
Det store nationale løft at naturfagslærere, SNL eller Stærke Naturfaglige Fællesskaber, løftes af alle læreruddannelser i Danmark og vi på Absalon er godt repræsenteret
Projektet udvikler undervisningsplaner og baggrundsmateriale til naturfagslærere samtidig med, at der tilbydes fem dages undervisning samt sparring ude på de deltagende skoler.
Hver skole besøges mindst 10 gange og det gælder både skoleledere, naturfagsteamledere/naturfagsvejldere eller naturfagskoordinatorer og ikke mindst naturfagslærere, enten når de afprøver nogle af vores undervisningsideer eller når de mødes om at planlægge eller evaluere undervisningsafprøvninger.
Vi tror på at kombinationen af gennemarbejdede naturfaglige tekster på lærerniveau og tekster der fagdidaktisk analyserer og inspirerer og som relateres og udfoldes med gennemtænkte eksemplariske undervisningsforløb har et stort potentiale, som er med til at løfte naturfagslærernes undervisningskompetence.
Hele projektet støttes af fonde og Styrelsen for uddannelse og kvalitet. Både styrelsen, læreruddannere og forskere samt særlige testskoler sikrer at materialerne og konceptet har en høj kvalitet.
-
For at støtte op om efteruddannelsen organiseres lærerne i teams med støttet af en lokal vejleder eller teamkoordinator (som også uddannes i forløbet) og den lokale leder (som vi holder møde med og som deltager i undervisningen den første dag).
SNL er for både erfarne og uerfarne lærere, der har natur/teknologi i ind-skoling og på mellemtrinnet og biologi, fysik/kemi og geografi i udskolingen.
Som deltager i SNL får du adgang til e-læringsforløb, eksemplariske undervisningsforløb og praksisnær kompetenceudvikling. Tilsammen klæder forløbet dig og din skole på til at styrke arbejdet med naturfag på skolen.
Det hele kommer til at foregå gennem to intense efterår. De første 4 skoler i Region Sjælland starter august 2021 og er færdige til jul 2021. Det andet hold med to deltagende skoler afvikles efteråret 2022.
-
Ved fuld deltagelse i projektet kan I som udgangspunkt regne med følgende tidsforbrug:
- 70 timer til undervisning og til teamarbejde på egen skole
-
120 timer til undervisning, vejledning og tid til understøttelse af teams på egen skole
- 30 timer pr. lærer, hvis I vælger kun at deltage i e-læringsforløbet og i de eksemplariske undervisningsforløb.
Læreruddannelsen i Absalon er stærkt repræsenteret og engageret i SNL
-
Dorrit Hansen har en baggrund som biolog og har gennem arbejdet som naturskoleleder og naturvejleder, 20 års erfaring i både udvikling og gennemførelse af undervisning i og om naturen for alle klassetrin, og en masse lokal kompetenceudvikling af lærere. Hun sidder i disse måneder og beskriver eksemplariske undervisningsforløb. Hun indgår i et stærkt naturfagligt team af læreruddannere fra hele landet, så de bedste kræfter vi har sættes ind der, hvor vi har vores spidskompetencer. Dorrit har fx beskrevet et forløb om livet i skoven, men skal også beskrive forløb om dyr i skolens nærområde, om et sundt liv og om den mystiske ål i et fællesfagligt forløb. Ud over at udvikle materiale skal Dorrit også undervise og vejlede i det videre forløb.
-
Jørgen Løye Christiansen har en baggrund som geograf, geolog og forsker og han er i disse år forskningsleder for et team fra læreruddannelsen, som især har fokus på modelleringskompetencen. Jørgen har udover at have skrevet mange faglige og fagdidaktiske artikler, også skrevet lærebøger til folkeskolens naturfag; Geografi og Natur/teknologi. I SNL er Jørgen udvikler af digitale læringsforløb. Nogle af disse er fagdidaktiske, mens andre omhandler et naturfagligt tema. Jørgen har fx inden for det fagdidaktiske område udarbejdet et læringsforløb om modellering og skal også producerer et om hypotesedannelse. Inden for de naturfaglige emneområder har Jørgen produceret et digitalt læringsforløb om Jordklodens forandringer og skal i gang med et om Jorden og Solsystemet.
-
Jørgen Haagen Petersen har en baggrund som folkeskolelærer, men har de sidste 16 år arbejdet som læreruddanner og projektleder på efter/videreuddannelsesforløb. Jørgen har uddannet en del naturfagsvejledere via PD uddannelsen og har forsket og skrevet en del om efter/videreuddannelse af lærere. Jørgen udvikler planer for de undervisningsgange, hvor naturfagslærere og teamledere samles i SNL projektet efterår 2021 og 2022. Her skal han sammen med Dorrit stå for undervisningen. Jørgen er lokal koordinator på projektet og skal også stå for møder med skoleforvaltninger og skoleledere. I forbindelse med efter/videreuddannelsesprojektet besøges lærerne og skolernes naturfags-teamledere og den sparring de får mellem undervisningsgangene, står Jørgen og Dorrit også for.
-
Andres V. Thomsen har en baggrund som folkeskolelærer i biologi og F/K, og har i godt 20 år undervist i naturfag på læreruddannelsen. Anders har desuden skrevet flere lærebøger til folkeskolens naturfag og har en solid akademisk karriere først som cand pæd i biologi og nu senest med en ph.d. i naturfagsdidaktik. Anders indgår i kvalitetssikringsteamet, som er tilknyttet projektet, og vi kunne næppe ønske os et mere skarpt øje til det.
SNL i skyen
Læs mere på projektets hjemmeside SNLiskyen.dk