Nyt forskningsprojekt skal styrke bæredygtighed i undervisningen
Professionshøjskolen Absalon har igangsat et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle
bæredygtighedsdidaktik i folkeskolen og på læreruddannelsen. Målet er at inspirere
flere undervisere til at arbejde med bæredygtighed i praksis.
I 2023 blev bæredygtighed en del af læreruddannelsens formål, hvor det blandt andet fremgår, at "Læreruddannelsen skal forberede de studerende til at virke aktivt, selvstændigt og ansvarligt i udvikling af folkeskolen i henhold til folkeskolens formål og i et demokratisk og bæredygtigt perspektiv" (BEK nr. 374 af 29/03/2023, Retsinformation.dk).
Siden da har Professionshøjskolen Absalon arbejdet målrettet på at integrere bæredygtighed i læreruddannelsens fag og undervisning – også i fag, hvor det hidtil ikke har været en naturlig del, såsom dansk. Dette sker gennem en række kurser og projekter, der understøtter en tværfaglig tilgang til bæredygtighed i skolen.
Internationalt samarbejde styrker fokus på bæredygtighed
Et af de større internationale projekter, som Center for Skole og Læring på Absalon deltager i, er SCONE – Sustainability Cooperation Network in the South Baltic Region, som er igangsat af CELF (Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster) og co-finansieret af Interreg, South Baltic programmet. Projektet samler partnere fra Polen, Tyskland, Litauen og Danmark med det formål at styrke bæredygtighedsundervisning på tværs af landegrænser.
"Med SCONE ønsker vi at styrke fokus på bæredygtighed i uddannelsessektoren og inspirere flere til at arbejde med emnet i praksis. Projektet arbejder tværfagligt og giver undervisere konkrete redskaber til at inddrage bæredygtighed i deres undervisning. Målet med projektet er, at studerende opnår viden og kompetencer til at arbejde med bæredygtige løsninger i deres fremtidige erhverv," siger Diana Rigtrup, lektor, ph.d. på læreruddannelsen og projektleder på Absalons del af SCONE.
Lærerstuderende rejser til Litauen
Som en del af projektet rejser 19 lærerstuderende fra Professionshøjskolen Absalon til Litauen i løbet af april for at deltage i et internationalt læringsforløb. Her mødes i alt 120 studerende og gymnasieelever fra de fire deltagende lande for at arbejde med temaet "Living Waters".
"Vi håber, at de lærerstuderende gennem denne oplevelse får en dybere forståelse af, hvordan bæredygtighed kan integreres i undervisningen. Ved at arbejde sammen med studerende fra andre lande får de også en international vinkel på, hvordan bæredygtighed håndteres i uddannelsessektoren," forklarer Diana Rigtrup.
Efter opholdet i Litauen skal projektet fortsætte med en camp i Polen samt en afsluttende konference i Rostock, hvor erfaringer og resultater samles og deles.
Bæredygtighed som en del af grundlæggende dannelse
En af de lærerstuderende, der deltager i projektet, er Gitte Blach, som læser på læreruddannelsen ved Absalons campus i Roskilde. Hun mener, at bæredygtighed bør være en integreret del af den dannelse, eleverne får i folkeskolen:
"Den holistiske forståelse, som eleverne opnår ved at arbejde med eksempelvis økosystemer gennem hele grundskolen og i samspil med andre fag, giver dem en indsigt, der ruster dem til at forstå samspillet mellem mennesker, natur og økonomi. Derfor er det vigtigt, at bæredygtighed ikke kun er et tema i folkeskolen, men også forbliver i fokus på de videregående uddannelser – så eksempelvis byggeskikke ikke blot inkluderer bæredygtighed som en tilføjelse, men tænkes ud fra et egentligt bæredygtighedsprincip," siger hun.
Udvikling af ny digital læringsplatform
Et centralt element i SCONE-projektet er at skabe et internationalt samarbejde om bæredygtighedsundervisning på både læreruddannelsen, erhvervsuddannelser og i folkeskolen. Ud over studenteraktiviteterne skal lærere og undervisere mødes på workshops – både fysisk og online – for at udveksle erfaringer og metoder.
Disse workshops, kombineret med projektets forskningsindsats, vil danne grundlag for udviklingen af en såkaldt MOOC (Massive Open Online Course). Denne digitale læringsplatform vil efter projektets afslutning være frit tilgængelig for alle med interesse for bæredygtighedsundervisning og didaktik.