Gå til hovedindhold

En hverdag med enzymer, ansvar, samarbejde og et godt blik for fremtiden

Yasemin Ozboluk er 27 år og uddannet diplomingeniør i bioteknologi og kemi. I dag arbejder hun som procesingeniør på Novozymes i Kalundborg, hvor hun sammen med en række kollegaer har ansvaret for flere af virksomhedens enzymprodukter. Enzymer som vi i dagligdagen møder fx i vaskepulver og i mange af vores fødevarer.

”Igennem gruppearbejdet på min uddannelse, fandt jeg jo ud af, hvor forskellige vi er som mennesker, og den viden gør jeg nu brug af i mit arbejde på Novozymes,” fortæller Yasemin Ozboluk, tidligere studerende på uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi.

”Mine opgaver spænder vidt og drejer sig om bl.a. kvalitet, økonomi og levering, og der er altid et element af ledelse forbundet med det, jeg arbejder med”, siger Yasemin Ozboluk, der har været ansat i Novozymes siden hun blev færdiguddannet i 2015. 

Lige nu er Yasemin medansvarlig på en enzymproduktion, der skal fjerne svedlugten i fx sportstøj. Hun er også medansvarlig på en naturlig biologisk løsning, som hjælper avlere med at opdrætte fjerkræ, der forbliver sunde, optager næringsstoffer bedre og vokser mere effektivt. Dette er et af mange Novozymes-tiltag, som er med til at brødføde verden på en effektiv og bæredygtig måde. Netop sidstnævnte er en af de ting, der gør Yasemin stolt, da hun igennem sin uddannelse og arbejdsplads kan være med til at påvirke nogle af verdens klimaudfordringer. 

Samarbejde på tværs af fagligheder – hver dag 

”Hverdagen på Novozymes er præget af teamwork, og vi bliver løbende efteruddannet i netop det at kunne samarbejde. Kurserne har ligefrem et navn hos os og bliver kaldt Samarbejdsmotoren, og når andre faggrupper som fx operatører og teknikere til hverdag deltager i hele arbejdsgangen, betyder det, at mit arbejde får mange facetter”, forklarer hun. 

”Igennem gruppearbejdet på min uddannelse, fandt jeg jo ud af, hvor forskellige vi er som mennesker, og den viden gør jeg nu brug af i mit arbejde på Novozymes. Dybest set baserer et godt samarbejde sig på tillid”. 

Fordomme

Hun støder af og til på fordomme om, at en procesingeniør da må være nørdet og sidder ved en skærm dagen lang. Og er det overhovedet noget for kvinder?

”Jeg er aktivt med i produktionen ude ved pumperne og ventilerne og kører sjældent solo. Min arbejdsdag er yderst varieret, og flere og flere kvinder kommer til. Kvinder ændrer stemningen på en arbejdsplads, og i vores team på elleve ingeniører er vi fire kvinder. For et halvt år siden var der blot én”, konstaterer Yasemin Ozboluk. 

Et stort ansvar forpligter

Der følger et stort ansvar med, når man er procesingeniør hos Novozymes.

”Vi producerer i døgndrift, og opstår der en forkert temperatur eller en uønsket ph-værdi, som kan ødelægge produktet, så skal jeg hurtigt beslutte, hvad vi kan gøre for at få det hele på ret køl igen. Produktet er på forhånd testet i laboratoriet, men ude i selve produktionen forløber det måske anderledes, og vi må sadle om, men vi bliver ikke slået i hovedet af den grund. Sådan et ansvar forpligter”, forklarer Yasemin. 

Faglig udvikling og arbejdsglæde skal gå hånd i hånd

Midtvejs i gymnasietiden var Yasemin med i et projekt om enzymer hos Novozymes, og hun fik så positivt et indtryk af virksomheden, at hun gennem sit studie til diplomingeniør søgte en praktikplads hos Novozymes. 

”Jeg fik efterfølgende job i virksomheden, og det har vist sig at være det helt rigtige for mig. Jobbet udvikler mig, og jeg har en ledelse, som understøtter det, jeg er god til”. 

For Yasemin Ozboluk betyder det meget, at hun hele tiden udvikler sig fagligt.

”Jeg tror på, at et stærkt fagligt fundament vil sikre mig en god karriere, men en god karriere handler for mig også om, at jeg er glad, når jeg er på arbejde. Og det er jeg”, slutter hun. 

Fodbold og poesi i fritiden

Yasemin Ozboluk bor på Frederiksberg i København sammen med sin kæreste og pendler i dag til jobbet i Kalundborg.

”En sjælden gang nørder jeg lidt med enzymer via computeren derhjemme, men i fritiden holder jeg også af at se fodbold og lave mad. Jeg nyder poesi og skriver også selv digte. Om kærlighed, svigt og det at være anderledes. Jeg slapper af ved det, og det gør mig glad”.