Dette kursus er skræddersyet til dig, der arbejder professionelt inden for de æstetiske fag og ønsker at styrke dine kompetencer i at skabe inkluderende fællesskaber for børn og arbejde med elever, der har diagnoser.
Fremtidens børnefællesskaber er mangfoldige, og på kurset arbejder vi med hvordan deltagelse i lokale fællesskaber med bl.a. musik, billedkunst og drama kan fremme trivsel og handlekraft hos børn og unge med autisme, ADHD og andre samtidige udfordringer (komorbiditet).
Du vil lære metoder fra bl.a. kunstpædagogik, specialpædagogik og Nest (mellemformer), som kan anvendes til undervisning og aktiviteter på tværs af specialklasser, musik- og kulturskoler, grundskoler og SFO/klub.
Undervejs kommer du helt tæt på praksis gennem cases og besøg hos enten Aarhus Musikskole, Furesø Musikskole eller Kulturskolen Roskilde, der alle faciliterer kurset sammen med Professionshøjskolen Absalon.
Målgruppe
Kurset er for dig, der allerede arbejder eller ønsker at arbejde mere med børn og unge med diagnoser som bl.a. autisme og ADHD i musik, drama, billedkunst o.lign.
Om kurset
-
Når du har gennemført kurset:
- Kan du arbejde systematisk og metodisk med at udvikle, afprøve og evaluere pædagogisk praksis, der er lagt til rette for børn og unge i udsatte positioner.
- Kan du anvende kunstpædagogiske metoder, der er udviklet i praksis til at understøtte trivsel og glæde i kunstdeltagelsen for børn og unge i udsatte positioner, herunder tilgange fra modelforsøgene “Mød Musikken” (Furesø Musikskole), ”Et hav af følelser – Flaskepost til fremtiden” (Aarhus Musikskole) og “Klub Skabertrang” (Kulturskolen Roskilde).
- Har du tilegnet dig ny viden om mulighederne i Nest (mellemformer), og kan kombinere det sansende og kropslige med fællesskabende aktiviteter for at øge klassen/gruppens sammenhold og trivsel.
- Kan du arbejde med tværæstetisk og specialpædagogisk formidling, hvor du identificerer trivselsunderstøttende aspekter og varierende deltagelsesmuligheder for børn og unge i udsatte positioner.
-
På kurset arbejdes der med:
- At udvikle, afprøve og evaluere æstetiske aktiviteter (musik, billedkunst, drama o.a.) med fokus på at inkludere børn/unge i udsatte positioner og facilitere passende deltagelsesmuligheder for alle i brede børnefællesskaber.
- At inddrage nyere viden om æstetik, pædagogik, fællesskab, diagnoser og udsathed i forhold til æstetiske aktiviteter med børn/unge i udsatte positioner.
- At skabe netværk og forbindelser mellem de deltagende fagprofessionelle med henblik på at vidensdele og udvikle hinandens praksis.