Fortsat vækst og udvikling i Region Sjælland
Absalons institutionsplan til den politiske aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark
Der er sidste år indgået en politisk aftale, der skal give flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele landet. Det er Absalons mål at bidrage til vækst og udvikling i hele Region Sjælland og Absalon har netop - i lighed med landets øvrige uddannelsesinstitutioner - indsendt vores forslag til, hvordan Absalon kan bidrage til at løse opgaven. Du kan læse vores indsendte institutionsplan nedenfor.
Indledning
Absalon ønsker at bidrage til vækst og udvikling i hele Region Sjælland. Uddannelsesopgaven i regionen er stor og regionen halter efter resten af landet med både en lav andel af personer med en videregående uddannelse og i forhold til hvor mange unge, der gennemfører en ungdomsuddannelse. Den demografiske udvikling med både flere børn og flere ældre de kommende år vil øge behovet for velfærdsuddannede samtidig med, at mindre ungdomsårgange vil gøre rekrutteringen af studerende til uddannelserne vanskeligere. Endvidere ses en tendens til, at stadigt flere unge søger mod universiteterne frem for mod en professionsbacheloruddannelse.
Absalon arbejder målrettet på at sikre, at vi dækker behovet for uddannelse i Region Sjælland, og Absalon støtter derfor op om ambitionerne om at øge studiepladserne til velfærdsuddannelserne og etablere nye uddannelsesudbud i Region Sjælland.
Absalon har allerede søgt RUVU i september 2021 om etablering af fire nye uddannelsesudbud, hvoraf de tre udbud starter op allerede i september 2022.
Vi har fået opbakning fra Region Sjælland og vores kommuner til at øge optaget på sygeplejerske- og pædagoguddannelsen, og Absalons bestyrelse har den 16. december 2021 besluttet, at det samlede optag på sygeplejerske- og pædagoguddannelsen øges med 300 pladser - under forudsætning af fortsat opbakning fra Region Sjælland og de 17 kommuner.
Vi arbejder pt målrettet på at finde modeller og løsninger i tæt samarbejde med vores interessenter, som gør det muligt at indfri ambitionerne i praksis. 300 ekstra uddannelsespladser er et ambitiøst mål, og en væsentlig forudsætning for at vi kan lykkes regionalt og lokalt er, at der nationalt arbejdes på at tilvejebringe det nødvendige antal praktikpladser.
Ledelsesmæssige overvejelser vedrørende udflytning af - og etablering af - nye velfærdspladser uden for de store byer frem mod 2030
-
Damvad-analysen ”Behovet for velfærdsuddannede i 2030” viser, at der i Region Sjælland i 2030 vil mangle 1.400 sygeplejersker, 2.700 pædagoger og 3.000 lærere, mens der ikke vil være mangel på socialrådgivere.
Da Absalon har ledige uddannelsespladser på læreruddannelsen, fokuserer Absalon på at etablere 300 ekstra uddannelsespladser ved at øge optaget på sygeplejerske- og pædagoguddannelsen.
Absalon har analyseret rekrutteringspotentialet på baggrund af data om ansøgere, der har søgt hhv. pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen sammenholdt med rekrutteringsgrundlaget. Analysen viser, at potentialet er størst på sygeplejerskeuddannelsen, da der i dag afvises en del ansøgninger pga. Absalons dimensionering. På baggrund af analysen vurderer Absalon, at såfremt der skal oprettes 300 ekstra uddannelsespladser frem mod 2030, så bør de fordeles på følgende måde:
- 165 pladser på sygeplejerskeuddannelsen.
- 135 pladser på pædagoguddannelsen
-
300 ekstra uddannelsespladser er som nævnt et ambitiøst mål. En afgørende forudsætning for at kunne etablere de ekstra pladser er, at det nationale partnerskab om velfærdsuddannelser på det videregående uddannelsesområde mellem regeringen, KL og Danske Regioner lykkes med at tilvejebringe det nødvendige antal praktikpladser, og at der er opbakning til dette regionalt og lokalt.
Endvidere er det naturligvis også en væsentlig forudsætning, at Absalon kan rekruttere så mange kvalificerede studerende, at målet nås. Absalon har i sin nye rammeaftale og strategi for 2022-2025 netop sat fokus på at arbejde systematisk og langsigtet med at få flere unge i Region Sjælland til at søge en professionsuddannelse, jf. også nedenfor.
