Valgmoduler
På 7.-10. modul skal du vælge 4 valgmoduler inden for forskellige kompetence- og fagområder.
Kommende års udbud af valgmoduler offentliggøres medio september hvert år.
Du kan også vælge at tage moduler i udlandet, på universitetet eller på beslægtede professionsbacheloruddannelser.
Professionshøjskolen Absalon rådgiver og vejleder dig omkring muligheder for sammensætning af valgmoduler under hensyntagen til din ønskede faglige profil og til arbejdsmarkedets behov.
-
I dette modul vil du få redskaber til selvstændigt og professionelt at kunne arbejde med projekt- og processtyring. Modulet giver en grundlæggende viden og introduktion til hvordan projekter fødes, behandles politisk og administrativt.
Modulet omhandler hvordan man rent praktisk organiserer, styrer og implementerer projekter i den offentlige sektor. Samtidig har modulet et fokus på den kontekst som projekter udspiller sig i.
Du kan vælge dette modul på Modul 7.
- 15 ECTS, tværprofessionelt - ekstern bedømmelse
- Skriftlig gruppeprøve med individuel bedømmelse.
-
Formålet med dette modul er at klæde dig på til at levere på politiske bestillinger og navigere i politisk styrede sekretariater. Du skal derfor både øves i forståelsen for politiske logikker samt den konkrete udfærdigelse af politisk brugbare produkter.
Modulet har en todelt struktur. De første uger har sit teoretiske fokus på politisk strategi, forhandling og kampagne. Det praktiske fokus ligger på udarbejdelsen af konkrete politiske bestillinger såsom indstillingsnotater, sagsfremstillinger og analysedokumenter.
De sidste uger har fokus på kommunikation. Denne del af modulet samtænkes i nogen grad med valgmodulet “Analyse og kommunikation”. Du vil komme til at arbejde med strategisk kommunikation koblet til de cases, der har været i spil på modulets første uger.
Du kan vælge dette modul på modul 7.
- 15 ECTS, Intern bedømmelse
- Mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt element.
-
Velfærdssamfundet står overfor store udfordringer i fremtiden med accelererende teknologisk udvikling, demografi og forventningsklemmen. Udviklingen tvinger velfærdssamfundet, i form af den offentlige sektor, frivillige organisationer, virksomheder og borgere til sammen at finde nye løsningsmodeller.
For at arbejde i dette felt er der behov for, at administrationsfaglige kompetencer som konsulent og entreprenør. Disse roller skal i fremtiden agere med stor selvstændighed og skaberkraft.
På modulet sættes fokus på, hvordan man som administrationsbachelor kan være aktiv medskaber af nye modeller og løsninger i fremtidens velfærdssamfund.
Kurset arbejder med metoder til at håndtere teknologiudvikling og organisering af velfærd i en verden i forandring. På modulet arbejdes blandt andet med teknologi, digitalisering, innovation, intraprenørskab /entreprenørskab, samfundsmodeller, forandringsprocesser, samskabelse, offentligt-privat samarbejde, samt socialt entreprenørskab.
Du kan vælge dette modul på modul 8.
- 15 ECTS, intern bedømmelse
- Mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt element
-
Modulets formål er at du opnår viden om, hvordan beskæftigelsesindsatsen er organiseret og får redskaber til arbejde med udvikling af praksis. Endvidere sigtes der mod at du får indsigt i organisering fra staten til styrelser og videre til region og kommuner. Du får også indsigt i beskæftigelsesområdets mange målgrupper og beskæftigelsesfremmende indsatser.
Modulets indhold vil blandt andet omhandle de retlige rammer for beskæftigelsesindsatsen, herunder f.eks. love og bekendtgørelser. Yderligere vil der være fokus på de forskellige organisationsformer, herunder danner de 14 målgrupper på beskæftigelsesområdet rammen om dette modul.
De tre hovedtyper af forvaltningsorganer: Stat-, regions, og kommunalforvaltning sættes i perspektiv med særlig fokus på ansvar og organisering af beskæftigelsesindsatsen.
