Del

Bioanalytikere satte fokus på oprettelse af biobanker

Nogle biobanker overholder ikke de love og regler, der findes på området. Adjunkt på bioanalytikeruddannelsen Charlotte Lerbech valgte derfor at sætte fokus på problematikken på en international konference, hvor hun vandt en pris for sin formidling af emnet.

”Is a biobank just a freezer?.” Sådan lød titlen på adjunkt Charlotte Lerbechs indlæg til konferencen ”Nordisk Medicinsk Laboratoriegruppe (NML)”, der i år blev afholdt holdt i Helsinki med deltagelse af bioanalytikere, fagforeninger, og andre interesserede faggrupper fra hele norden.  

Til konferencen præsenterede Charlotte Lerbech et forskningsprojekt, der er lavet på bioanalytikeruddannelsen som en del af forskningssatsningen ”Personlig Medicin” i samarbejde med Lektor Tina Elley og Docent Marianne Nielsen. Projektet sætter fokus på, hvordan der oprettes små biobanker rundt om på laboratorier i Danmark. Nogle af disse biobanker overholder ikke de love og regler, der er opstillet på området efter anbefaling fra Helsinki deklarationen. Projektet handler blandt andet om hvad bioanalytikere skal være opmærksomme på, når bioanalytikeren bliver bedt om at gemme nogle prøver i fryseren. Her skal man tænke sig godt om, inden man bare siger ja, fortæller Charlotte Lerbech: 

”Typisk har bioanalytikere gode organisatoriske evner, så de vil ofte blive bedt om at gemme prøver i fryseren, men her er det vigtigt man sikrer sig at der bl.a. er indhentet de korrekte tilladelser fra patienten og der er de nødvendige godkendelser. 

Forskningsprojektet sætter fokus på oprettelse af biobanker ude på laboratorierne, og projektet vil blive brugt i undervisningen af fremtidige bioanalytikere så de er opmærksomme på de regler der findes når der gemmes biologisk prøvemateriale. 

Studerende og Søren Pind talte om tid til relationer
Tid til relationer og medmenneskelig kontakt blev omdrejningspunktet for diskussion, da Uddannelses og forskningsminister Søren Pind i dag valgte at…
Diplomforløb hjælper borgere med livstruende sygdom
Et team af sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter, social- og sundhedsassistenter i Solrød Kommune inddrages i år i et forløb, der skal…
Palliativt diplomforløb samlede sundhedspersonalet
Sygeplejerske Louise Bang og fysioterapeut og Rie Svensson er blevet bedre til at arbejde sammen om at hjælpe borgerne og pårørende efter et…
Absalon skal undersøge pædagogers rolle i undervisningen
Pædagoguddannelsen i Absalon står i spidsen for et projekt mellem UVM og BUPL om Pædagoger mellem skole og fritid.
Spot på billedkunst
Få rystet spindelvævene ud af undervisningsplanen med tre forskellige billedkunstkurser for lærere og pædagoger i februar, marts og april 2018.
Cxense Display