Det nære sundhedsvæsen
Forskningsmiljøet er forankret i Center for Sygepleje

Sundhedssystemets tilbud til borgerne er under forandring. Vi udvikler ny viden til gavn for de bedste sundhedsprofessionelle indsatser.
I forskningsmiljøet ‘Det nære sundhedsvæsen’ er vi optaget af at undersøge forhold omkring pleje, omsorg og behandling til mennesker med kroniske lidelser og mennesker med tilsvarende behov for hjælp som følge af sygdom eller alder. Vi har fokus på de forandringer i sundhedsvæsenet, som er medført af en ændret opgavefordeling mellem det specialiserede og det nære sundhedsvæsen. Forskningens formål er at bidrage med praksisnær viden og løsninger, som kan styrke sygeplejerskeuddannelsen og sygepleje generelt. Udviklingsarbejdet sker i samarbejde med partnere fra både kommuner, region, virksomheder og foreninger.
Vores to forskningsperspektiver er henholdsvis pleje- og behandlingsteknologiers betydningen for forholdet mellem borgere og sundhedsprofessionelle i det nære sundhedsvæsen samt betydningen af velfungerende overgange for gode sammenhængende borger- og patientforløb.
-
For at sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale kan samarbejde omkring teknologi til gavn for sårbare menneskers sundhed og velvære, kræver det kompetencer, viden og indsigt – ikke alene i teknologien, men også i hvordan teknologien påvirker de sammenhænge, den indgår i.
Vores forskning i teknologi ønsker at understøtte en udvikling, hvor den rette teknologiske løsning er den, som bidrager til at øge velværet for både sårbare mennesker og deres pårørende.
-
Patientforløbene ændres i disse år for store grupper af mennesker med kroniske lidelser og hjælpebehov som følge af alder og sygdom. Forskning i tilrettelæggelse og ledelse af bevægelserne mellem sygehus, hjemmepleje, praktiserende læger, kommunale sundhedstilbud og frivillige er vigtig for at udpege de bedste løsninger, som kan kvalificere organiseringen af patientforløbene i praksis.
Signaturprojekter
-
Projektet Changing Cancer Care har som mål at rykke behandling og diagnostik tættere på patienten. I projektet indgår tre arbejdspakker.
Projektets første arbejdspakke omhandler udviklingen af fire innovative diagnose- og behandlingsmetoder, der skal forbedre kræftbehandlingen og opnå en reduktion af omkostningerne.
Den anden arbejdspakke udvikles et blodprøveapparat, så patienter kan tage deres egne blodprøver hjemme.
Den tredje pakke er en afprøvning og test af to sygeplejerskeuddannelses-curriculum samt kortlægning af de kompetencer, sygeplejersker skal have i fremtidens sygehusvæsen. Sygeplejersker skal både kunne håndtere nye metoder til kræftbehandling og nye velfærdsteknologier såvel i borgerens hjem som på sygehuset. De nye uddannelser skal gentænke arbejdsgangene, herunder hvorvidt rollefordelingen mellem læger, sygeplejersker og patienter kan forbedres. Derudover et målet af få udviklet, testet og evalueret en prototype af et evidens-baseret uddannelsesprogram for sygeplejersker der arbejder med pleje og behandling af kræftpatienter.
Læs mere om pakken herProjektlead
Region Sjælland, Klinisk Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder, Næstved og Roskilde sygehuseProjektleder i Absalon
Christina LindhardtProjektperiode
1. januar 2019 - 31. december 2021Samarbejdspartnere
Region Sjælland, Klinisk Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder, Næstved og Roskilde sygehuse, Sektion für Forschung und Lehre in der Pflege am Institut für Sozialmedizin und Epidemiologie, Universität zu Lübeck, Deutschland, Odense Universitetshospital og Kræftens bekæmpelse.Bevillingsbeløb
2,47 mio. euroBevillingsgivere
Interreg Deutschland - DanmarkLæs mere om projektet på UC Viden og på projektets hjemmeside
-
Formålet med projektet er at styrke ældre borgeres livskvalitet og velvære gennem et øget fokus på borgernes eksistentielle behov og problemstillinger.
I indledende feltstudier undersøges sundhedsmedarbejderes daglige omsorgspraksis med særligt fokus på plejens eksistentielle dimension.
I et interventionsforløb undervises alle medarbejdere på et udvalgt plejecenter i alt 8 undervisningsdage á 2 timer og med mellemliggende mentormøder for en mindre gruppe medarbejdere. Her samles der op på, hvordan undervisningen omsættes i den daglige praksis.
I follow-up studier undersøges på hvilken måde, indsatsen har haft betydning for medarbejdernes daglige omsorgspraksis.
Projektlead
Professionshøjskolen AbsalonProjektleder i Absalon
Lektor, ph.d. Vibeke Østergaard SteenfeldtProjektperiode
1. august 2019 – 30. juni 2022Samarbejdspartnere
Kalundborg KommuneBevillingsbeløb
1.449.312 kr.Bevillingsgivere
Helsefonden
Kalundborg kommuneDu finder også informationer om projektet på UC Viden
Igangværende ph.d.-projekter
-
Ph.d.-studerende
- Kitt Vestergaard
Universitet
- Roskilde Universitet
Bevillingsgiver
- Roskilde universitet og Professionshøjskolen Absalon
Læs mere om projektet på UC Viden her
Kontakt
Skal vi samarbejde?
Vi samarbejder bredt med praksis og andre vidensinstitutioner, og vi vil gerne udbygge vores samarbejde med det omgivende samfund og med danske og internationale forskningsinstitutioner.
Hvis du er interesseret i at samarbejde med os, så kontakt ovenstående. Du er også velkommen til at tage kontakt, hvis du er interesseret i at gennemføre et ph.d.-projekt ved forskningsmiljøet.