Del

18. september 2019

Konferencen om valgfaget håndværk og design i udskolingen

Få ny viden og inspiration til din undervisning i håndværk og design på denne konference, som byder på faglige oplæg og praksisnære workshops.

Program

09.00-09.20   Ankomst og morgenmad

09.20-09.30   Velkomst og præsentation af dagens program v/ Bo Ditlev Pedersen, pædagogisk konsulent, CFU Absalon

09.30-10.45   Foredrag med professor Lene Tanggaard, cand.psych., ph.d., Aalborg Universitet, Institut for Kommunikation og Psykologi

Verden har brug for flere Georg Gearløs-typer, der kan kombinere skaberglæde, nysgerrighed og nytænkning. De har nemlig den nødvendige opfindsomhed, der skaber nye produkter og forretningsmodeller, og som får forskningen på nye veje. Opfindsomhed er en forudsætning for innovation, men i modsætning til, hvad mange tror, kan vi alle blive mere opfindsomme, ligesom vi skal blive bedre til at få andres opfindsomhed til at blomstre. 

I Lene Tanggaards foredrag fortæller hun på en levende, involverende og spændende måde om, hvordan kreativiteten kan inspirere og fremelske opfindsomheden hos os selv og andre. Opfindsomhed er ikke en evne eller et talent for de få udvalgte, men en kompetence vi alle er født med. I vores samfund har vi i disse år brug for masser af kreativitet, nytænkning og innovation – kært barn har mange navne. Vi er kreative, når vi skaber noget: Når vi bager brød eller bygger et haveskur, tilfredsstiller vi vores skabertrang. Opfindsomhed er kreativitet, der er blevet til noget. Det fordrer ind imellem et praktisk håndelag. Vi skal både kunne bygge og flytte skabet. Hvad det betyder for elevernes praktiske læreprocesser i skolen, er temaet for foredraget.

10.45-11.00   Pause

11.00-12.00   Foredrag med læringskonsulent for håndværk og design, Rikke Hyldahl Homann, Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

I forbindelse med aftalen om styrket praksisfaglighed i folkeskolen skal der udbydes 4 praktisk-musiske valgfag, hvoraf håndværk og design bliver obligatorisk at tilbyde. Oplægget vil handle om praksisfaglighed og eksemplariske forløb i HD som valgfag, generelle overvejelser over årsplanlægning, progression og den afsluttende prøve i faget samt gode eksempler på prøveoplæg.

12.00-12.45   Frokost

12.45-14.15   1. workshoprunde

14.15-14.30   Pause med kaffe/kage og gang til ny workshop

14.30-16.00   2. workshoprunde

Workshops

 1. Sådan underviser du i designprocesser, kreativitet og innovation i valgfaget håndværk og design v/Bo Ditlev Pedersen, CFU Absalon
  Designprocesser, kreativitet og innovation er en naturlig del af den håndværkmæssige proces i valgfaget håndværk og design. Derfor skal eleverne have viden og redskaber til, hvordan de i praksis anvender disse processer i deres elevarbejde. Derfor får du på denne workshop praktiske færdigheder i, hvordan eleverne starter deres idégenerering med forskellige innovationsmodeller til at udvikle mange idéer for derefter at udvælge og blive præcis i, hvad eleven vil arbejde sig frem mod. Vi skal fremstille prototyper og mock-ups ud fra en konkret problemstilling, som kan bruges i det håndværksmæssige arbejde, samt opstille fagdidaktiske løsningsforslag til, hvilke håndværksmæssige færdigheder eleven skal have i undervisningen for at kunne fremstille sit idégenerede produkt.
 2. Filtning – uldens forvandling fra råmateriale til designet produkt v/Mette Østman, uddannet pædagog. Har de seneste 14 år drevet filtvirksomhed med design, produktion og undervisning
  Filtning er et håndværk, hvor idéer og omtanke spiller ind i hele processen, og der er stort spillerum inden for de givne rammer. På workshoppen får du mulighed for at prøve en ultrakort designproces med udgangspunkt i den enkelte teknik.
  1. runde - 12.45-14.15 (tilmelding skal gøres enkeltvis til runderne – du er ikke automatisk tilmeldt den næste runde)
  En filtet flade - mange designmuligheder
  Filt en flade og fornem processen. Her får du den helt grundlæggende fornemmelse af, hvad der sker med ulden, og hvordan den skal bearbejdes. En filtet flade kan f.eks. anvendes til spil, hynder, billeder.
  2. runde - 14.30-16.00 (du kan godt tilmelde dig 2. runde uden at have deltaget i 1. runde)
  Find ind i en hul form
  Uden sømme eller andre sammenføjninger kan du med filtning skabe hule former, der kan blive til tasker, beholdere, sko - ja alt, der kan rumme noget. Hvad mon der kan skabes med udgangspunkt i en cirkel eller ellipse?
 3. Mini-elektronik og wearables i håndværk og design v/Helle Damgaard Melin, pædagogisk konsulent, CFU Absalon
  Få nye vinkler på håndværk og design-faget med dioder, ledende tråd og elektriske kredsløb. Gennem praksisnære hands-on-aktiviteter lærer du, hvordan bærbar minielektronik, wearables og e-tekstiler giver nye muligheder i undervisningen. Workshoppen kræver ingen særlig viden inden for elektronik – alle kan være med. På workshoppen får du både mulighed for at arbejde praktisk med at udarbejde et enkelt design med minielektronik og kredsløb, og du får inspiration til at lave dine egne forløb med elektronik kombineret med hårde og bløde materialer.
 4. Fra plast til nyt produkt i hårde materialer v/Andreas Zacho, CEO, Von Plast
  Denne workshop vil give en introduktion til mulighederne for at upcycle plastik. Vi vil kort berøre de forskellige typer plastik, deres egenskaber og processen med at behandle materialet, fra affald til nyt produkt. Derefter er det på med arbejdshandskerne, og så laver vi i samarbejde et par produkter, så I kan se, hvad resultatet kan være.

Tilmelding

Tilmeld dig her senest den 14. august 2019 - og husk at vælge to workshops. 

Ved overbooking af workshops forbeholder CFU sig ret til at omplacere deltagere til andre workshops, men vi bestræber os på at opfylde så mange ønsker som muligt. 

Bemærk, at der er begrænset antal parkeringspladser. Campus Roskilde ligger 10 minutters gang fra Trekroner Station.

Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusadministration på kursus@pha.dk eller tlf. 7248 1930 (kursusnr. R19-156).

.

Campus Roskilde

Trekroner Forskerpark 4
4000 Roskilde
18. september 2019 9:00 - 16:00
Bo Ditlev Pedersen Pædagogisk konsulent
Cxense Display