Modulet er bygget op med undervisning i henholdsvis organisatorisk sammensætning og hvilken betydning denne sammensætning har for etablering og gennemførelse af indsatser. På dette valgmodul kan du forvente at møde en bred variation af studieaktiviteter fx holdundervisning, arbejdsgrupper, praksis- og træningsværksteder, gæsteforelæsninger, digitalt understøttede læringsaktiviteter, egen studietid mv.Du kan vælge dette modul på modul 8.
- 15 ECTS, intern bedømmelse
- Mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt element
-
Formålet med dette modul er at du bliver bekendt med, og klar til at varetage arbejdsopgaver bredt på HR området og på tværs af organisationen. Modulet giver endvidere indsigt i det aktuelle arbejdsmarked og i den moderne arbejdsplads med henblik på at skabe værdi og udvikling for konkrete organisationer og i konkrete jobs.
Indhold
Modulet omhandler 2 grundsten personalejura og kerneprocesser disse processer er delt op 4 kerneprocesser i HR: Rekruttering (Tiltrækning), Udvikling, Fastholdelse og Afvikling, samt en række overordnet temaer og begreber der generisk indgår i de 4 HR kerneprocesser.
Disse er bl.a.: Kultur, Strategier, Ledelsesteori, Psykologi, Motivation, Læring, Kompetencer, Ressourcer, Coaching og Social kapital.
Specifikt på HR udviklingsområdet er temaerne:
- Personalejura
- Overenskomster
- Arbejdsmiljø
- Sygefravær
- Kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere.
- Efter og videreuddannelse.
- MUS (Medarbejder Udviklings Samtaler).
- Udarbejdelse og implementering af div. HR politikker, strategier og koncepter.
- Gennemførelse af analyser og undersøgelser af arbejdsmiljøet og trivsel.
Du kan vælge dette modul på modul 9.
- 15 ECTS, intern bedømmelse
- Mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt element
-
Formålet med modulet er at give dig viden om digitalisering i den danske offentlige sektor i fortid, nutid og fremtid, samt at give dig praktiske færdigheder og kompetencer til at kunne arbejde med forskellige discipliner af digitalisering af den offentlige sektor.
På modulet sættes fokus på, hvordan administrationsbacheloren kan arbejde med digitalisering i den offentlige sektors organisationer. Der arbejdes både med praktiske færdigheder til indkøb/anskaffelse, viden om offentlige digitaliserings udvikling; forandringsledelse/implementering af it-systemer i organisationer, og endelig med kunstig intelligens og robotters rolle, herunder også teoretisk blik på digitalisering, automatisering og etik.
Modulet vil klæde dig på til at arbejde med større og mindre digitaliseringsopgaver, idet den offentlige sektor efterspørger at medarbejdere i mange stillingstyper har kompetencer til at arbejde med digital udvikling, anskaffelse, implementering og gevinstrealisering, samt med kunstig intelligens.
Der arbejdes med digitalisering og kunstig intelligens på et niveau som ikke kræver specielle tekniske eller softwareudviklings-færdigheder for at kunne deltage, omend digital/teknisk interesse og forståelse er en fordel.
På modulet arbejdes med konsoliderede metoder til 3. industrielle revolutions digitalisering, samt får et kig ind i en fremtid hvor 4. industrielle revolutions teknologier, som kunstig intelligens, robotter og machine learning vil forandre den offentlige sektors processer.
Tema 1: Digitaliseringsstrategier og historisk overblik
En introduktion til digitaliseringens historie, trends og de forskellige offentlige digitaliseringsstrategier i danmark.Tema 2: It-anskaffelser, softwareudvikling og systemarkitektur i praksis
Vi arbejder med hvordan it-systemer til det offentlige kravsspecificeres, indkøbes/anskaffes, udarbejdelsen af businesss case og cost/benefit(gevinst)-analyse, samt berøre hvordan kontraktstyring og udbudsprocesser foregår.
