

Måske synes du – som mange andre madkundskabslærere – at det er svært at koble teori og praksis i din undervisning? Det kan være, du finder de nye krav, der knytter sig til valgfaget, udfordrende? Eller måske er du usikker på at føre dine madkundskabselever til prøve?
Alt det bliver du bedre til på Mad Aktion.
Denne efteruddannelse er for dig, der vil blive en endnu bedre madkundskabslærer – fagligt og didaktisk. Du vil blive fagligt inspireret og bedre til at planlægge, gennemføre og evaluere valgfagsundervisningen, så den er i overensstemmelse med fagets mål, og du kan føre dine elever sikkert til prøven i madkundskab.
Uddannelsen er tilrettelagt som et aktionslæringsforløb. Det betyder, at dele af uddannelsen foregår i selve din undervisning, hvor du skal eksperimentere, afprøve og reflektere over egen undervisningspraksis. Derudover vil du møde din lokale landmand eller producent, og så skal du på Fagfestival i Madkundskab.
Fakta om uddannelsen
- Gratis deltagelse - skolen skal selv dække omkostninger til deltagernes transport og vikardækning.
- 3 uddannelsesdage på nærmeste professionshøjskole
- Besøg af gæstelærer på egen skole
- 2 webinarer á 2 timers varighed
- 1 fagfestival i madkundskab på nærmeste professionshøjskole
- Selvstændigt arbejde på egen skole
Skoleåret 2025/26 - Måltider og madkultur + Madlavning
-
Det primære formål med Mad Aktion er at sikre, at du som madkundskabslærer kan gennemføre en problemorienteret, eksperimenterende og medbestemmende undervisning, som både opfylder fagets mål, motiverer eleverne og gør jer klar til prøven.
-
Mad Aktion er struktureret som et aktionslæringsforløb, som lægger op til afprøvning i og refleksion over egen undervisningspraksis gennem hele uddannelsen. Mad Aktion er derfor en kombination af undervisning på professionshøjskole og udvikling af egen undervisning.
Mad Aktion er en 1-årig efteruddannelse fordelt over syv moduler i løbet af et skoleår. Uddannelsen udbydes hvert år over en treårig periode med et nyt kompetenceområde i fokus hvert år. Fokus på kompetenceområdet Madlavning er gennemgående for uddannelsen på alle tre år.
- Skoleåret 2023/24: Mad & Sundhed og Madlavning
- Skoleåret 2024/25: Fødevarebevidsthed og Madlavning
- Skoleåret 2025/26: Måltider & madkultur og Madlavning
-
- Modul 1: Online Undervisning, Torsdag d. 28. august 2025, kl. 09.00 – 11.00
- Modul 2: Professionshøjskoledag, Onsdag d. 3. september 2025, kl. 08.30 – 15.00
- Modul 3: Gæstelærerdag, Oktober/november (afholdes på skolerne af lærerne selv)
- Modul 4: Professionshøjskoledag, Tirsdag d. 18. november 2025, kl. 08.30 – 15.00
- Modul 5: Online Undervisning, Mandag d. 12. januar 2026, kl. 09.00 – 11.00
- Modul 6: Modul 6: Fagfestival, Fredag d. 20. februar 2026, kl. 08.30 – 15.00
- Modul 7: Modul 7: Professionshøjskoledag, Tirsdag d. 10. marts 2026, kl. 08.30 – 15.00
Mellem hvert modul skal du, gennem aktioner i egen undervisning, arbejde med at udvikle egen undervisning.
Uddannelsesdagene afholdes på Professionshøjskolen Absalon i Roskilde.
Her bliver du klædt fagligt og didaktisk på til gennem aktionslæring og et konkret undervisningsmateriale at øve den eksperimenterende, problemorienterede og medbestemmende didaktik. Målet med uddannelsesdagene er, at du opnår erkendelser i forhold til didaktiske muligheder i egen undervisningspraksis og bliver inspireret og styrket i at tænke din undervisning sammen med prøven.Praktisk uddannelsesdag på egen skole: Lokale madprofessionelle gæster madkundskabsundervisningen på din skole med en læringsworkshop. Gæstelærerne vil være regionale og lokale ’praksiseksperter’ inden for gastronomi, fødevareproduktion, landbrug, gartneri, slagteri, ernæring og sundhed, fødevareteknologi, bæredygtighed og klima – som kan byde ind på det kompetenceområde, der er i fokus dette skoleår.
Fagfestival i Madkundskab afholdes på Professionshøjskolen Absalon for deltagerne og deres elever. Du og de øvrige lærere får mulighed for at demonstrere jeres erfaringer fra egen undervisning, eksperimentere og inspirere hinanden til valgfagsprøven.
-
Lærere, der underviser eller gerne vil undervise i valgfag i madkundskab.
-
Deltagelse er gratis*
*Den deltagende skole skal dække udgifter til transport og vikardækning. -
- Mellem modul 4-6 arbejdes der på og med et konkret undervisningsmateriale i kompetenceområdet. (reservér derfor evt. denne periode i din årsplan til dette kompetenceområde).
- De tre uddannelsesdage på Professionshøjskolen Absalon er inkl. forplejning.
- Der udleveres et diplom for hvert skoleårs gennemførsel.
Tilmelding
Ansøgningsfrist: 15. maj 2025
Kontakt vedrørende uddannelsen
Mad Aktion er et samarbejde mellem Madkulturen og Danmarks Professionshøjskoler. Uddannelsen er støttet af A. P. Møller Fondens Folkeskoledonation.