Gå til hovedindhold

Kvote 2: Stort fald i søgning til velfærdsuddannelser

Tirsdag klokken 12:00 udløb muligheden for at søge ind på kvote 2. Den nye jordemoderuddannelse og ingeniøruddannelserne i Kalundborg hitter, men det overskygges af et stærkt faldende antal ansøgere til særligt velfærdsuddannelserne. Det bekymrer rektor Camilla Wang, at velfærdsuddannelserne har fået så få ansøgere.

Jordemoder

Den nye jordemoderuddannelsen på Campus Slagelse er et hit.

I alt har 1.785 i år søgt ind på kvote 2 ved Absalons uddannelser som 1. prioritet. Det er 346 færre ansøgere til kvote 2 i 2022 set i forhold til 2021, svarende til et fald på 16 procent. Det er faktum efter dagens frist for at ansøge udløb tirsdag klokken 12:00. Det er alvorlige tal, men der er alligevel lyspunkter i dagens tal, lyder det fra Rektor for Absalon, Camilla Wang:

De to foregående år har været helt specielle grundet covid-19. Så tallene har hoppet lidt frem og tilbage. I år er vi gået 16 procent tilbage i forhold til sidste år, og det er under niveau, ikke bare i forhold til sidste år - men også i forhold til 2019. Det er bekymrende.
Camilla Wang, rektor Absalon

Camilla Wang  glæder sig dog over lyspunkter i tallene. Ikke mindst at jordemoderuddannelsen og ingeniøruddannelserne i Kalundborg hitter, men det er bekymrende, at velfærdsuddannelserne ikke tiltrækker nok ansøgere:

“Det er et stort problem  for hele vores velfærdssamfund. Der mangler allerede nu både sygeplejersker, pædagoger og lærere, og manglen vil bare stige og stige i de kommende år, hvilket er underbygget af flere undersøgelser. Så det er meget bekymrende, at vi nu får færre ansøgere til netop de uddannelser”, siger Camilla Wang.

Ingeniøruddannelserne tiltrækker flere og flere

På ingeniøruddannelserne i Kalundborg peger pilen stadig opad, når det gælder nye ansøgere til kvote 2. 75 og 13 har søgt ind på diplomingeniør i henholdsvis bioteknologi og maskinteknologi. Det er en stigning på henholdsvis 15 og 333 procent i forhold til 2021:

 

Succesen fortsætter i Kalundborg, og det er jeg rigtig glad for. I år er vores andet hold ingeniører blevet færdiguddannet, hvor langt de fleste har fået job i Kalundborg, mens nogle har også valgt at studere videre og tage en kandidatuddannelse.
Camilla Wang, rektor Absalon

To nye uddannelser

I år er der to nye uddannelsesmuligheder på  Absalon. Jordemoderuddannelsen er kommet til Slagelse, og radiografuddannelsen er kommet til Næstved. Begge uddannelser har klaret sig rigtig godt ved dette års kvote 2 ansøgninger.

Særligt jordemoderuddannelsen er meget populær. Hele 115 har søgt ind på kvote 2. På Radiografuddannelsen har fået i alt 24 ansøgere.

Velfærdsuddannelserne under pres

For uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver  går antallet af ansøgere markant tilbage:

 

Vi står midt i en stor og kritisk mangel på uddannede medarbejdere i sundhedsvæsenet, på folkeskoler, i dagtilbud og på socialområdet. Vi uddanner slet og ret ikke nok til de områder, og situationen ser ud til at blive værre og værre.
Camilla Wang, rektor Absalon

Det er alle landets professionshøjskoler, som oplever et fald i antal af ansøgere på velfærdsuddannelserne:

“Det understreger bare, at behovet for at gøre noget drastisk og hurtigt er særdeles nødvendigt”, siger Camilla Wang.