Gå til hovedindhold

Videnskonference: Risikovurderinger og samskabelse med børn, unge og familier i udsatte positioner

Er du professionel inden for arbejdet med børn og unge i udsatte positioner? Så deltag i Videnskonferencen den 4. december 2024 i Roskilde.

Her får du indsigter og faglige perspektiver fra eksperter, vidensmedarbejdere og kommunale ledere om blandt andet risikovurderinger, børneinddragelse og samskabelse i praksis. Som keynote speaker har vi den internationalt anerkendte forsker Dr. Chrissie Gale fra University of Strathclyde, der præsenterer den nyeste globale forskning om, hvorfor børn anbringes uden for hjemmet.

Praktisk information:

  • Dato: 4. december 2024
  • Tid: 8.30-14.45
  • Sted: Auditoriet, Professionshøjskolen Absalon, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
  • Pris: Gratis inklusiv forplejning
  • Tilmelding: Fuldt booket 

Kom og få ny viden, del dine erfaringer, og bidrag til udviklingen af mere præcise og bæredygtige indsatser for børn, unge og familier i udsatte positioner. Vi glæder os til at se dig til en dag fyldt med læring, inspiration og netværk!

Program

Kl. 8.30 - 9.00 Ankomst + let morgenmad

Kl. 9.00 - 9.15Velkomst 
v. Centerchef Anne van der Sterren Rovsing

Kl. 9.15 - 10.10Risikovurderinger på børneområdet 
v. lektor Morten Ejrnæs og docent Cecilie Kolonda Moesby-Jensen

Velfærdsprofessionelle skal lave risikovurderinger. Det er et krav eller ønske, der både udspringer af lovgivning, bekendtgørelser, politiske krav og ambitioner inden for det sociale arbejde. Vores undersøgelser viser imidlertid, at professionelle inden for arbejdet med børn og unge i udsatte positioner ikke kan udføre realistiske vurderinger. Det kan have alvorlige konsekvenser, da overvurdering af risikoen kan føre til overbehandling og stigmatisering, mens undervurdering kan føre til for sen opdagelse af problemer og utilstrækkelig behandling. Endelig kan upræcise vurderinger skabe kommunikationsproblemer. 

I oplægget tydeliggør vi dette med fremlæggelse af resultater fra vores seneste undersøgelser og viser, hvordan både forskere og professionelle kan blive bedre til at forstå risiko og kommunikere præcist om fremtidsudsigterne for børn og unge.

Kl. 10.10 - 11.05Faglig omlægning, samskabelse og reel forebyggelse  
v. Rikke Kvistgaard Laursen, Chef for Børn og Unge, Slagelse Kommune og Henriette Engedal Holmskov,  Chefkonsulent, Center for Socialt arbejde, Absalon.

Antallet af børn og unge, der ikke føler sig som en del af almene fællesskaber, og som kæmper med at gennemføre en ungdomsuddannelse og finde fodfæste på arbejdsmarkedet, er stigende. For at vende denne udvikling har Center for Børn og Unge i Slagelse Kommune sat et ambitiøst projekt i gang.

Med støtte fra Absalon er centret midt i en omfattende faglig omlægning. Kernen i denne proces er at skabe et fælles fagligt mindset baseret på en forebyggende og samskabende tilgang, hvor barnets, den unges og familiens perspektiver spiller en central rolle.

I dette oplæg kan du høre, hvordan vi sammen har grebet opgaven an, hvad den nye fælles faglige tilgang indebærer, og hvilke udfordringer og muligheder det rummer at søsatte et så stort projekt.

Kl. 11.30 - 12.30Børneinddragelse – hvorfor og hvordan 
v. Carsten Kirk Alstrup, teamleder hos Børns Vilkår

Trods en række reformer og lovændringer, der har haft fokus på inddragelse af børn og unge, viser erfaringer fra både praksis og forskning, at børns perspektiver ofte ikke bliver tilstrækkeligt medtaget i de beslutninger, der træffes om deres liv. Som børnerettighedsorganisation har Børns Vilkår længe arbejdet målrettet for at fremme børns ret til at blive hørt. Dette sker blandt andet gennem vores bisidderordning og praksisnære kompetenceudviklingsforløb på myndighedsområdet i danske kommuner. 

Oplægget sætter fokus på, hvordan vi formidler og arbejder med implementering af børneinddragelse i praksis, hvor vores grundlæggende værdi ’barnets perspektiv’ er i centrum

Kl. 12.30 - 13.30 Frokost + netværk

Kl. 13.30 - 14.30Understanding the reasons children are placed in alternative care v. Dr. Chrissie Gale, University of Strathclyde

SOS Children's Villages International commissioned global research to address gaps in evidence regarding why children in different countries are separated from their parents and placed in alternative care. This exciting and unique research involved the co-design of children and young people in creating the research methodology in El Salvador and Lebanon. It was then implemented with children, young people, adult family members, and professionals in eight countries. With the support of Dr. Cecilie Moesby-Jensen, methods were also adapted to facilitate the participation of children with disabilities. The assessment of the efficacy of national child protection systems and decision-making by the social services workforce also contributed to the findings. The reasons for separating children from parental care are complex and multifaceted, with socio-economic factors—including violence, discrimination, and poverty—contributing to family breakdown.

kl. 14.30 - 14.45 - Afrunding og tak for i dag
 

Fakta om BESKYT-modellen

BESKYT-modellen er et specialudviklet redskab fra Professionshøjskolen Absalon, der støtter fagprofessionelle og andre i arbejdet med at huske og fremhæve beskyttende faktorer hos børn, unge og voksne. Modellen benyttes bl.a. i Slagelse Kommune. 

Modellen er generisk, hvilket betyder, at den kan anvendes på tværs af forskellige målgrupper og tilpasses deres særlige behov. For eksempel vil beskyttelsesfaktorerne for et 4-årigt barn se anderledes ud end for en 27-årig ung. Modellen tager også højde for individuelle forskelle, såsom kognitive funktionsnedsættelser eller psykisk sårbarhed.

BESKYT-modellen fungerer som et værktøj til at fremme fælles faglig refleksion og konkretisering af de beskyttende faktorer, der er relevante for hver målgruppe. Dette gør det lettere for professionelle at arbejde struktureret og målrettet med at støtte og beskytte individer ud fra deres unikke omstændigheder.