Del
Musikfagets dag 2020

12. november 2020

Musikfagets dag 2020

Tag med til et brag af en musikkonference, hvor du nok skal få rørt stemmebåndene, fingrene... ja, hele kroppen!

Program

08:30-09:00   Ankomst og morgenmad

09:00-09:15   Velkomst v/ CFU Absalon

09:15-09:45   Morgensang v/ Stefan Teilmann Laub Nielsen

09:45-10:00   Pause

10:00-12:00   Workshop F1-F2-F3-F4-F5

 • F1 På spanden – stompsammenspil for fortrinsvis indskolingen (men også mellemtrinnet) v/ Christine Dueholm, trommeslager, stomp- og rytmikinstruktør m.m.
  Målgruppe: Undervisere i 0.-6. klasse.
  Med udgangspunkt i bogen “På spanden – Stompsammenspil for mellemtrinnet” skal vi på dette hold arbejde med stomp, remser og rytmetræning for 0.-6. klasse. Hovedvægten passer til indskolingen, men kan også anvendes på mellemtrinnet. Vi skal spille nogle af de enkle arrangementer fra bogen og lære metoder til at udvikle nye stomprytmer med eleverne. Ligeledes sættes fokus på, hvordan man opbygger, styrer og dirigerer et stomporkester. Vi skal også snakke om fremstilling af instrumenter og sammensætning af en stompkoncert. Webmaterialet fra bogen vil blive præsenteret med instruktion i, hvordan det kan bruges.
 • F2 Ukulele v/ Kim Barkenskjold Andersen, musiklærer, danser
  Målgruppe: Undervisere i 3.-5. klasse eller dig, der gerne vil lære ukulelen og dens muligheder at kende.
  Kurset tager udgangspunkt i materialet ”Ukulele med det hele”, der udkom i 2019 på forlaget Dansk Sang. Materialet kan både bruges til et ukulelekursus med eleverne og også tænkes bredere ind i musikundervisningen, hvor ukulelen bare er ét af mange instrumenter. Selvom I ikke har et klassesæt af ukuleler på skolen, kan du altså fint bruge dette kursus alligevel. Vi skal spille ukulele, spille stavspil, spille percussion, synge og danse. Det kræver ingen forkundskaber at deltage, idet holdet er for begyndere, men medbring din egen ukulele.
 • F3 Vild med sans v/ Anna Vestergaard, musiklærer
  Målgruppe: Fra børnehave - 3. klasse.
  I denne workshop bliver du introduceret for 9 nye sange til børn i indskolingen. Sangene handler om vores sanser og præsenterer forskellige musikalske parametre som fx ekkosang, dans, stomp, fagter og rytmer. Opbygningen af sansesangene når fra goddag til farvelsang med mulighed for både at være i fuld bevægelse og i stille afslapning. “Vild med sans” er en ny udgivelse hos Dansk Sang fyldt med musik i mange genrer og med fokus på fællesskab i musikken.
 • F4 Få styr på prøven i musik-valgfag v/ Stefan T. L. Nielsen, lektor, musiker, komponist
  Målgruppe: Undervisere i musik-valgfag.
  På denne workshop vil vi beskæftige os med valgfaget i musik. Det bliver en “kom-i-gang”-, inspirations- og netværkspræget workshop, hvor vi veksler mellem oplæg/spørgsmål/debat, praktiske eksempler og netværksdannelse. Tag gerne din computer og årsplan for faget med og udvælg temaer, som du gerne vil have sparring på med kolleger og kursusinstruktøren. I løbet af workshoppen vil I få:
   - Indsigt i valgfagets formelle krav herunder prøven
   - Praktiske eksempler på musikudøvelse, musikalsk skaben og musikforståelse
   - Introduktion til læringsportaler med fokus på valgfaget
   - Netværk og sparring med kolleger. Kort sagt: Vi vil i fællesskab blive klogere på valgfaget - planlægning, undervisning, prøve, danne netværk - og veksle mellem teori og praksis.
 • F5 Skriv et hit - på verdens nemmeste måde v/ Thomas Larsen, musiklærer
  Målgruppe: Undervisere i musik på mellemtrinnet.
  Workshoppen er for dig, der trænger til ny inspiration til sangskrivning og sammenspil i musikundervisningen. På denne workshop skal vi ud fra en helt enkel opskrift skrive vores egen sang. Vi skal i mindre grupper skrive en sangtekst ud fra japansk digttradition, dvs.:
   - Bestemme akkorder ud fra overvejelser eller tilfældigheder
   - Skrive ’noder’ til diverse instrumenter ud fra et simpelt nodesystem med farver
   - Spille sangen for hinanden. Workshoppen tager udgangspunkt i Thomas’ nye materiale “Skriv et hit”, og alle kan deltage, også hvis man aldrig har skrevet en sang før.

