Del

Dansk i udskolingen

Video: Materialepræsentation

10 materialer på 7 minutter!

Danskkonsulenten præsenterer 10 fantastiske materialer til udskolingen, som kan inspirere dig til dit næste forløb eller din årsplan.

Se videoen her.

Roman

Interrail 

Af Mette Klink

8.-10. klasse

Læs mere og book

Helena og Junuz er begge på vej ud i Europa med en interailbillet i lommen og mødes tilfældigt i toget. Et møde der ændrer deres rejse og deres liv.

De to fortællere: En pige og en dreng vil have appeal til romanlæsere af begge køn.  En roman om usikkerhed, træde i karakter, kærlighed og meget andet.

Lån papirbogen

Lån e-bogen

Film

Unge Astrid

Instruktør: Pernille Fischer Christensen

Manuskript: Kim Fupz Aakeson og Pernille Fischer Christensen

Læs mere og book

Filmen er en tolkning af, hvordan den unge Astrid Lindgren trods tidens forventninger bestemte sig for at bryde med samfundets normer og følge sit hjerte.

Filmen kan fx indgå i fordybelsesområderne: køn før og nu, identitet, forfatterskabslæsning af Astrid Lindgren eller Kim Fupz Aakeson.

Se mere og lån filmen.

Materialesæt

Billedfortællinger til de store

7.-9. klasse

Læs mere og book

Kassen indeholder 30 billedbøger fordelt på tre titler: Rævefælden af Lilja Scherfig og Otto Dickmeiss. Pigen i rødt af Roberto Innocenti. Tavs af Camilla Hübbe. Derudover indeholder kassen 2 eksemplarer af materialet Billedfortællinger til overbygningen, som vil kunne bruges som inspirationsmateriale til læreren.

Lån materialesættet

Rekvireret kursus

Book et kursus, som er målrettet din skole eller en gruppe af skoler.

Læs mere og book

Eksempler på indhold:

  • På sporet af en ny skrivedidaktik
  • Danskfagets prøver
  • Fem friske fordybelsesområder

Kontakt din konsulent

E-bog

Hader, hader ikke 

Af Glenn Ringtved og Otto Dickmeiss

6.-10. klasse

Læs mere og book

Kim har skrevet stil i skolen om, hvad han hader, og det udløser konflikt i familien, men hvad er det egentlig, Kim hader?

'Hader, hader ikke' er en billednovelle med kort tekst og komplekse billeder. Der kan vælges et overlay med arbejdsidéer, når bogen bookes.

Lån e-bogen

Lån papirbogen

Didaktiseret materiale

Lyrikspor

Af Mette Bechmann Westergaard

7.-10. klasse

Læs mere og book

Lyrikspor er en dansk antologi til eleverne i udskolingen, som indeholder 30 digte. Digtene er organiseret i 6 fordybelsesområder bl.a. Familiefortællinger, Poetiske protester, Kærlighedsmøder og Hyldester. Til hvert digt hører et lyrikspor med aktiviteter, som guider elever gennem en oplevelse og undersøgelse af digtet.

Lån bogen

Fagteammøde

Få indblik i CFU's læremidler og inspiration til din danskundervisning i udskolingen

Læs mere og book

Et fagteammøde indeholder et kort oplæg, fx om de nyeste romaner eller dokumentarudsendelser. Derefter en fælles drøftelse af læremidler til dansk og deres anvendelse i undervisningen. 

Fagteammødet kan for et mindre beløb holdes på skolen eller gratis på CFU.

Kontakt din konsulent

Kom på ugekursus

Kursus: Rundt om danskfaget 7.-10. klasse 

Læs mere og tilmeld dig

På kurset Rundt om danskfaget 7.-10. klasse bliver du opdateret på væsentlige faglige vinkler: skrivedidaktik, stavning, det multimodale perspektiv, drama og podcast, klassikere og spritnye tekster.

2.-6. november 2020

Læs mere og tilmeld dig ugekurset.

 

 

Nye læremidler

Nye læremidler til udlån i klassesæt og til inspiration.

Klik her.

Undervisningsmateriale: At fortælle et menneske multimodalt

Undervisningsmaterialet ”At fortælle et menneske” handler om digital multimodal produktion af biografier om danske kulturpersonligheder, herunder analyse, produktion og evaluering af multimodale tekster.

Undervisningsmaterialet er fra projektet "Vejledning i multimodalitet - en kobling mellem PLC og folkebibliotek". 

Læs mere.

100 dokumentariske lydfortællinger på hver 2 minutter

100 Nord er en hel verden med små dokumentariske lydfortællinger, lydscener og reportager fortalt af 100 stemmer i alderen 1-100 år rundt omkring i Danmark, Sverige og Norge.

Du kan klikke dig igennem de 100 stemmer og høre og læse små, spændende beretninger fra 100 år i Norden fortalt af børn, unge, voksne, gamle og meget gamle...

Besøg hjemmesiden.

Alle fortællingerne bringes i lyd og tekst, så eleverne både kan lytte til og læse de enkelte fortællinger på dansk, norsk og svensk.

100 Nord kan bruges både i folkeskolen og på gymnasiet. Hvert lille lydportræt på kun to minutter bærer en historie i sig, og fortællingerne kan sættes i spil i flere forskellige danskfaglige sammenhænge, genrer og forløb, f.eks.:

  • Erindringer
  • Lydfortællinger
  • Norsk og svensk

Hver fortælling kalder på samtale og analyse i klasseværelset - og på produktion med elevernes egne mobiltelefoner som redskab.

Elevopgave

  • Fortæl dit eget liv på to minutter
  • Fortæl en episode fra dit liv på to minutter
  • Efter læsning af f.eks. en roman, fortæl hovedpersonens liv på to minutter