Dette gratis kompetenceudviklingsforløb fokuserer på, hvordan du kan udvikle inkluderende læringsmiljøer, der udfordrer og motiverer alle elever, herunder også dem med høj begavelse.
Forløbet præsenterer konkrete greb til at tilrettelægge undervisning, der motiverer og udfordrer alle klassens elever på deres aktuelle niveauer, og giver desuden viden om, hvordan høj begavelse kan vise sig på forskellige måder.
Baggrund
Den danske folkeskole og undervisningstradition er forankret i en fællesskabstænkning. Men det kan være svært at etablere inkluderende læringsmiljøer og gode deltagelsesmuligheder for alle, når der er stor diversitet i elevernes læringsforudsætninger.
Undersøgelser har vist, at elever med høj begavelse kan underpræstere i forhold til deres faglige niveau for at passe ind i klassens fællesskab. Det kan have negative konsekvenser for deres læring og trivsel, og elever med høj begavelse kan dermed være i risiko for at opleve skolevanskeligheder.
Tilrettelæggelse
Forløbet er tilrettelagt, så du kan bringe dine egne erfaringer i spil og arbejde udforskende og eksperimenterende med praksis parallelt med forløbet.
Kompetenceudviklingsforløbet foregår på Professionshøjskolen Absalon og består af to halvdagsworkshops for lærere/pædagoger samt en tredje, som kun er for ressourcepersoner med opgaver i relation til elever med tegn på høj begavelse.
For at deltage i workshop 3 skal man have deltaget i de to første.
Forløbet gennemføres hen over et halvt skoleår og svarer til i alt 12 timer for ressourcepersoner.
-
- Elever med høj begavelse - skoleoplevelser og -udfordringer set fra et elevperspektiv
- Voksne som medskabere af elevers deltagelsesbetingelser og -muligheder
- Fælleskabende didaktikker
- Strukturer for undervisningsaktiviteter på tværs af læringsforudsætninger
- Konkrete organiseringsgreb, der inviterer til deltagelse
- Rammesætning af fællesskabet – klasseledelse, motivation og selvbestemmelsesteori
- Klassens sociale dynamikker og fællesskabernes betydning for elevernes deltagelsesmulighed
- Introduktion til det nye obligatoriske ’Redskab til vurdering af tegn på høj begavelse for elever i 1. klasse’ med fokus på, hvordan redskabet kan understøtte skolens helhedsvurdering af, om en elev udviser tegn på høj begavelse
- Det organisatoriske aspekt af indsatsen for at etablere deltagelsesmuligheder for elever med tegn på høj begavelse
- Genbesøg i feltets forståelses- og begrebsmæssige kompleksitet samt etiske aspekter som en særlig opmærksomhed for ressourcepersoner.
Målgruppe
Ressourcepersoner i skolen med opgaver i relation til elever med tegn på høj begavelse.
Finansieret af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
Disse worskhops er en del af et nationalt projekt, som er støttet af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det betyder at deltagelse er gratis.