Del
Nyt hus, nyt navn, nye muligheder

Nyt hus, nyt navn, nye muligheder

Helix Lab er det nye navn på det store nye uddannelses- og forskningscenter i Kalundborg, som fremover skal tiltrække innovative kandidatstuderende fra hele landet som skal udføre deres specialeprojekt i samarbejde industrien i Kalundborg

Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden til uddannelses- og forskningscentret blev offentliggjort ii sommeren 2020 under navnet Biomanufacturing Project House. 15. april er der rejsegilde for den kommende nye bygning, og samtidig får centeret sit nye navn – Helix Lab:

 ”Vi er stolte af, at vi er kommet så langt i initiativet, at vi nu løfter sløret for det nye navn. Helix Lab afløser det knap så mundrette Biomanufacturing Project House, og jeg er sikker på, at inden for kort tid, så vil man vide, hvad Helix Lab er, og ikke mindst hvilken betydning det nye uddannelses- og forskningscenter vil få for både de studerende, industrien og hele Kalundborgområdet”, siger Anette Birck, chef for Helix Lab.

Unikke rammer for innovation for kandidatstuderende på sidste semester

Helix Lab forventes at stå klar så de første kandidatstuderende kan begynde deres speciale projekter i starten af 2022. Men allerede nu arbejder vejledere fra universiteterne og virksomhederne på at udvikle specialeprojekter til de studerende

”Helix Lab bliver et helt særligt innovationslaboratorium for de kandidatstuderende . De kommer helt tæt på industrien, og får en helt unik mulighed for at prøve deres idéer af, og samtidig være en del af det fremstormende ingeniørmiljø i Kalundborg. Med det nye navn sætter vi yderligere skub i at reklamere for den nye mulighed i Kalundborg”, siger Anette Birck.

Skal sikre udvikling og vækst

I alt 120 millioner kroner er skudt ind i initiativet fra Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk og Novozymes. Hele Initiativet drives af Professionshøjskolen Absalon. Det nye Helix Lab bliver et stort og bredt samarbejde på tværs af industrien i Kalundborg og landets universiteter samt Absalon og Kalundborg kommune:

Novo Nordisk, hvis største produktionssite er placeret i Kalundborg, ser et stort potentiale i Helix Lab og det styrkede samarbejde med både internationale og danske universiteter og talenter:

”Kalundborg har potentiale til at blive en verdensførende hub inden for biotekuddannelse, forskning og innovation, og Helix Lab er et vigtigt element i forhold til at uddanne og udvikle talenter lokalt. Desuden skaber initiativet gunstige rammer for forskningssamarbejde med fokus på at udvikle innovative og bæredygtige produktionsteknologier. Initiativet bliver dermed en løftestang til teknologisk udvikling og vækst ikke bare for Novo Nordisk og den øvrige industri med aktiviteter i Kalundborg, men også for produktionsdanmark som helhed,” siger Michael Hallgren, Produktionsdirektør Novo Nordisk Kalundborg”.

Ca. 15 kandidatstuderende vil årligt få muligheden for at udføre deres specialeprojekt i tæt samarbejde med en af Kalundborgs industrivirksomheder og være tilknyttet Helix Lab.. De studerende får tilbudt 5–12 måneders ophold i Kalundborg med gratis kollegieværelse og adgang til forskningsfaciliteterne i Helix Lab. Samtidig bevarer de tilknytningen til den uddannelsesinstitution, hvor de er tilmeldt kandidatuddannelsen:

”Nu starter det spændende arbejde med at få udbredt kendskabet til Helix Lab i hele landet, så de kommende kandidater får øje på den helt særlige mulighed i Kalundborg. Det bliver et arbejde jeg i den grad ser frem til, og glæder mig til de første studerende er klar i 2022”, siger Anette Birck, chef for Helix Lab.

Fakta:

Bag Helix Lab står Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk, Novozymes og Professionshøjskolen Absalon, og byggeriet forventes færdigt i slutningen af 2021. De første kandidatstuderende forventes at starte i januar 2022. 

Helix Labs bestyrelse består af repræsentanter fra DTU (formandskab), SDU, AAU, AU, KU, Novo Nordisk AS, Novo Nordisk Fonden, Novozymes, Equinor Refining Denmark A/S samt Absalon.

En samlet bevilling på 120 mio. kr. vil skabe rammer og indhold for et forsknings- og uddannelsesprogram i Kalundborg, der skal tiltrække studerende på kandidatniveau fra ind- og udland:

  • Helix Lab er finansieret af Novo Nordisk Fonden
  • Novo Nordisk A/S har finansieret bygningen som tillæg til bevillingen fra fonden.
  • Professionshøjskolen Absalon skal stå for driften af Helix Lab.
  • AP Ejendomme står for opførelsen af byggeriet.   

Om navnet

Ordet helix handler om symbioser. I dette tilfælde symbiosen mellem uddannelse og erhvervsliv. Mellem Kalundborg og omverden. Og mellem studerende fra hele verden. Det smukke ved en helix er, at den ene streng styrkes af den anden. De er uafhængige, men stærkere sammen. Ligesom de talentfulde studerende og de erfarne virksomheder. 

Her finder du Helix Lab online:

Web
LinkedIn
Twitter
Facebook