Vi skal også opnå viden om den offentlige sektors grunddata, serviceplatform og systemarkitektur, og hvorledes denne udvikles med brug af Enterprise Arkitektur.Tema 3: Implementering af digitale systemer
Vi arbejder med organisatorisk implementering/forandringsledelse, dvs. hvordan vi ved implementering af nye it-systemer får brugerne (med) i at anvende de nye systemer (hensigtsmæssigt) og engagere sig i anvendelsen, således at forretningen får effekt af anskaffelsen og dermed kan realisere de forventede gevinster. Vi berører også, hvordan organisationen kan arbejde med strategisk kompetenceudvikling af brugernes digitale kompetencer og hvad digitale kompetencer/dannelse er.Tema 4: Kunstig intelligens i administrative processer
Den næste bølge af udviklingen anvendelsen af forskellige former for robotter i administrative processer. Kunstig intelligens skaber nye muligheder for effektivisering og kvalitet – men er også et nyt magtinstrument. Det har potentialet for en overvågning og styring af borgere og medarbejdere i den offentlige sektor, som tidligere ikke har været muligt.
Allerede i dag er kunstig intelligens en del af hverdagen. Når du ser en reklame på nettet, får foreslået serier på Netflix, ansøger om et banklån, får lave en jobplan på jobcenteret eller anker en social afgørelse til ankestyrelsen, så er selvlærende maskiner en del af beslutningsprocessen.
I dette tema får I en bred introduktion til de samfundsmæssige, juridiske, etiske, politisk økonomiske og administrative konsekvenser af kunstig intelligens i praksis.
Vi arbejder via en kombination af konkrete cases fra Danmark og udlandet for at forstå hvordan disse maskiner forandrer den offentlige sektor. Og vi lærer at forstå de grundlæggende principper for hvordan maskiner ”lærer” og får en forståelse for hvordan af disse maskiner fungerer og ”tænker”.Du kan vælge dette modul på modul 9.
- 15 ECTS, intern bedømmelse
- Mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt element
-
Formålet med dette modul er at klæde dig på til at kunne arbejde med økonomistyring i kommunerne. Modulet giver dig viden om og redskaber til at arbejde med blandt andet budgetlægning, budgetprocedure herunder befolkningsprognosens betydning for budgettet, det tekniske budget og forskellige analyser i forbindelse med budgetlægningen.
Modulet vil give en indføring i regnskabsaflæggelse og kasse- og regnskabsregulativ. Herunder vil der blive arbejdet med budgetanalyser, benchmark og business cases. Modulet bliver en variation mellem oplæg og workshops. I workshops skal du arbejde med cases inden for forskellige emner.
Det forventes, at du kan anvende excel i forbindelse med simple økonomiske beregninger.
Du kan vælge dette modul på modul 10
- 15 ECTS, ekstern bedømmelse
- Mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt element
-
Modulets formål er dels at bygge videre på eksisterende viden, færdigheder og kompetencer inden for grundlæggende forvaltningsret. Modulet har således et overbygningselement til det obligatoriske modul "Retlige og organisatoriske rammer for offentlig administration”. Dels at styrke dine evner til selvstændigt at løse juridiske problemstillinger af mere kompleks karakter, hvor afsættet er konkrete bestemmelser fra lovgivning, der kan varierer alt efter særlig aktualitet for den professionelle administrationsbachelors rolle i den offentlige sektor.
Modulet er opdelt i en todelt struktur, der passer til modulets overordnede formål.
Du vil arbejde med temaet: Udvidet forvaltningsret. Her vil du stifte bekendtskab med konkrete principafgørelser, Ombudsmandens rolle og få ét indblik i vanlig juridisk praksis, når særligt Forvaltningsloven, Persondataloven og Offentlighedsloven anvendes af offentlige myndigheder.
Derudover vil du arbejde med et mere alsidigt indhold, i form af casebaseret juridisk problemløsning. På denne del trænes du til selvstændigt at forstå og udfordre gængse juridiske spilleregler på forskellige sektorområder. Lovgivningen kan variere mellem forskellige retsområder, alt efter dit eget ønske. du vil blive præsenteret for, hvordan man som embedsmand kan afdække sit juridiske manøvrerum ud fra konkret lovgivning, hvordan der kan arbejdes med juridiske effektiviseringer i den offentlige sektor samt hvordan særlige ordninger kan bruges innovativt.
For begge dele af modulet, udgøres de primære læringsressourcer af lovtekster samt teorier om beslutningsteori.
Du kan vælge dette modul på modul 10
- 15 ECTS, ekstern bedømmelse
- Mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt element