Del

Bioanalytikere satte fokus på oprettelse af biobanker

Nogle biobanker overholder ikke de love og regler, der findes på området. Adjunkt på bioanalytikeruddannelsen Charlotte Lerbech valgte derfor at sætte fokus på problematikken på en international konference, hvor hun vandt en pris for sin formidling af emnet.

”Is a biobank just a freezer?.” Sådan lød titlen på adjunkt Charlotte Lerbechs indlæg til konferencen ”Nordisk Medicinsk Laboratoriegruppe (NML)”, der i år blev afholdt holdt i Helsinki med deltagelse af bioanalytikere, fagforeninger, og andre interesserede faggrupper fra hele norden.  

Til konferencen præsenterede Charlotte Lerbech et forskningsprojekt, der er lavet på bioanalytikeruddannelsen som en del af forskningssatsningen ”Personlig Medicin” i samarbejde med Lektor Tina Elley og Docent Marianne Nielsen. Projektet sætter fokus på, hvordan der oprettes små biobanker rundt om på laboratorier i Danmark. Nogle af disse biobanker overholder ikke de love og regler, der er opstillet på området efter anbefaling fra Helsinki deklarationen. Projektet handler blandt andet om hvad bioanalytikere skal være opmærksomme på, når bioanalytikeren bliver bedt om at gemme nogle prøver i fryseren. Her skal man tænke sig godt om, inden man bare siger ja, fortæller Charlotte Lerbech: 

”Typisk har bioanalytikere gode organisatoriske evner, så de vil ofte blive bedt om at gemme prøver i fryseren, men her er det vigtigt man sikrer sig at der bl.a. er indhentet de korrekte tilladelser fra patienten og der er de nødvendige godkendelser. 

Forskningsprojektet sætter fokus på oprettelse af biobanker ude på laboratorierne, og projektet vil blive brugt i undervisningen af fremtidige bioanalytikere så de er opmærksomme på de regler der findes når der gemmes biologisk prøvemateriale. 

Stribevis af nye e-bøger til gratis udlån
Se de nyeste e-bøger, som du kan låne til din klasse i mitCFU. Opdateres løbende!
Madkundskab på skemaet i Roskilde
Faget madkundskab har indtil dette semester været fraværende på læreruddannelsen i Roskilde. Men fra dette semester udbydes faget både i Roskilde og…
Jobbet som lærer er Verdens bedste
Den 22-årige lærerstuderende Camilla Aaen elsker sit fag og sin uddannelsen. Hun brænder især for at hjælpe de børn, der har det svært i skolen, og…
Konference om samarbejde mellem dagtilbud og kulturen
Det landsdækkende KULT-projekt inviterer til maj til konference med deltagelse af bl.a. kulturminister Mette Boch og en række aktører inden for…
Tema: Demokrati under udvikling
Undervisningsministeriet har igangsat en national kampagne om fællesskab, demokrati og medborgerskab, som løber i 2018 med en temauge i uge 12.
Cxense Display