Fællesskab med nydanskere – et skridt på vejen til beskæftigelse
Projektet er et nyt forskningsbaseret udviklingsprojekt, der har til formål at kortlægge og understøtte nydanske familiers sundhed, trivsel og beskæftigelsesmuligheder i Næstved Kommune.
Projektet udvikler og implementerer en helhedsorienteret integrationsindsats og evaluerer indsatsen med anerkendte forskningsmetoder. Effekten og betydningen af den helhedsorienterede indsats sammenlignes med den eksisterende beskæftigelsesrettede integrationsindsats i Næstved Kommune.
Projektets hypotese og antagelse er, at en helhedsorienteret integrationsindsats med fokus på ”empowerment” og handlekompetence vil fremme sundhed, trivsel og social kapital. Derigennem søger projektet at højne nydanskeres succes med job, iværksætteri og uddannelse og modvirker stress, stress-relaterede fysiske sygdomme og social isolation. Projektet baserer sig i en social- og sundhedsfremmende tilgang.
Trivsel, helbred og sociale relationer er faktorer, der har betydning for at kunne håndtere de udfordringer, der er forbundet med at starte et nyt liv i en fremmed kultur. Nydanske familiers udfordringer er mange og forskelligartede, hvoraf nogle relaterer sig til de voksnes fysiske og mentale overskud, men også hele livssituationen og hverdagslivet spiller en væsentlig rolle, når integrationen lykkes for den enkelte familie.
Projektet tager udgangspunkt i det faktum, at der mangler viden om indholdet og virkningen af kommunernes integrationsprogram til nydanskere i forhold til beskæftigelse. Ligeledes mangler der viden om, hvordan integrationsprogrammet påvirker nydanske familiers trivsel og sundhed, sociale relationer og levevilkår, såvel som udvikling af fysiske sygdomme.
Projektdesignet følger to hovedspor:
1) Et eksemplarisk lærings- og fællesskabende spor, der integrerer seks sammenhængende aktivitetstilbud; mad- og havefælleskaber, sport og bevægelse, kurser i MindSpring og iværksætteri og en fælles elektronisk kommunikationsplatform i det eksisterende integrationsprograms obligatoriske sprogundervisning. Ved at integrere projektets aktiviteter i sprogundervisningen bliver en stor del af sprogundervisningen målrettet familiernes praktiske behov i hverdagen og det sociale liv i lokalsamfundet.
2) Et forsknings- og evalueringsspor, som kombinerer anerkendte naturvidenskabelige metoder med kvalitative interaktive research- og analysemetoder (”mixed method”) for at undersøge og forstå, hvad der skaber virksomme og velfungerende læringsfællesskaber.