12:00-13:00   Frokost og udstillinger

13:00-15:00   Workshop E1-E2-E3-E4-E5

 • E1 Kreativ dans for udskolingen v/ Kim B. Andersen, musiklærer, danser
  Målgruppe: Undervisere i musik i 6.-9. klasse.
  I faget musik skal eleverne også have viden om koreografi og kunne sammensætte bevægelsesmønstre koreografisk (Fælles Mål). I denne workshop får du metoder til at skabe en dansekoreografi sammen med dine elever. Vi skal arbejde med dans og bevægelse i skabende sammenhænge, hvor man ud fra givne rammer komponerer dansefraser og koreografier. Vi skal danse og improvisere en hel del, men det kræver ingen dansemæssige forudsætninger. Alle kan være med, uanset forkundskaber. Husk tøj, du kan bevæge dig i - og gummisko.
 • E2 Sæt strøm til din papkasse v/ Jeppe Just Christensen, komponist
  Målgruppe: Undervisere i musik på mellemtrinnet.
  På denne workshop vil du bygge og sætte strøm til papkasser og derefter bruge forskelligt isenkram til at komponere med. På papkassen, som i virkeligheden er en postæske, har Jeppe Just sat en såkaldt piezo-transducer på. Dette kaldes også en kontaktmikrofon, og denne dims forstærker så at sige postæsken. Ved at bruge forskellige materialer, som f.eks. elastikker, redekamme, sandpapir, hoppebolde etc., skal vi bygge vores instrument og herefter komponere små musikstykker for det. Til sidst skal værkerne fremføres til en lille mini-koncert. Materialer forefindes på kurset.
 • E3 Børnekor for 3.-6. klasse v/ Anna Vestergaard, musiklærer
  Målgruppe: Undervisere i kor på mellemtrinnet.
  Korworkshoppen giver dig inspiration til en god og sjov opvarmning af krop og stemme. Du bliver præsenteret for en blanding af nyskrevne sange og kendte sange i nye arrangementer. Sangene favner bredt i sværhedsgrad og indeholder bl.a. fagter, enkel tostemmighed samt lidt mere udfordrende overstemmer.
 • E4 Sammenspil - på verdens nemmeste måde v/ Thomas Larsen, musiklærer
  Målgruppe: Undervisere i musik i indskolingen.
  På denne workshop skal vi spille keyboard, guitar, bas osv. efter et meget enkelt ’node’-system. Om du er nybegynder eller øvet på diverse instrumenter, er ingen hindring; alle, der ønsker sammenspil på skemaet, kan være med. Workshoppen tager udgangspunkt i Thomas’ udgivelse “Syv fabelagtige sange”, som han har forfattet primært på grund af frustration over, at sammenspil kan være kaotisk, stressende og uoverskueligt. Når du vender tilbage til dine egne elever i indskolingen, kan du straks gå i gang med sammenspil på verdens nemmeste måde. Det er så let at gå til, at du får tid til at gå rundt blandt eleverne og arbejde med progression - uden at blive sammenspilsramt.
 • E5 Stomp, krop og stemme for udskolingen/valgfagsholdet/talentholdet v/ Christine Dueholm, trommeslager, stompinstruktør
  Målgruppe: Undervisere i musik i udskolingen.
  På denne workshop får du materialer og idéer til, hvordan du kan arbejde med stomp, krop og stemme med de ældste elever. Vi spiller et par af de mest udfordrende rytmer fra min bog ”På spanden” og tager det hele et niveau op. Vi arbejder mere i dybden med underdelinger og forskellige typer grooves og med, hvordan vi får det til at swinge. Du får også idéer til, hvordan du kan udfordre eleverne med kreative breaks, lave bodypercussion til en sang og involvere dem mest muligt i processen.

15:00-15.15   Pause

15:15-16:00   Fælles afslutning, Sang og dans for alle v/ Kim B. Andersen

Så skal der danses fællesdans! Temaet er dansesange. Danse du kan synge til, og sange du kan danse til. De kan danses af alle og er med til at sprede glæde og godt humør. Mærk på egen krop, hvad dans kan betyde for et fællesskab, og find ind til din egen danseglæde.

Hele dagen vil der være udstillinger fra forlag.

Tilmelding

Tilmeld dig konferencen her og husk at vælge workshops.

Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusafdeling på kursus@pha.dk og tlf. 7248 1930 (kursusnr. R20-124).

Vi tager forbehold for ændringer.

.

Campus Roskilde

Trekroner Forskerpark 4
4000 Roskilde
12. november 2020 8:30 - 16:00