Del

26. september 2019

Konferencen Dansk lige nu 5.-10. klasse

Årets konference for dansklærere i skolens ældste klasser byder på faglige oplæg og praksisnære workshops med inspiration til din hverdag.

Program

08.30-09.00   Morgenmad

09.00-09.10   Velkomst og morgensang

09.10-10.10   At læse er at se v/ Bodil Christensen, lektor, master i børnelitteratur, UCN, læreruddannelsen i Aalborg

Dansklærere har altid en udfordring: Hvordan får man børn og unge til at læse litteratur? Her kan de multimodale tekster noget særligt, da de giver flere mulige indgange til litteraturens verden. I den nye prøvebekendtgørelse præciseres det, at der skal være et minimum af multimodale og æstetiske tekster til den mundtlige prøve i 9. og 10. klasse. Tekster er mange ting. At læse er at se med sine egne øjne. At læse er at se med den andens øjne. At læse er at se med sit indre øje.

10.10-10.25   Nye læremidler fra CFU

10.25-10.45   Pause - besøg forlagenes udstillinger

10.45-12.00   Workshop - 1. runde

12.00-12.45   Frokost - besøg forlagenes udstillinger

12.45-14.00   Workshop - 2. runde

14.00-14.15   Pause

14.15-15.30   Bøger og skriveproces v/ Sarah Engell, forfatter

Sarah Engells 21 måder at dø er af både anmeldere og unge læsere blevet kaldt en af dette årtis bedste ungdomsromaner. Med bl.a. romanen Valget og det grafiske værk Fuglemanden har hun fulgt op på succesen. I januar 2019 udkom Tag gaden tilbage, som hun har skrevet i samarbejde med Sanne Munk Jensen. Romanen har et realistisk ungdomssprog, troværdige karakterer og aktuelle tematikker – tre ting, der kendetegner hele Engells forfatterskab. Denne eftermiddag vil Sarah fortælle om et par af sine bøger og om processen med at skrive dem.

Workshops - vælg to ved tilmelding

 1. Mig og dig og YouTuben v/ Katja Gottlieb, læremiddelforfatter og underviser
  De seneste 20 år har internettet vendt helt op og ned på vores genrebegreb og vores medieforbrug. Nogle af de genrer er blogging og vlogging (video-blogging). Nye genrer giver nye muligheder. Og ikke mindst nye udfordringer i forhold til vores måde at analysere og fortolke verden omkring os. Workshoppen tager udgangspunkt i bogen “Blog&vlog”, Dansklærerforeningens Forlag 2018. Dansklærere på mellemtrinnet og i udskolingen bliver klædt på til at arbejde med blogs og vlogs i danskundervisningen. Vi ser på bloggen og vloggen i en medietid, og dykker ned i genren og dens kendetegn, og kommer med bud på, hvordan der kan arbejdes fagligt med genren i danskundervisningen.
 2. Interaktive fortællinger i flere modaliteter - det er sjovt, fagligt og lettere, end du tror v/ Lena Bülow Olsen, Lone Nielsen og Susanne Hansson, læremiddelforfattere og undervisere
  Interaktive fortællinger minder på flere måder om et computerspil. Læseren er selv hovedpersonen og er med til at vælge handlingen og fremdriften i dramaturgien. Interaktive fortællinger kan være multimodale og fortælle i både skrift, lyd, farver og billeder. Denne workshop viser helt konkret, hvordan eleverne kan fremstille interaktive multimodale fortællinger. Du vil blive introduceret til:
  • En modeltekst af Kenneth Bøgh Andersen
  • Fremstillingens faser
  • Systematisk arbejde med respons
  • Fokus på elevmotivation, læselyst, skrivelyst og fremstillingslyst
  Workshoppen tager udgangspunkt i bogen “Multimodale fortællinger”, Alinea 2019.
 3. Funktionel stavning v/ Cecilie Høyrup og Tanja Katrine Levy, lærere og læremiddelforfattere
  På denne workshop får du redskaber til at arbejde med stavning og grammatikundervisning på mellemtrinnet og i udskolingen. Mundtlighed og aktivitet er de to nøglebegreber, du vil blive præsenteret for. Der er et stort læringspotentiale i samspillet mellem elever, hvor dialog og læring går hånd i hånd, og vi arbejder ud fra devisen: ”Du husker det, du selv siger”. Vi arbejder mod en funktionel staveundervisning, hvor eleverne kan overføre deres viden om sproget til andre sammenhænge. På workshoppen vil du selv få lov at prøve en række aktiviteter, som du efterfølgende vil kunne tage med hjem til din daglige undervisning.

Hent programmet (pdf).

Tilmelding

Tilmeld dig konferencen her - husk at vælge to workshops.

Konferencen finder sted på Absalon, Campus Roskilde. Bemærk, at der er begrænset antal parkeringspladser ved Campus Roskilde. Campus ligger ca. 10 minutters gang fra Trekroner Station. 

Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusadministration på kursus@pha.dk eller tlf. 7248 1930 (kursusnr. R19-143).

.

Campus Roskilde

Trekroner Forskerpark 4
4000 Roskilde
26. september 2019 9:00 - 15:30
Mette Bechmann Westergaard Pædagogisk konsulent
Mirjam Hoel Nielsen Pædagogisk konsulent
Susanne Hansson Pædagogisk konsulent
Cxense Display