Konference: Uddannelser der mærkes
- Veje til studieengagement, læring og trivsel
På Absalons uddannelsesfaglige konference vil vi inspirere hinanden med viden og gode eksempler på veje og værktøjer, som kan styrke læring og tilhørsforhold til uddannelsen - uanset fag og uddannelsesretning. Og vi vil sparre omkring, hvordan vi samarbejder bedst om opgaven med vores studerende, internt i vores organisationer og bredt i uddannelsesverdenen. Dagen vil bestå af både oplæg og workshops, og alle deltagere får en aktiv rolle.

26. oktober 2023 - kl. 9.30 - 16.00
Professionshøjskolen Absalon, Campus Slagelse
Sdr. Stationsvej 30, 4200 Slagelse
Tilmeld dig her Pris: 490,- kr.
Trivselsudfordringer, højt frafald og vigende ansøgertal giver udfordringer for den enkelte studerende, vores uddannelser og vores fælles samfund. Som uddannere har vi en afgørende opgave i at tage udfordringen op og skabe engagerende og meningsfulde uddannelse, som giver vores studerende lyst til at være læringsmodige og vedholdende.
Vær med i videndelingen om:
- Rammesatte studiegrupper som vej til fagligt og socialt tilhørsforhold
- Simulationsundervisningens potentialer på tværs af uddannelsesretninger
- Kvalificeret støtte til studerende med særlige udfordringer
- Kompetenceudvikling af undervisere
Konferencen er for dig, som er optaget af didaktik og uddannelsesudvikling gennem dit arbejde som underviser, leder, vejleder, konsulent eller andet.
Program
9.30: Ankomst og morgenmad
10.00: Velkomst
- Camilla Wang, rektor for Professionshøjskolen Absalon og forkvinde for Danske Professionshøjskoler
10.10: Uddannelse med mening og sammenhæng - didaktiske og organisatoriske perspektiver
- Thomas Iskov, Docent, Forskningscenter for uddannelseskvalitet, professionspolicy og praksis
Vores studerende er hver dag på arbejde med at skabe mening og sammenhæng i deres uddannelse. Som uddannere skal vi hjælpe det arbejde på vej på måder, der bidrager til at udvikle deres professionelle identitet. Oplægget peger på, hvad det vil sige, og hvordan det kan gribes an i både organisatorisk og didaktisk perspektiv.
10.35: Undervisning i professionelt samarbejde i studiegrupper som vej til fagligt og socialt tilhørsforhold
- Lisbet Rask, medforfatter af bogen ”Studiegrupper – samarbejde og facilitering”, chefkonsulent, Center for Skole og læring, Professionshøjskolen Absalon
- Undervisere og studerende fra Professionshøjskolen Absalon om egne erfaringer
De fleste studerende, som starter på en videregående uddannelse, har stor erfaring med at arbejde i grupper - de færreste er blevet klædt på til det. For at styrke samarbejdets læringspotentiale og de studerendes motivation for studiegruppearbejde møder studerende på tværs af alle Absalons uddannelser nu en fælles ramme. Rammen skal klæde de studerende på til at samarbejde professionelt både på studiet og i deres efterfølgende profession. Vi hører om intentionerne bag rammen og om underviseres og studerendes oplevelser med at arbejde med den i praksis.
11.20: Pause
11.40: Potentialer ved simulationsbaseret undervisning
- Hanne Selberg og Morten Visbech Madsen, simulationskonsulenter, Praksis- og Innovationshuset, Københavns Professionshøjskole
- Jørgen Brandt, lektor, Fysioterapeutuddannelsen, Professionshøjskolen Absalon
- Undervisere fra Professionshøjskolen Absalon om egne erfaringer
Ved at bruge simulation i undervisningen kan vores studerende få mulighed for at øve sig, gentage, fejle, reflektere og få feedback i et trygt læringsrum. Undervisningsformen rummer stærke potentialer for at koble teori og praksis og for at styrke de studerendes tiltro til egne evner og deres fagprofessionelle identitet. Oplægsholderne bruger forskning og eksempler fra praksis til at fortælle om muligheder ved den simulationsbaserede undervisning og om de forudsætninger, som skal ligge bag god simulationsundervisning uanset uddannelse.
