Del
Succes for dansk-hollandsk pædagog-udveksling

Succes for dansk-hollandsk pædagog-udveksling

Kun 12 procent af de studerende på University College Sjælland tager et ophold i udlandet under deres studie, hvilket er langt under EU’s mål på 20 procent. Derfor er mere international udveksling et af de mål, som UCSJ har sat sig i sin nuværende handlingsplan.

Man behøver ikke at flytte fra Danmark for at få et internationalt udsyn. Et godt eksempel på dette er det løbende samarbejde, som UCSJ har med Windesheim Universitetet i Holland. Sammen har parterne i en årrække kørt en gensidig udveksling af pædagogstuderende med ca. 14 dage i udlandet og ca. 14 dage som værter i hjemlandet.

Udvekslingen er i gang lige nu, så i denne uge har uddannelsen i Roskilde og Vordingborg fået besøg af 20 studerende, der skal lære om dansk pædagogik og besøge danske institutioner, ligesom de skal følge danske studerende i praktik. De får desuden almindelig undervisning i fag, der kan udvide deres horisont i øvrigt – eksempelvis får de et indblik i, hvordan vi anvender teknologi som robotter og 3D-printere til læring og pædagogisk arbejde.

Dansk udbytte

Værterne i Danmark er de danske studerende, der for kort tid siden var på et lignende ophold i Holland, hvor de lærte om hollandsk pædagogik og læring ved besøg på skoler, institutioner og uddannelsesinstitutioner. Desuden deltog danskerne i en del forskellige forelæsninger, blandt andet var de med på nogle internationale dage på Windesheim, hvor de fik indblik i pædagogisk arbejde på børnehjem i Peru. En anden workshop på dagen handlede om mobning på nettet, som de gør meget ud af at forebygge i Holland. Mere traditionelt var der også andre former for input – fx fra talepædagoger, der gav et indblik i, hvordan denne profession håndteres i Holland. 

Eneste omkostning ved opholdet var eget forbrug af mad - samt benzin til fælleskørsel. Overnatningen kostede også lidt. Den foregik i et feriecenter, hvor der var mulighed for at lave mad – og for at gå i badeland, hvis der var tid. I alt kostede det cirka 1500 kroner alle nætter overnatningen - og da de studerende selv lavede mad, var den udgift som i Danmark. 

Skal udvikles

Da både de hollandske og danske studerende viser stor tilfredshed med projektet, er det nu planen fortsat et udvikle og tilbyde udvekslingen. Til efteråret tilbydes det igen med nye hold af studerende fra begge lande. Desuden er der indgået aftale om lignende udvekslinger mellem de to uddannelsesudbyderes sygeplejeuddannelser.

På pædagogstudiet har man mulighed for at tage to praktikker i udlandet, ligesom man må tage undervisningsmoduler i andre lande. Det kan godt lade sig gøre at finde relevante moduler på engelsk.

Du kan læse, hvad de studerende synes om opholdet ved at klikke her

Du kan læse om de internationale muligheder i dit studie her