Ulighed i sundhed
Forskningsmiljøet er forankret i Center for Sygepleje

Voksende ulighed i sundhed er en udfordring. Vi forsker i udvikling og implementering af sundhedsfremmende indsatser, der kan reducere den.
Forskningsområdet ‘Ulighed i sundhed’ adresserer sundhed som statslig, kommunal og regional politik, som institutionel praksis og som mødet med patienter og borgere.
Projekterne har fokus på opbygning af vidensgrundlaget i forhold til sygepleje til udsatte og sårbare personer. Forskningen tilstræber at identificere underliggende mekanismer, der skaber og opretholder ulighed i sundhed. Satsningen identificerer dermed også nye måder, metoder og værktøjer inden for feltet.
Udsathed som begreb kan både betragtes på baggrund af en målgruppeorientering og på grundlag af de betingelser, der skaber udsatheden. Vi beskæftiger os med begge og med en bred vifte af sundhedsrelevante fagligheder, herunder forskning i kapacitets- og relationsopbygning, der har vist sig effektiv i forhold til at reducere den voksende ulighed i sundhed.
-
Forskningen fokuserer på forandringsprocesser i hverdagslivet og på de relationelle og strukturelle betingelser for sundhed. Forskningssatsningen arbejder i øjeblikket på at re-designe ”mødesteder” mellem sundhedsaktører og borgere/patienter. Fokus på ”mødet” er centralt både i forhold til socialt udsathed og i forhold til organisatorisk brobygningen og dermed for aktiv reduktion af ulighed i sundhed.
-
Begrebet health literacy i et sundheds- og ulighedsperspektiv indbefatter dels fokus på menneskers ressourcer, kapacitet og handlerum for at påvirke egen sundhed, dels på professionernes praksisser og deres lærings- og formidlingsperspektiv. Spørgsmålet er, hvordan kommuner og sygehuse praktisk kan inddrage fokus på sundhedskompetencer i det forebyggende arbejde, ikke mindst i forhold til udsatte befolkningsgrupper.
-
Mental og psykiatrisk sygepleje har omdrejningspunkt i spændingsfeltet mellem somatik og psykiatri, og omhandler hvordan psykosociale problemkomplekser forstås, forhandles og forsøges afhjulpet, herunder de institutionelle betingelser og vidensrationaler, som mennesker med psykosociale problemer mødes med. Vi forsker i institutionel praksis og i det professionelle møde med patienter og borgere.
Signaturprojekter
-
Projektet er rettet mod at forbedre indsatsen for hospitalsindlagte og socialt udsatte patienter, hvor udsatheden er kendetegnet ved et komplekst samspil mellem sociale og helbredsmæssige problemer på forskellige livsområder – fx samspillet mellem psykiske problemer, misbrugsproblemer og et dårligt fysisk helbred. Projektet beskæftiger sig empirisk med socialsygeplejerskefunktionen på hospitalerne og har fokus på mødet med socialt udsatte borgere.
Du finder også informationer om projektet på UC Viden
Projektlead
- Professionshøjskolen Absalon
Projektleder i Absalon
- Karin Højbjerg
Projektperiode
- 2020 - 2023
Samarbejdspartnere
- Nina Brûnës, Faglig konsulent for socialsygeplejerske
- Dansk Sygepleje Råd
Igangværende ph.d.-projekter
-
Ph.d. studerende
- Camilla Gry Temmesen
Universitet
- Syddansk Universitet
Samarbejdspartnere
- Professor Jane Clemensen, CIMT - Centre for Innovative Medical Technology, KI, SDU (main supervisor).
- Dr Henriette Svarre Nielsen, Fertilitetsklinikken, Rigshospitalet.
- Dr Kathrine Birch Petersen, Fertilitetsrådgivningen, Rigshospitalet.
- PhD, Docent Heidi Myglegård Andersen, Professionshøjskolen Absalon.
Bevillingsgiver
- Rigshospitalet
Kontakt
Skal vi samarbejde?
Vi samarbejder bredt med praksis og andre vidensinstitutioner, og vi vil gerne udbygge vores samarbejde med det omgivende samfund og med danske og internationale forskningsinstitutioner.
Hvis du er interesseret i at samarbejde med os, så kontakt ovenstående. Du er også velkommen til at tage kontakt, hvis du er interesseret i at gennemføre et ph.d.-projekt ved forskningsmiljøet.