Gå til hovedindhold

Sara leverer nøgletal som studiejob

På Slagelse Sygehus kom en SAK-studerende til at afsløre et skjult talent.
Nu har hun et studiejob, hvor hun trækker data og laver rapporter til ledelsen.

På væggen i konferencerummet på afdelingen “Medicin” på Slagelse Sygehus hænger der en lang række tal og dataudtræk for produktiviteten og andre nøgletal for afdelingen. Nogle af dem kan sagtens være lavet af Sara Boeskov Andersen.

Selv om hun kun er cirka et år inde i uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator (SAK), så er hun blevet hyret af ledelsen til at trække tal, data og statistikker ud af systemerne. Det var Anne Hermann, ledende lægesekretær, der spottede de skjulte kompetencer hos Sara, da hun i starten af året var i sin første 10-ugers praktik.

"Jeg havde en snak med Sara, der så fortæller, at hun har læst økonomi et år på SDU og i øvrigt var helt vild med matematik. Aha, tænkte jeg, og så spurgte jeg, om ikke hun kunne være interesseret i at få et studiejob, hvor hun trækker data og laver rapporter til ledelsen."

Sara smiler ind i kameraet

Foto: Mogens Jepsen

Ønske: Data om udeblivelser på alder og diagnose

Og det kunne Sara. Så en dag om ugen, når nu det passer med skoleskemaet på Absalon i Næstved, sidder hun og genererer rapporter og vigtig ledelsesinformation.

"Jeg synes virkelig, det er spændende. Godt nok vil jeg også gerne have lidt patientkontakt, men jeg kan sagtens se mig selv i sådan en stilling fremover", fortæller Sara Boeskov Andersen.

Når hun møder ind, ligger der så en bestilling på en rapport. Det kan være data, der belyser antallet af udeblivelser fordelt på køn, alder og diagnoser. Eller antallet af patienter, der har en bi-diagnose, der også kræver resurser og behandling. Eller fordelingen af isolationspatienter på de tre risikoniveauer: gul, orange og rød. En rapport kan tage op til en hel arbejdsdag at lave, men i den proces er der flere del-opgaver. For det første skal hun så at sige finde vej ind til tallene.

"Og det er faktisk en nød, der skal knækkes, for tit må jeg prøve med forskellige søgeord og afkrydsninger for at finde den søgemodel, der giver mig de rigtige data til at belyse problemstillingen."

For det andet er kvalitetssikring og validering en vigtig del af opgaven. Hun går nemlig altid tallene igennem og vurderer, om de ser realistiske ud. I opgaven med dobbeltdiagnoser brugte hun en del tid på validering, fx ved at kontakte de enkelte afdelinger og få deres vurderinger af visse tal og tendenser.

Tit må jeg prøve med forskellige søgeord og afkrydsninger for at finde den søgemodel, der giver mig de rigtige data
Sara Boeskov Andersen

Nu også patientklager

For Anne Hermann er det guld værd, når medarbejdere har netop de kompetencer, som Sara viste sig at have.

"Vi kan klart sige, at data er grundlaget for rigtig meget af vores arbejde og den måde, vi kvalitetssikrer vores service og produktivitet på her på sygehuset. Så det er en kompetence, der er meget efterspurgt", fortæller hun.

Men efterspørgslen efter Saras kompetencer stopper ikke ved dataarbejdet. Hun er også begyndt at arbejde med patientklager og erstatninger, hvor hun finder patientoplysninger i Sundhedsplatformen, ligesom hun er blevet hyret til at skulle oversætte instruktionsvideoer til reumatologiske patienter fra engelsk til dansk.