Del

Æder konkurrencestaten vores pædagogik?

Den nye bog “Konkurrencestatens pædagogik – en kritik og et alternativ” af UCSJ’s lektor i pædagogik Brian Degn Mårtensson, diskuterer, hvad det betyder, at pædagogikken i Danmark kobles med konkurrencestatens idealer om rentabilitet og konkurrenceevne.

Et reformeret samfund betyder reformeret pædagogik
Folkeskolereform, læreruddannelsesreform, gymnasiereform og så videre. Det danske skole- og uddannelsessystem er under forvandling. Det samme er pædagogikken.

I dag har vi spændt pædagogikken for konkurrencestatens vogn, og vores uddannelsessystem skal reformeres, så flest muligt kan bidrage til at sikre samfundets fortsatte vækst i en globaliseret verden. Konkurrenceevne er pædagogikkens slutmål, og ideerne om almendannelse og skolen for livet er i fare for at blive skyllet ud med badevandet.

- Bogen er et indspark i debatten om konkurrencestatens indtog på rigtig mange og rigtig væsentlige områder af vores samfundsliv. For hvad betyder det, at et område som pædagogik så radikalt underlægges konkurrencestatens logikker om økonomi og konkurrenceevne?, udtaler Brian Degn Mårtensson, forfatter til bogen og lektor på UCSJ.

Fra industrisamfund til konkurrencestat
Bogen giver både et historisk tilbageblik over samfundets udvikling, og beskriver hvordan vi fra industrisamfund og velfærdsstat til konkurrencestat er ved at miste vores fælles fortælling om kultur, nationalitet og verdensborgerlighed.

- I bogen viser jeg, hvordan det ideologiske grundlag, som pædagogikken er funderet på og den måde vores børn uddannes og opdrages på er i opbrud. Pædagogikken er simpelthen på vej over i en anden logik, siger Brian Degn Mårtensson, som i bogen også byder på et normativt alternativ til konkurrencestatens pædagogik med afsæt i Kierkegaards kærlighedsbegreb.

Brian Degn Mårtensson er uddannet cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Han er lektor i pædagogik i UCSJ’s center for videreuddannelse og har tidligere været lektor på læreruddannelsen i UCSJ.

Konkurrencestatens pædagogik udkom 27. april 2015 og kan købes som bog og e-bog til 199,95 eller kun som e-bog til 129,95 her


Kontakt

  • Brian Degn Mårtensson, lektor i pædagogik, center for videreuddannelse, UCSJ, tlf. 7248 1382

Flere nyheder fra Professionshøjskolen Absalon

Cxense Display