12.30: Frokostpause
13.15: Workshops, første del
Workshop vælges ved tilmelding. Se indhold længere nede på siden
14.15: Pause
14.30: Workshops, fortsættelse
15.30: Fælles afrunding
- Camilla Wang, rektor for Professionshøjskolen Absalon og forkvinde for Danske Professionshøjskoler
16.00: Tak for i dag
Workshops
-
Vært: Linda Greve, leder af VIA Uddannelsesakademi, Professionshøjskolen VIA
At uddanne fremtidens fagprofessionelle er en profession i sig selv. Udviklingen af denne uddannerprofession kalder på stærke arbejds- og læringsfællesskaber frem for koncepter og kurser. I workshoppen inviterer Linda Greve ind i tankerne bag VIAs nye Uddannelsesakademi og ambitionen om kompetenceudvikling gennem fællesskaber, og deltagerne får lejlighed til at arbejde konkret med hvad denne form for kompetenceudvikling kræver af ledelse, undervisere – og studerende.Hovedspørgsmål i workshoppens arbejde:
- Hvilke underviserkompetencer er der brug for i uddannelsen af fremtidens fagprofessionelle?
- Hvad er de gode veje til, at de nødvendige underviserkompetencer styrke
-
Værter:
Inge Ellegaard Rasmussen, uddannelsesleder i Socialrådgiveruddannelsen, UCL
Søren Steen Poulsen, psykolog, Studenterrådgivningen
Som uddannere skal vi kunne imødegå et stigende antal studerende med særlige udfordringer, og i denne workshop deler vi erfaringer med at løfte den opgave. Søren Steen Poulsen fra Studenterrådgivningen fortæller om, hvordan vi kan hjælpe studerende med psykiske funktionsnedsættelser til at opleve, at de hører til på uddannelsen ud fra devisen: Tiltag som er nødvendige for nogen og gode for alle. Inge Ellegaard Rasmussen deler UCLs erfaringer med en fælles organisering af SPS-vejledning på tværs af uddannelser og campus, som har givet bedre muligheder for differentieret støtte og øget de studerendes brug af deres bevilgede støttetimer.Hovedspørgsmål i workshoppens arbejde:
- Hvilken støtte har studerende med bevilgede SPS-timer særligt brug for?
- Hvordan kan organisering og rollefordeling mellem undervisere, SPS-vejledere, ledelse mm. bidrage til, at de studerende får den nødvendige støtte?
-
Værter:
Lisbet Rask, chefkonsulent, Center for Skole og læring, Absalon
Nanna Dam Ellehøj, adjunkt, Pædagoguddannelsen, Absalon
Søren Lindevall Kristiansen, chefkonsulent, Ledelsessekretariatet, AbsalonI workshoppen deler vi erfaringer med at styrke de studerendes samarbejder med udgangspunkt en præsentation af de mest centrale værktøjer, vi bruger til at styrke en professionel samarbejdspraksis i Absalons studiegrupper herunder:
- Principper for dannelse af studiegrupper
- Vejledning til samtaler med studiegrupper i vanskeligheder
Hovedspørgsmål i workshoppens arbejde:
- Hvad kræver det af undervisere at bistå de studerendes studiegruppearbejde bedst muligt?
- Hvordan kan vi støtte studiegrupper i vanskeligheder på den mest hensigtsmæssige måde?
-
Værter:
Hanne Selberg og Morten Visbech Madsen, simulationskonsulenter, Praksis- og Innovationshuset, Københavns Professionshøjskole
Jørgen Brandt, lektor, Fysioterapeutuddannelsen, Professionshøjskolen AbsalonI workshoppen arbejder vi med veje til at styrke simulation i undervisningen trods udfordringer med begrænset tid og ressourcer. Vi arbejder med at få blik for, hvordan simulation kan bruges gennem hele uddannelsen og udvikle sig fra helt simple øvelser til komplekse scenarier. Og vi taler om eksempler på undervisningsformer, som kan være med til at gøre simulationsundervisningen både kvalificeret og realiserbar.
Hovedspørgsmål i workshoppens arbejde:
- Hvilke potentialer er der for at styrke den simulationsbaserede undervisning i din uddannelse/dine fag?
- Hvordan kan vi skabe rammer for god simulationsbaseret undervisning i en travl undervisningsvirkelighed?