Del

Bachelorprojekt: Hjemmelavet mad på bosteder slår mad udefra

Ud med institutionsmaden og ind med hjemmelavet mad. De handicappede var glade for at lave maden selv, og 56 procent af pædagogerne ville gerne fortsætte, efter et bachelorprojekt i UCSJ viste fordelene ved at lave mad på bosteder.

Er madlavning en populær del af det pædagogiske arbejde, når man arbejder med udviklingshæmmede? I Kalundborg havde kommunen – for at lette arbejdspresset for socialpædagogerne – flyttet madlavningen til central levering, men faktisk er det hverken billigere eller bedre end at lave maden selv, konkluderer den studerende Mie Høtoft, der i slutningen af 2016 gennemførte et observationsstudie i forbindelse med hendes bachelorprojekt på pædagoguddannelsen på University College Sjælland i Slagelse.

Beboerne skulle selv stå for valg af menu, indkøb for egne penge, tilberedning og alt det praktiske med borddækning og oprydning. De fik bistand af Mie Høtoft, der arbejdede med fire af beboerne, mens tre andre spiste med. 40 kroner pr. næse pr. aftensmåltid kostede det, og det er det normale gennem den nuværende eksterne leverandør. Observationsstudiet varede alt i alt 16 dage, og efter forløbet udtrykte 56 procent af de 39 ansatte, at de hellere ville lave mad selv end at få mad udefra. Og ifølge Mie Høtoft er det i høj grad muligt.

- Jeg var der jo i hele forløbet, og der var ikke nogen tvivl om, at personalet havde tid til at lave mad med beboerne, så jeg kunne udmærket se det her som en mulighed for at lave noget meningsfyldt sammen med beboerne, der fik større indflydelse på deres måltider, fortæller Mie Høtoft, der under forløbet stod for madlavningen uden hjælp fra det øvrige personale. En meget motiverende opgave, idet hun derved hjalp beboerne med udvikling af nye færdigheder samtidig med, at de fik en oplevelse af selv at kunne foretage sig normale, hjemlige hverdagsopgaver.

- Jeg har under forløbet ikke mødt en eneste, der ville foretrække den gamle madordning frem for hjemmelavet mad, og de pårørende var også enige, siger hun. 

Kalundborg Kommune ventes dog ikke at ændre sin måde at organisere mad i kommunen på baggrund af projektet, idet kommunen netop indførte den nuværende madordning, fordi det pædagogiske personale ikke følte, at der var tid nok til madlavningen. 

Foreningen LEV har skrevet en historie om projektet, som kan læses her

Studerende og Søren Pind talte om tid til relationer
Tid til relationer og medmenneskelig kontakt blev omdrejningspunktet for diskussion, da Uddannelses og forskningsminister Søren Pind i dag valgte at…
Diplomforløb hjælper borgere med livstruende sygdom
Et team af sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter, social- og sundhedsassistenter i Solrød Kommune inddrages i år i et forløb, der skal…
Palliativt diplomforløb samlede sundhedspersonalet
Sygeplejerske Louise Bang og fysioterapeut og Rie Svensson er blevet bedre til at arbejde sammen om at hjælpe borgerne og pårørende efter et…
Absalon skal undersøge pædagogers rolle i undervisningen
Pædagoguddannelsen i Absalon står i spidsen for et projekt mellem UVM og BUPL om Pædagoger mellem skole og fritid.
Spot på billedkunst
Få rystet spindelvævene ud af undervisningsplanen med tre forskellige billedkunstkurser for lærere og pædagoger i februar, marts og april 2018.
Cxense Display