-
Absalon har for det første søgt og fået godkendt et nyt udbud af pædagoguddannelsen i Holbæk, som vil bidrage til 35 nye studiepladser. Tilbage står derfor at etablere yderligere 100 studiepladser i Region Sjælland for at nå målet på de 135 pladser.
Antallet af ekstra pladser på sygeplejerskeuddannelsen og fordelingen af disse fastlægges i dialog med Regionalt Kommunalt Strategisk Samarbejdsforum (RKSS), hvor Region Sjælland og regionens 17 kommuner er repræsenteret.
Absalon har for det første søgt og fået godkendt et nyt udbud af pædagoguddannelsen i Holbæk, som vil bidrage til 35 nye studiepladser. Tilbage står derfor at etablere yderligere 100 studiepladser i Region Sjælland for at nå målet på de 135 pladser.
Antallet af ekstra pladser på sygeplejerskeuddannelsen og fordelingen af disse fastlægges i dialog med Regionalt Kommunalt Strategisk Samarbejdsforum (RKSS), hvor Region Sjælland og regionens 17 kommuner er repræsenteret.
Antallet af ekstra pladser på pædagoguddannelsen og fordelingen af disse fastlægges i dialog med KKR Sjælland, men som følge af det netop afholdte kommunalvalg kan KKR først forholde sig til det mere konkret en gang i det nye år.
Foruden de ekstra pladser på den ordinære pædagoguddannelser arbejder Absalon også på – i samarbejde med kommunerne – at uddanne flere gennem meritpædagoguddannelsen. Denne indsats er ikke medregnet, da ekstra pladser på merituddannelser ikke medtages i ministeriets opgørelse af de 300 ekstra uddannelsespladser.
For yderligere redegørelse for resultaterne af dialogerne med RKSS, KKR og Region Sjælland henvises til afsnittet om praktikpladserne.
Antal nye og/eller udflyttede velfærdspladser
Institutionens overvejelser med hensyn til praktikpladsbehovet
Som beskrevet tidligere vurderer Absalon, at en afgørende forudsætning for at kunne etablere de ekstra uddannelsespladser regionalt og kommunalt er, at det nationale partnerskab om velfærdsuddannelser på det videregående uddannelsesområde mellem regeringen, KL og Danske Regioner lykkes med at tilvejebringe de nødvendige nationale rammebetingelser herfor.
-
Region Sjælland bakker op om, at der etableres yderligere 165 studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen.
Region Sjælland har meldt tilbage til Absalon, at de gerne ser en model, hvor studiepladserne øges gradvist ud fra følgende model:
- Studieåret 2022/2023: Antallet af pladser til sygeplejerskeuddannelsen øges ikke, da der er fokus på de nye praktikpladser som skal etableres til de nye udbud
- Studieåret 2023/2024: 33 ekstra sygeplejestuderende fordelt mellem sommer- og vinteroptaget efter gældende fordelingsnøgle (52% om sommeren og 48% om vinteren).
- Studieåret 2025/2026: 66 ekstra sygeplejestuderende fordelt mellem sommer- og vinteroptaget efter gældende fordelingsnøgle.
- Studieåret 2027/2028: 66 ekstra sygeplejestuderende fordelt mellem sommer- og vinteroptaget efter gældende fordelingsnøgle.
Derudover har Region Sjælland yderligere ønsker til praktikpladsfordelingen mellem udbudssteder i regionen, til samarbejdet med Absalon omkring praktikken, organisering af praktikken, brobygning mellem arbejds- og studieliv, m.v. Region Sjælland ser positivt på et forslag fra Absalon, om at der etableres en arbejdsgruppe, som skal se på nye modeller for praktikken. For Region Sjælland er det en forudsætning for opnormeringen, at den kliniske uddannelse kan gennemføres på en måde, som belaster sundhedsvæsenet i mindre grad end i dag, samt at der tilføres midler til uddannelsen af sygeplejersker.
-
Kommunerne bakker op om opgaven med at løfte de yderligere 300 pladser på velfærdsuddannelserne. KKR har foreløbig givet følgende tilbagemelding til Absalon:
- Der bør tilstræbes ligelig fordeling af optag sommer og vinter. Det kunne herudover undersøges, om der er andre løsninger, der kan sikre et flow i tilrettelæggelsen.
