Del
Pædagoguddannelsen samarbejder om natur og udeliv

Pædagoguddannelsen samarbejder om natur og udeliv

Natur og udeliv er blevet et succes som samlet fag, der samler pædagogstuderende fra alle lokationer: Nykøbing, Vordingborg, Slagelse og Roskilde.

Natur og Udeliv er et helt nyt modul på pædagoguddannelsen, som der arbejdes aktivt med på pædagoguddannelsen i Nykøbing F.

Den nye fokus skyldes, at uddannelsen sidste år fik ny bekendtgørelse, så uddannelsen opbygning, fag og form er ændret. Modulet Natur og udeliv er blevet udbudt som et såkaldt fælles fag, som betyder at pædagogstuderende fra hele regionen og dets fire lokationer med pædagoguddannelser er samlet på ét hold med studerende fra Nykøbing, Vordingborg, Slagelse og Roskilde.

Det har medført store hold med over 50 studerende, men også et større underviserteam med mulighed for at bruge hele regionen i gennemførelse af modulet. Holdet været vidt omkring og har haft undervisning mange forskellige steder på hele Sjælland, Møn, Falster og Lolland. 

Undervisningen har inddraget flere gode naturformidlingssteder, her i blandt Kongskilde Friluftsgård, GeoCenter Møns Klint og Zoologik Have i København. 

Afslutningsprojekt

Som afslutning på faget skulle de studerende fredag den 21. august i grupper planlægge og gennemføre praksisprojekter på institutioner og skoler. Dermed har børn på en hel del skoler og institutioner nydt godt af de meget engagerede pædagogstuderende på holdet.

De studerende har selv valgt emne og målgruppe indenfor fagets mål. Blandt andet digitale medier i naturen, indsamling af krible-krable dyr samt indianer-tema.

De mange praksisprojekter blev formidlet med film, faghæfter, fortællinger, små værksteder og inddragende aktiviteter fredag eftermiddag. Gruppen med digitale medier havde eksempelvis lavet geocaching-poster på campus området, som gæsterne skulle afprøve. Her viste det sig, at lokale Geocachere været tidligt oppe og afprøve cachen - kun få timer efter, at den var blevet logget.

Det har været en stor glæde for studerende og undervisere at dele erfaringer og oplevelser på uddannelsen og i de enkelte fag med lokalsamfundet, og mærke en oprigtig interesse og glæde ved at være med i projekterne.

Foredrag

Udeskole er en pædagogisk metode, der kan være med til at fremme børns læring, deres fysiske aktivitet, ligesom det kan styrke deres motivation for skolen og forbedre deres sociale relationer. Udeskole kan praktiseres på mange forskellige måder, og groft sagt kan det karakteriseres ved al den undervisning der varetages udenfor klasseværelset. 

Den 8. oktober vil der være lejlighed til at høre mere om, hvad effekterne af udeskoler er med udgangspunkt i erfaringer i Vordingborg. 

Den Ph.D stuerende Cammia Roed Otte har arbejdet aktivt med emnet med udgangspunkt i et projekt i Vordingborg og vil i sit foredrag komme ind på erfaringerne fra arbejdet i Vordingborg samt fortælle generelt om, hvad udeskole er, hvad forskningen siger om effekterne. Desuden vil hun fortælle om, hvordan man som underviser/pædagog kan bruge det i praksis.

Foredraget foregår: 

Torsdag den 8. oktober kl 14.30 – 16.00 i auditoriet

Pædagoguddannelsen Vordingborg, Kuskevej 1B, 4760 Vordingborg