Del

11. marts 2020

Samfundsfagslærernes dag 2020

Penge er ikke det eneste svar, men de gør en forskel. Sæt økonomien på skemaet i samfundsfagsundervisningen - få inspiration på årets konference.

Økonomi er en væsentlig del af samfundsfaget, og på Samfundsfagslærernes dag 2020 sætter vi spot på økonomiske problemstillinger. Vi ser på samspillet eller manglen på samme mellem økonomi og klima. Vi vender både de lyse og mere skyggefulde sider af deleøkonomi, og endelig sætter vi privatøkonomien under lup. Det hele krydres med praksisnære workshops.

Program

09.00-09.35   Indcheckning, kaffe/te og brød - mød forlagene

09.35-09.40   Velkomst

09.40-10.20   Økonomi i samfundsfag – Hvad er formålet? v/ Mette Damgaard Jørgensen, lektor og underviser i samfundsfag på Læreruddannelsen, UCL

Oplægget vil stille skarpt på, hvordan vi kan begrunde undervisningens indhold over for os selv, elever og forældre, og så vil der komme konkrete bud på aktiviteter, der kan anvendes i praksis.

10.20-11.05   Deleøkonomiens lyse og mørke sider v/ Nina Knudsbo, forfatter og underviser ved Aarhus Business College (OBS: Oplægget streames fra konferencen i Aarhus dagen før, da Nina Knudsbo er forhindret i at deltage)

Det fænomen, som vi kalder ”deleøkonomi” i Danmark, fremhæves ofte som et vidundermiddel, der kan sætte os i stand til at reducere transaktionsomkostninger så som tid, penge og naturressourcer. Den karakteristik er ikke forkert, men deleøkonomien har også sine mørke sider. I dette oplæg vil jeg beskæftige mig med forhold som; deleøkonomiens mulige indvirkning på arbejdsmarkedet og på demokratiet. Spørgsmål omkring de digitale platformes overvågningspotentiale vil også blive berørt.

11.05-11.20   Kort pause

11.20-12.15   WORKSHOP 1. runde

A. Stærke Fællesskaber: forebyggelse af ekstremisme v/ Anna Warrington og Christine Crone, CERTA Intelligence & Security A/S

Få inspiration til din undervisning i de sprængfarlige og aktuelle emner radikalisering og forebyggelse af ekstremisme. Workshoppen introducerer projekt Stærke Fællesskabers undervisningsmateriale.

B. Dansk Folkehjælp - Spillet ”Luksus” v/ John Pedersen, afdelingsleder, National Afdeling, Dansk Folkehjælp

Gældsproblematik og deraf følgende armod er ét af de sociale indsatsområder som Dansk Folkehjælp har beskæftiget sig med. Vi har lanceret læringsspillet ”LUKSUS” – målrettet 10. klasse i både digital og analog version. På workshoppen vil vi ”spille spillet” – og erfaringen viser at det er alt andet end kedeligt når økonomien bliver presset.

C. SøgSmart.dk v/ Terkel Jessen Jensen, UCN Center for Undervisningsmidler

Er SøgSmart.dk værktøjet, der fremmer vore elevers søgekompetence? Vi dykker ned i programmet og ser, hvordan eleven guides gennem sin søgeproces og hvordan eleven bliver bevidst om de trin, der hører til ordentligt søgearbejde.

F. Skat på skoleskemaet, nemt og ligetil v/ Helle Riisom, fagkonsulent, Skattestyrelsen

Du bliver introduceret til Skattestyrelsens digitale undervisningsmateriale om fx skattens rolle i samfundsøkonomien, den danske velfærdsmodel samt fordelingen af ressourcerne. Materialet giver også en basisviden om skatter og afgifter og giver bl.a. svar på spørgsmål som: Hvorfor betaler vi skat? Hvad bliver skattekronerne brugt på? Hvornår skal du selv gøre noget? Hvad er sort arbejde? Vi prøver materialet og finder svarene.

12.15-12.55   Frokost

12.55-13.50   WORKSHOP 2. runde

C. SøgSmart.dk v/ Terkel Jessen Jensen, UCN Center for Undervisningsmidler

Som ovenfor.

F. Skat på skoleskemaet, nemt og ligetil v/ Helle Riisom, fagkonsulent, Skattestyrelsen

Som ovenfor.

G. Kviklån – når reklamer overtaler v/ Jonatan Kolding Karnøe, lektor, psykolog, forfatter til bogen ”Politisk psykologi”

Vi vil arbejde med kviklånsreklamer og deres virkemidler. Det hele sættes ind i en teoretisk ramme med perspektiver fra reklamepsykologien. Vi vil ikke blot arbejde med, hvad der virker men også hvorfor.

13.55-14.55   Ombord på Titanic v/ Jesper Jespersen, professor

Det samfundsøkonomiske system/model fremstilles af de dominerende markedsøkonomer, som et ’synkefrit skib’, der sejler i smult vande med forsat stigende velstand for alle ombord. Men her overses de klima-, miljø- og fordelingsmæssige spændinger, som denne sejlads skaber og som kan resultere i et fatalt forlis.

14.55–15.15   Faglig Bazar og kaffe

15.15–16.00   Fremtidens økonomiundervisning v/ Mette Reissmann, erhvervsjurist og TV-vært fra Luksusfælden

Mette Reissmann fra ”Luksusfælden” hjælper folk, der er kommet i økonomisk uføre. På Samfundsfagslærerens Dag 2020 deler hun ud af sine erfaringer, så samfundsfagslæreren måske bedre kan lytte sig frem til væsentlige problemstillinger, ord, begreber mv., der kan indgå i fremtidens økonomiundervisning for grundskolen.

Tilmelding

Tilmeld dig konferencen senest d. 6. februar 2020 og derefter, så længe der er ledige pladser.

Pris: 1.250 kr. inkl. forplejning.

Bemærk, at der er begrænset antal parkeringspladser ved Campus Roskilde. Campus ligger ca. 10 minutters gang fra Trekroner Station.

Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusadministration på kursus@pha.dk eller tlf. 7248 1930 (kursusnr. R20-114).

OBS: Konferencen afholdes også d. 10. marts 2020 på VIA CFU, Aarhus.

.

Campus Roskilde

Trekroner Forskerpark 4
4000 Roskilde
11. marts 2020 9:00 - 16:00
Karina Bruun Houg Pædagogisk konsulent