- For både uddannelsen til sygeplejerske og pædagog er det blandt de 17 kommuner aftalt, at de studerende i praktik fordeles efter befolkningsandel. Modellen er valgt for at sikre en bred forankring af opgaven og af rekrutteringshensyn.
- KKR har udarbejdet en procesplan som indebærer, at der i uge 12 (første ordinære møde i KKR Sjælland) indstilles dimensionering af pædagoguddannelsen for 2022/23 til ministeriet og der evt. finder de første drøftelse af langsigtet forslag til udvidelser sted.
Samarbejde med øvrige institutioner og aktører
Det er ambitionen gennem målrettede indsatser på flere områder at styrke rekrutteringen af studerende dels til det øgede optag på pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen samt de nye udbud, dels til Absalons øvrige uddannelser med henblik på at sikre tilstrækkeligt med motiverede og kompetente ansøgere – og dermed flere kompetente dimittender.
Information om uddannelserne og mulighederne i professionerne samt målrettede brobygningsaktiviteter er vigtige elementer. En af vejene er partnerskaber med regionens ungdomsuddannelser med det mål at samarbejde om at synliggøre Absalons uddannelser og de professioner, som uddannelserne retter sig mod for at gøre dem vedkommende for de unge på ungdomsuddannelserne. Partnerskaber med kommuner og region om en langsigtet og fælles indsats for at sikre fødekæden til uddannelserne vil ligeledes være et vigtigt element. Absalon vil bidrage til, at der i samarbejde med de relevante interessenter i Region Sjælland udarbejdes en samlet plan for at øge andelen af unge, som tager en ungdomsuddannelse i Region Sjælland.
Der vil være et særligt fokus på at sikre en god etablering og konsolidering, herunder indgåelse af tætte partnerskaber med aftagerfeltet, praktikstederne og de øvrige udbydere, af de nyeste uddannelsesudbud – jordemoder i Slagelse, radiograf i Næstved og pædagog i Holbæk.
Langt størstedelen af Absalons studerende er bosat i regionen og Absalon vil have fokus på at fastholde denne høje andel og arbejde for at styrke de studerendes tilknytning til deres professioner på regionens arbejdsmarked med henblik på også derigennem at sikre regionens virksomheder de efterspurgte dimittender. En af vejene til at styrke de studerendes arbejdsmarkedstilknytning er gode partnerskaber om praktikken.
Antal pladser på nye udbud
Planlagte samarbejder
Hvad angår jordemoder- og radiografuddannelsen, som er to nye uddannelser i Absalon, samarbejder vi, dels med de øvrige professionshøjskoler, dels med Region Sjælland og andre lokale aktører om etablering af uddannelserne.
Samarbejdet med de øvrige professionshøjskoler vil primært blive igangsat, når Absalon snarest har ansat to uddannelsesledere. Der er taget kontakt til de to ledernetværk. For radiografuddannelsen er der indgået en forhåndsaftale med UCL om samarbejde vedr. de små studieretninger på uddannelsen, som kun optager meget få studerende. Det drejer sig særligt om studieretningen i nuklearmedicinsk billeddiagnostik.
Hvad angår praktikken arbejdes der med en gradvis indfasning, så der tages hensyn til, at allerede igangværende studerende fra KP og UC SYD med en praktikplads i Region Sjælland kan færdiggøre deres praktikperiode på Region Sjællands sygehuse.
For radiografuddannelsen er der indgået en samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Absalon om kompetenceudvikling af medarbejdere og ledere i Region Sjælland, hvori etablering af radiografuddannelsen er ét af indsatsområderne. Arbejdet understøttes af en tværgående arbejdsgruppe med deltagere fra både regionen og ledende overradiografer fra klinikken. Sygehusene bakker desuden op om bl.a. udlån af faciliteter og apparatur, samt afholdelse af on-site undervisningssessioner på sygehusene i Region Sjælland. Radiografuddannelsen er således baseret på et tæt løbende samarbejde med de radiologiske afdelinger på sygehusene.
For jordemoderuddannelsen har vi etableret et tæt samarbejde bl.a. med deltagelse af de klinisk uddannelsesansvarlige jordemødre vedrørende simulationsundervisning og tilhørende teknologier og opbygning af læringsmiljøet for jordemoderstuderende. Samarbejdet er understøttet af solid opbakning fra ledelsen på de offentlige fødesteder i regionen.