Reform giver pædagoguddannelsen et tiltrængt løft
Vi har ventet på reformen længe. Nu er den her, og på pædagoguddannelsen er vi begejstrede. Aftalen er på plads, og vi har et konkret udgangspunkt med en forventet implementering i sommeren 2027. Det er i sig selv en stærk drivkraft.

En styrket praktik
Flere undervisningstimer, mere vejledning, mindre hold og mere øvelsesbaseret undervisning er positive elementer i reformen. Praktikken, som udgør en tredjedel af pædagoguddannelsen, styrkes desuden markant.
Her er der lagt op til en forbedret struktur, hvor praktikkoordinatorer får en reel vejlederuddannelse. Mange praktikvejledere er i dag pædagoger, men ikke uddannet i læringsteori, feedbackmetoder eller hvordan man bedst understøtter de studerende. En vejlederuddannelse vil give dem de rette kompetencer til at styrke de studerendes faglige udvikling.
Åbner for flere muligheder
Et andet vigtigt punkt er at man fra 2023 kan gå på meritpædagoguddannelsen uden at deltagerbetaling, som det er i dag. Men med de nye professionsmasteruddannelser kan vi åbne dørene for endnu flere muligheder. Samtidig bliver efter- og videreuddannelse gratis, hvilket er tiltrængt i den pædagogiske praksis.
Et andet vigtigt punkt er deltagerbetalingen for meritpædagoguddannelsen, som nu skal finansieres på en anden måde. Det betyder, at ældre studerende, som allerede har etableret sig økonomisk og familiemæssigt, får bedre muligheder for at uddanne sig til pædagog. Der bliver også mulighed for deltidsstudier, hvilket vil gavne de ældre studerende, der tidligere har været bremset af økonomiske udfordringer.
Strukturelle ændringer
Uddannelsen får også en ny struktur. Den ordinære pædagoguddannelse går fra en modulopbygget struktur til en semestermodel. Med de kommende ændringer vil underviserne kunne følge de studerende over et længere forløb, hvilket skaber bedre kontinuitet og sammenhæng i undervisningen.
Reformen giver også undervisere større frihed til at tilpasse undervisningen og planlægge den mere fleksibelt. Vi har i dag omkring 300 viden- og kompetenceområder, hvilket ofte føles som en tjekliste. Fremover bliver det mere formålsbeskrivende, så der er en tydeligere retning, f.eks. inden for børn, læring og udvikling.
Et vigtigt skridt – men ikke hele vejen
Reformen rummer mange gode elementer, men vi er skuffede over, at de tre specialiseringer – dagtilbud, skole/fritid og social/special – fastholdes. Vi havde ønsket en fælles enhedsuddannelse med fokus på den pædagogiske kernefaglighed som går igen i alle specialiseringsretninger og først senere i uddannelsen en toning af kompetencer. En udfordring med specialiseringer er desuden, at et faldende optag gør det svært at opretholde bæredygtige holdstørrelser indenfor de tre specialiseringsretninger.
Men grundlæggende er reformen en stor forbedring for pædagoguddannelsen, og vi glæder os til at komme i gang.