Kvalitet i dansk og matematik
Projektets konkrete mål er at identificere, udvikle og systematisk afprøve en række indsatser, som udvikler undervisningen i dansk og matematik.
Indsatserne omfatter:
Udvikling af metoder og værktøjer til at styrke undervisningens kvalitet, herunder arbejdet med Fælles Mål og en varieret og anvendelsesorienteret tilgang til fagenes formål og indhold.
Udvikling af lokal kapacitetsopbygning, herunder faglige fællesskaber, ressourcepersoner og pædagogisk ledelse, der støtter op om lærernes faglige praksis i dansk og matematik og styrker deres muligheder for at give god fagundervisning
I én indsats indgår der et understøttende materiale, som skal målrettes lærere og skoleledelser samt kommunale forvaltninger. Materialet skal:
…understøtter de deltagende skoler med inspiration og vejledning til at gennemføre indsatserne. .. ..skal have en form, som i en evt. opdateret udgave efter afslutning af programmet kan udgives og anvendes bredt i grundskolens praksis.
understøtte forvaltningen og tilknyttede fagkonsulenter i tiltag, der kan understøtte skolerne i deres deltagelse og arbejde med indsatserne. … skal have en form, som i en evt. opdateret udgave efter afslutning af programmet kan udgives og anvendes bredt i kommunerne.
Der vil i matematik blive et særligt fokus på en undersøgende, dialogisk og anvendelsesorienteret undervisning ud fra følgende teser:
En deltagerorienteret, dialogisk og undersøgende undervisning øger effekten af elevens forståelse for matematiske begreber og udvikler hensigtsmæssige arbejdsmåder.
Undervisning hvor eleverne oplever indholdet meningsfuldt forstået som oplevet interessant og anvendelsesmulig i deres hverdag og i andre fag øger motivationen
En undersøgende, dialogisk og anvendelsesorienteret undervisning øger muligheden for at implementere de matematiske kompetencer.