Gå til hovedindhold

Direkte ud i virkeligheden

Som studerende på uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator kommer man i praktik allerede efter to måneder. For Maja Lorck Winberg giver det mulighed for at afprøve alt det, som uddannelsen har at byde på.

Maja Lorck Winberg, i praktik på ortopædkirurgisk ambulatorium på Slagelse Sygehus.

Det er fredag formiddag på ortopædkirurgisk ambulatorium på Slagelse Sygehus. Foran skranken sidder patienter og venter på at blive kaldt ind til undersøgelse. Det er her, de kan blive behandlet for blandt knoglebrud og fodsår.  

Maja Lorck Winberg studerer til sundhedsadministrativ koordinator, og hun har været i praktik på ambulatoriet i fire uger.

”Nogle af mine opgaver er at indkalde patienterne til de rigtige tider, jeg modtager skadestueanmeldelser og behandler dem i systemet, og sørger for, at kommunen får de rigtige blanketter, hvis der er tale om en erstatningssag,” fortæller Maja Lorck Winberg i en pause i arbejdet.

Hun startede på uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator på Campus Næstved i september, og hun er allerede godt i gang med uddannelsens første praktikperiode.

”Det er virkelig spændende at blive kastet direkte ud i virkeligheden efter kun et par måneders undervisning. Det bliver lige pludselig meget konkret, hvad vi kan bruge uddannelsen til – og det var lige, hvad jeg håbede på.”
Maja Lorck Winberg.
Studerende på Sundhedsadministrativ koordinator

Tværfaglig koordinering

Uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator tager 2,5 år, og det er især administration og koordinering, der er i fokus. De studerende bliver undervist i fag som jura, sygdom, kommunikation og data, så de kan arbejde tværfagligt i de forskellige dele af sundhedssystemet.

Under uddannelsen lærer de studerende også at samarbejde med det øvrige sundhedspersonale, så der bliver skabt mere sammenhængende forløb for både patienter og deres pårørende.

Maja Lorck Winberg har tidligere arbejdet som sosu-assistent, ligesom hun blandt andet også har været handicap- og pædagogmedhjælper. Men da hun opdagede uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator, skulle der ikke mange overvejelser til, for hun søgte ind.

”Jeg havde lyst til at prøve noget nyt, gerne noget med administration, men stadig hvor det drejede sig om at hjælpe andre mennesker,” forklarer hun og fortsætter:

”Så da jeg så, at man som sundhedsadministrativ koordinator skulle arbejde med strukturerings- og koordineringsopgaver, samtidig med at det handlede om den menneskelige omsorg, var det for mig en gylden mulighed for at kombinere mit gamle fag og nye spændende administrative opgaver.”

En smule nervøs

På uddannelsen i Næstved går Maja Lorck Winberg på hold med studerende med mange forskellige baggrunde, og det er kun en styrke, mener hun.

”Der er så mange forskellige erfaringer, og det fungerer rigtigt godt, at vi både kommer som tidligere kontorassistenter, butiksansatte, eller lige fra gymnasiet. Der er endda en tidligere optiker,” fortæller Maja Lorck Winberg.

Under uddannelsen skal de studerende i praktik af to omgange af henholdsvis tre og seks måneders varighed, og Maja Lorck Winberg er kommet godt i gang, synes hun selv.

”Jeg blev tilbudt praktik her på Slagelse Sygehus og sagde ja med det samme,” fortæller hun.

”Jeg er blevet rigtig godt modtaget, men jeg skal da indrømme, at jeg var lidt nervøs, da jeg startede. Her er meget fagsprog, for eksempel latin som lægerne bruger og en masse snak om anatomi og så selvfølgelig Sundhedsplatformen. Men det går godt, og de andre er flinke til at hjælpe, hvis jeg har spørgsmål.”
Maja Lorck Winberg.
Studerende på Sundhedsadministrativ koordinator

Den første på afdelingen

Som eksempel på hvordan en dag ser ud i praktikken, som sundhedsadministrativ koordinator på Slagelse Sygehus, har Maja Lorck Winberg i dag været med en sygeplejerske rundt på afdelingen for at lære om arbejds-flowet, hvordan de forskellige faggrupper arbejder sammen, og hvordan der laves forløb for de enkelte patienter.

”Der er meget tværfagligt samarbejde mellem sygeplejerskerne, kirurgerne, sekretærerne – og så mig som sundhedsadministrativ koordinator. Jeg er jo den første på afdelingen, så det er helt nyt også for dem.”

Indtil videre går praktikken, som Maja Lorck Winberg både forventede og håbede på. Og så er det endda kun en lille del af de muligheder, som uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator åbner op for, hun har snuset til.

”Jeg ved endnu ikke helt, hvor min fremtid ligger, men jeg er en sundhedsfaglig person, og jeg har et behov for at arbejde med mennesker. Men om det lige præcis er et sygehus, jeg ender på, ved jeg ikke,” siger Maja Lorck Winberg.

”I næste praktik vil jeg gerne prøve at være på for eksempel en mindre lægeklinik, hvor jeg er endnu tættere på patienterne, samtidig med at jeg arbejder med koordinering og administration. Jeg er faktisk meget nysgerrig på det meste.”