Gå til hovedindhold

Sofie valgte blod i stedet for bakterier

Som tidligere elitesvømmer véd Sofie Witthøft godt, hvad kroppen består af, og qua mange års træning i bassinet kender hun til de processer, hvor både mad og mælkesyrer indgår. I dag studerer hun til bioanalytiker og går på femte semester på Absalon i Næstved.

”Det er spændende at følge en blodprøve fra start til slut,” siger Sofie Witthøft, bioanalytikerstuderende på 5. semester.

Sofie Witthøft er 22 år og har kastet sin faglige kærlighed på blod. I begyndelsen var det mest bakterier, der optog hende, men blodet vandt.

”Det er spændende at følge en blodprøve fra start til slut,” siger Sofie Witthøft, som tilføjer, at hun på et tidspunkt var lidt i tvivl om det endelige studievalg.



Skulle hun vælge at uddanne sig til læge eller fysioterapeut? 

Stor bredde på studiet

”Inden jeg traf mit valg, deltog jeg i et åbent hus arrangement på Absalon, og det gav mig et godt grundlag for at træffe en beslutning,” siger hun.

Det har overrasket hende, at så mange og forskellige specialer kommer ind over studiet, og bredden afspejler sig også i de forskellige praktikforløb, hun og de medstuderende gennemfører.

”Jeg tilbragte 5 uger af mit første semester på Holbæk Sygehus og havde fokus på biokemi. Tredje semester foregik på sygehusets satellit, Sundhedscentret i Kalundborg. Fjerde semester arbejdede jeg hos blodbanken ligeledes på Holbæk Sygehus, og lige nu gælder det mikrobiologisk afdeling på Slagelse Sygehus.” fortæller Sofie Witthøft.

Analyser, DNA og brystkræft

”Så du kan sige, vi kommer vidt omkring via uddannelsen. Både når vi er ude i praktik, men selve undervisningen er også skruet sammen, så vi hele tiden bliver mindet om, hvor bredt og relevant studiet er,” siger hun og nævner, at hun på Absalon fx har deltaget i et projekt om en analysemetode, som man bruger, når man undersøger DNA.

”Man kan gå ind og finde et bestemt gen i DNA'en. Du kan fx være disponeret for brystkræft, hvis du har et gen, der hedder BRCA-genet, og sådan et projekt er både spændende og komplekst.”

”Sundhedsvæsenet bruger i vid udstrækning teknikken til at finde ud af, om du fx har kræft eller lider af genetisk betingede sygdomme. Yderst relevant,” tilføjer Sofie Witthøft.

Inden hun begyndte på Absalon var hun spændt på, om det at skrive rapporter var noget for hende.

”I gymnasiet lagde lærerne ofte meget af indholdet lige for næsen af os, men her på studiet skal vi ofte selv træffe beslutninger, designe forsøgene og gøre klar til dem. Du skal selv vælge den kop, du skal bruge. Men alt er gået uden gnidninger,” som hun udtrykker det.

På Absalon er hun studentervejleder, hjælper i lektiecafeen og sammen med studenterambassadørerne, der er knyttet til hendes fag, udbreder hun kendskabet til det at studere til bioanalytiker. 

I daglig tale: vampyrer

Når hun fortæller, familie, venner og bekendte om sit studie, nævner hun naturligvis, at hun blandt meget andet har med blod at gøre. Og reaktionen kommer prompte.

”I er vampyrer. I kommer bare og tager vores blod.” Sofie Witthøft smiler overbærende og holder fast i at hun er glad for at følge blodet, så lægerne får det bedst tænkelige analyseresultat at behandle ud fra. 

Tværprofessionalitet betyder meget for Sofie Witthøft. Faktisk så meget, at hun er tæt på at afsløre, at hendes afsluttende bacheloropgave nok kommer til at dreje sig om netop tværprofessionalisme og kommunikation.

Hun ser for sig, at hun kommer til at arbejde i sundhedssektoren og fremhæver, at praktikopholdene har været præget af et gnidningsløst samarbejde med bl.a. lægerne.