Del
Ingeniørstuderende på matchmaking i Biotekbyen

Ingeniørstuderende på matchmaking i Biotekbyen

I oktober mødtes ingeniørstuderende Absalon vanen tro med repræsentanter fra Novo Nordisk, Novozymes og Absalon i Biotekbyen Kalundborg.

På programmet var både studiejobs til de nyankomne studerende i diplomingeniør i bioteknologi samt praktikforløb til studerende på det allerførste hold, der startede i september 2017. Til februar skal de i deres afsluttende ingeniørpraktik i industrien, og der var rift om dem.

Fritidscenteret ved Novo Nordisk og Novozymes udgjorde rammen, og der var spænding i luften, da stærkeste match til ca. 10 studiejobs samt ca. 25 praktikpladser, der var udbudt ved matchmaking-eventen, skulle findes. Praktikpladserne var primært med arbejdssted i Kalundborg, men der var også et par praktikpladser på Novo Nordisks nye fabrik i Clayton, North Carolina.

Virksomhedssamarbejde gør indtryk

For de nye studerende var det første møde med industrien, og det var tydeligt, at det åbenlyse samarbejde med industrien i Kalundborg gjorde indtryk: 

”Jeg har valgt at læse i Kalundborg, fordi jeg her netop kan uddanne mig midt i den danske biotekhub med store verdensledende biotekvirksomheder så tæt på, og jeg oplever bl.a.  studiejobeventen som en gave. Alle arbejder virkelig proaktivt for at kunne tilbyde os så mange studiejobmuligheder som muligt her i Kalundborg, så vi tidligt bliver introduceret til både jobmuligheder og virksomheder, der er relevante i forhold til vores studie,” fortæller America Miranda Curiel fra Mexico, studerende på 1. semester.

Akshita Tripathi fra Indien, studerende på 1. semester supplerer:
”Jeg interesserer mig virkelig meget for bioteknologi, og da jeg læste om Kalundborg og særligt Kalundborg symbiosen, var jeg virkelig imponeret over hele konceptet med at maksimere brugen af ressourcer og affaldsprodukter, og måden man i det hele taget arbejder med at minimere industriel forurening i Kalundborg. Jeg håber selv på et studiejob hos en af biotekvirksomhederne i Kalundborg, da det giver mig mulighed for at komme endnu tættere på den pharmaindustri, jeg gerne vil arbejde i og med i fremtiden.” 

Følger industrien på nærmeste hold

De erfarne studerende, der startede i 2017, har gennem flere år kunnet følge industrien på nærmeste hold. Konkrete tiltag som medarbejdere fra industrien, der underviser på uddannelsen, virksomhedscases og virksomhedsbesøg er blot nogle af de situationer, hvor de studerende har været i tæt kontakt med industrien. Derudover har mange haft studiejob i industrien. 

For dem handlede matchmaking-eventen om muligheden for at komme endnu tættere på virksomhederne. 

”Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde inden for  biotek. Min gymnasielinje var biotek – og det var naturligt for mig at søge ind på Absalon på grund af de muligheder, der er for at komme tæt på relevante virksomheder som fx Novo Nordisk og Novozymes. Jeg er meget interesseret i fermenteringsprocesser og har været til samtale i Novo Nordisk i en fabrik, der arbejder med fermenteringsprocesser. Jeg håber at få indblik i, hvordan man arbejder professionelt i industrien med processer,” forklarer Emilie Jeppesen, studerende på 5. semester.

Praktik kan føre til mere samarbejde

Den afsluttende ingeniørpraktik har en varighed af et halvt år. I denne periode indgår den studerende i det daglige arbejde i et team i den konkrete virksomhed. Efter den afsluttende praktik skal de studerende skrive deres afsluttende bachelorprojekt. For flere studerende vil praktikpladsen forventeligt blive en løftestang til et fremtidig samarbejde omkring det afsluttende projekt – og måske endda til en fremtidig karriere.

”Igennem min praktik håber jeg på at få relevante erfaringer, som forbereder mig til et godt job inden for biotekbranchen, ligesom jeg ser det som en stor gevinst til mit fremtidige CV, at jeg i min praktik har arbejdet og været en del af biotekbyen Kalundborg," fortæller Mario Alzamora på 5. semester, som sideløbende med studiet har studiejob hos Novo Nordisk.

Ingeniørstuderende på matchmaking i Biotekbyen

Høje forventninger og stærkt mentorskab

Lederne, der deltog på matchmaking-dagen, har da også høje forventninger til de praktikstuderende og samarbejdet.

Brian Holse, teamleder i Novo Nordisk fortæller:  ”Vi forventer først og fremmest, at de studerende har en nysgerrighed i forhold til den kommende praktikplads. Vi forventer også, at de har en faglighed med i bagagen, der gør dem i stand til at indgå på de faglige områder. Praktikanterne kan så forvente, at vi som virksomhed kan lære dem, hvordan det er at arbejde i en virksomhed, og hvordan man indgår i et team i industrien.”

Jakob Momme, teamleder i Novo Nordisk, tilføjer: ”Vi skal også sørge for at stille op med viden og gøre praktikanterne dygtige ved at hjælpe dem til at føre deres viden ud i praksis -og være gode mentorer, når de er her hos os.”

Kim Poulin, afdelingsleder i Novozymes, understreger ligeledes vigtigheden af, at virksomhederne tager mentorrollen på sig: 

”Vi forventer, at de praktikanter, vi ansætter har viden og evner til at gøre en forskel her hos os. Vi ansætter dem ikke kun for deres egen skyld. Vi skal gerne få noget ud af det. Når det så er sagt, så har vi en forpligtelse til at udfordre praktikanterne, så de for bragt deres viden i spil og kan gå herfra med en viden om, hvordan erhvervslivet fungerer og forhåbentligt er blevet både dygtigere og mere afklarede om deres fremtid.” 

Interesse fra hele Biotekbyen

Udover de studiejobs og praktikpladser, der blev udbudt ved denne lejlighed, har en række øvrige virksomheder i Biotekbyen også ansat praktikanter og studiejobbere. Således har bl.a. NNE og Unibio også ansat praktikanter, ligesom der på tværs af virksomheder og organisationer i Biotekbyen samlet er udbudt knap 20 studiejobs målrettet de studerende på første semester.

Har din virksomhed interesse i at samarbejde med en ny eller erfaren studerende, kan du kontakte Professionshøjskolen Absalon via www.biotekingeniør.dk eller direkte til Jacqueline Hersing på jalh@pha.dk.