Pædagogisk arbejde med familier, børn og udsathed
Forskningsmiljøet er forankret i Center for Pædagogik

Vi skaber ny viden og metoder inden for pædagogisk arbejde med familier, børn og udsathed, der styrker trivsel og læring.
Forskningsmiljøet ‘Pædagogisk arbejde med familier, børn og udsathed’ adresserer to temaer i pædagogisk praksis: ‘Pædagogisk arbejde med familier, børn og unge’ og ‘ Mennesker i udsatte positioner’.
Pædagoger skal dagligt skabe trivsel og stærke læringsfællesskaber for børn og unge samt gode samarbejdsrelationer til børnene og de unges familier. De bliver jævnligt udfordret i forhold til, hvordan de kan skabe de bedste vilkår for alle. Pædagoger skal også anvende nye teknologier og metoder, når de arbejder med forskellige familier, børn og unge - også dem der har det svært. Det er teknologier og metoder, der tillige har indflydelse på pædagogers samarbejde med andre professionelle, og de roller, de får i samarbejdet. Vi skaber praksisnær viden, der styrker pædagogen i sit arbejde, herunder til at være en central aktør i samarbejde med andre og bidrage til at styrke trivsel og læringsfællesskaber.
-
Inden for forskningstemaet ‘Pædagogisk arbejde med familier, børn og unge’ beskæftiger vi os med, hvordan pædagoger kan styrke forskellige børns og unges trivsel og livsmuligheder. Det omfatter felter som: Tidlig læring og indsatser, forældresamarbejde, skolens organisering, hjemmet og elevperspektiver, tværprofessionelle samarbejder og anbringelse for børn og unge, der har det svært. Vi udvikler metoder og viden, der bidrager til, at pædagoger kan handle og forholde sig til forskellige familier og medvirke til at udvikle børn og unges muligheder og perspektiver på eget liv.
Signaturprojekter
-
Forskningsprojektet ’Pædagogers samfundsmæssige roller i forældresamarbejde’ undersøger, hvad policy krav om tidlig læring betyder for pædagog-forældre-samarbejde, og hvilke brudflader til andre idealer, der opstår. Dette omfatter, hvilke positioner pædagoger og forældre etablerer til daglig, og hvad de forventer af hinanden, især før og omkring børns skolestart.
Projektet kombinerer et policy studie, etnografisk inspirerede studier i daginstitutioner og deltagerinvolverende seminarer.
Projektlead
- Professionshøjskolen Absalon
Projektleder i Absalon
- Docent Lene S. K. Schmidt
Projektperiode
- 2016 - 2018
Samarbejdspartnere
- Samarbejdspartnere: Fem udvalgte daginstitutioner fra tre forskellige kommuner, ledere, pædagogisk personale og forældre repræsentanter fra de udvalgte daginstitutioner samt pædagogstuderende og deres praktikvejledere i udvalgte daginstitutioner.
Bevillingsbeløb
- 747.000 kr.
Bevillingsgivere
- Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbunds (BUPL) Forskningsfond.
Du finder også informationer om projektet på UC Viden og her
Kontakt
Skal vi samarbejde?
Vi samarbejder bredt med praksis og andre vidensinstitutioner, og vi vil gerne udbygge vores samarbejde med det omgivende samfund og med danske og internationale forskningsinstitutioner.
Hvis du er interesseret i at samarbejde med os, så kontakt ovenstående. Du er også velkommen til at tage kontakt, hvis du er interesseret i at gennemføre et ph.d.-projekt ved forskningsmiljøet.
Tværvidenskabelig forskning
Vi indgår med andre af Absalons centre i tværvidenskabelig forskning – fx inden for socialt arbejde, skole og sygepleje og arbejder også sammen på tværs af eget centers forskningsmiljøer.
Under beskrivelse af projekter ses eksempler på tværgående projekter og aktiviteter.