Del

Fra slagter til veganske knækbrød

Planteproteiner og et bæredygtigt fødevaresystem var omdrejningspunktet ved Absalons konference ’Plant Proteins in foods and diets’. Hvordan letter vi det pres, som klimaet er under? En plantebaseret kost kan være en del af løsningen – og studerende og eksperter gav deres bud på, hvordan vi kan bruge planteproteiner i fremtidens fødevarer.

Tirsdag åbnede Absalon dørene for konferencen ”Plant Proteins in food and diets”, som lægger fokus på det pres, klimaet er under blandt andet på grund af vores fødevareindtag. Planteproteinerne var i fokus, da eksperter holdt oplæg, og studerende havde smagsprøver med på deres innovative bud på plantebaserede produkter.

De studerende med retningen Fødevarer og ledelse fra Ernæring og sundhed har udviklet en lang række produkter, der talte alt fra plantebaseret babymad, ærtedrik og kaffemel til brug i fødevarer, som de fortalte om og gav smagsprøver af til dagens konference.

Én af de studerende, der deltog på konferencen, er Morten Petersen. Det seneste semester har han sammen med sin studiegruppe nørdet planteproteiner for at udvikle et innovativ og bæredygtigt produkt.

”Da vi i begyndelsen af semestret blev præsenteret for en masse forskellige planteproteiner, valgte vi hurtigt amarant. Simpelthen fordi vi intet kendte til plantefrøet. Vi ville gerne udvikle et produkt, der både var glutenfrit, økologisk og vegansk. Og det kunne amarant indfri. Til sidst kom vi frem til at udvikle veganske knækbrød”, fortæller Morten.

Timerne i køkkenet resulterede i to typer af knækbrød, der kommer i miljørigtige bæredygtige papirsposer med en enkel og gennemskuelig varedeklaration, så forbrugerne ved, hvad de får.

”Det har været en meget udfordrende proces for mig. Ikke kun det at idé- og produktudvikle. Men også personligt. Jeg er uddannet slagter, så for mig er kød jo lig med proteiner. Jeg har fået øjnene op for planteproteiner og de miljø- og klimavenlige fordele. Og så har det overrasket mig, hvor meget veganske knækbrød i virkeligheden mætter.”

Fokus på planteproteiner i et større perspektiv

Til dagens konference deltog flere internationale eksperter på området og 120 deltager, hvor størstedelen er virksomheder, der er forankret i fødevareindustrien. 

Baggrunden for konferencen er de klimaforandringer, der i i høj grad er præget af vores spisevaner og vores produktion af fødevarer. Løsningen kan være et bæredygtigt fødevaresystem, hvor plantebaseret kost er i fokus.

Michael Christiansen fra Absalon er projektleder og har stået i spidsen for dagens konference.

”Eventet her er i sig selv ikke det vigtigste. Det er den øgede fokus på området, der er det vigtige. Vi skal have FN’s bæredygtige verdensmål til at blive virksomhedernes udviklingsmål. FN sætter retningen – men det er først, når virksomhederne tager dem til sig, at de for alvor bliver levende. Ved dagens konference kan vi hjælpe dem godt på vej”.

Konferencen er en del af EU Interreg projektet ”South Baltic Food innovation”.  

Cxense Display