Gå til hovedindhold

BioTEK-Future-projekt skal styrke børn og unges teknologiske og naturfaglige nysgerrighed

Knowledge Hub Zealand modtager sammen med projektpartnerne; Kalundborg Kommune, EUC Nordvestsjælland og Absalon knapt 1,5 mio. kr. i støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”BioTEK-Future”.

BioTEK-Future projektet vil styrke børn og unges teknologiske og naturfaglige nysgerrighed gennem innovative og anderledes oplevelser i forløb, hvor eleverne blandt andet oplever, hvordan konkret læring er koblet til uddannelses- og karrieremuligheder.

I projektet udvikler og afprøves samarbejder om STEM-undervisning mellem virksomheder, grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i Kalundborg Kommune. Centralt for samarbejderne er, at skoler og ungdomsuddannelser indgår som et element i hinandens undervisningsforløb.

Robotteknologi og food science i grundskoler og ungdomsuddannelser

I projektet arbejdes der med 40 lærere og 600 børn og unge. Der udvikles i alt 18 undervisningsforløb indenfor temaerne robotteknologi og food science til kommunens grundskoler og ungdomsuddannelser.

Efter projektperioden indgår forløbene i en materialebank forankret i Kalundborg Skoletjeneste, og udrulles til alle kommunens grundskoler og ungdomsuddannelser som ”plug and play”-forløb med en materialekasse og et undervisningsforløb.

”Initiativet med BioTEK-Future er i forlængelse af vores folkeskolestrategi, som kommunalbestyrelsen besluttede i foråret 2021. Her fremgår det blandt andet, at folkeskolerne i Kalundborg Kommune kan anvende vores fælles skoletjeneste, som faciliterer læringsaktiviteter på eksempelvis det naturfaglige område”, fortæller Michael Gravesen, direktør for børn og ungeområdet.

Samarbejde og synergi på langs og tværs af STEM

BioTEK-Future projektet sker i et samarbejder mellem Knowledge Hub Zealand, Kalundborg Kommune, EUC Nordvestsjælland og Absalon, hvor hver projektpartner spiller en aktiv rolle. Projektet understøtter således en strategisk indsats for at styrke samarbejdet- og skabe synergier på langs og tværs af STEM-uddannelseskæden i Kalundborg Kommune.

”Vi ser projektet som en ambitiøs og vigtig indsats på skoleområdet, der taler direkte ind i hele den store uddannelsesmæssige satsning, vi oplever i og omkring Biotekbyen Kalundborg lige nu” siger Christian Beenfeldt, projektchef for Knowledge Hub Zealand.

”Blandt andet åbner Absalon her til sommer nyt stort campus der bl.a. skal huse diplomingeniøruddannelser i bioteknologi og maskinteknologi, og Helix Lab slår ved årsskiftet dørene op til nyt og topmoderne center, der skal være omdrejningspunkt for samarbejder mellem virksomheder i Kalundborg og universiteterne i hele Danmark. Helix Lab er i øvrigt skabt med støtte fra Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk og Novozymes på samlet 120 mio. Til efteråret ser vi desuden også frem til, at Maskinmesterskolen i København starter den praktiske del af maskinmesteruddannelsen i vores nabokommuner Holbæk og Slagelse, samt længere østpå i Næstved. Så der sker rigtig mange spændende ting på uddannelsesområdet i Region Sjælland lige nu,” bemærker Christian Beenfeldt.