Gå til hovedindhold

3G fra Aalborg Tekniske Gymnasium bliver danske BioTEKmestre i 2021

Det blev Aalborg Tekniske Gymnasium, der vandt dette års Biotekmesterskab. 3G klassen vandt med projektet om hormonforstyrrende stoffer i spildevand - og vinder præmier for 15.000 kroner til hele deres klasse. I alt blev der indsendt 16 løsningsforslag fordelt på 117 elever, som dystede mod hinanden om titlen til at blive danske biotekmestre.

For tredje år i træk blev årets biotekmestre kåret i Biotekbyen Kalundborg. Dette års vindere kommer fra 3G fra Aalborg Tekniske Gymnasium, der stillede op med deres case om hormonforstyrrende stoffer i spildevandet.:

“De vinder dette års biotekmesterskab med deres idé omkring de hormonforstyrrende stoffer, som findes i vores spildevand. De har virkelig tænkt nogle vidtgående og kloge tanker omkring problemstillingen, men mest af alt, så vinder de, fordi de virkelig også er gået langt for at finde en løsning”, siger Steen Skærbæk, Senior Director, Enzyme Bulk Produktion & Maintenance, Novozymes Kalundborg og med i dommerpanelet ved Biotekmesterskaberne 2021.

Steen Skærbæk fortæller videre, at der var tæt løb om førstepladsen:

“I et år som i år, hvor det virkelig har været udfordrende for eleverne at mødes, er vi positivt overraskede over det høje niveau, som der har været i feltet. Det er imponerende at se, hvordan elever og klasser alligevel er gået ind i det med krop og sjæl. Så det var virkelig et tæt løb til sidst, og svært for os dommere at kåre vinderen. Så det er de små marginaler, der har gjort sig gældende”.

2G fra Randers Statsskole indtager 2. pladsen ligeledes med et projekt om spildevand. 3G fra Vibenshus Gymmnasium NEXT placerer sig på 3. pladsen med en case om enzymer. Alle vinderhold kan nu se frem til en pengepræmie og goodiebags til hele klassen/holdet.

Stolt lærer

Det er Camilla Kær Mørkholdt, som er lærer for de vindende elever i 3G på Aalborg Tekniske Gymnasium, og hun er stolt af elevernes engagement og tilgang til mesterskabet:

”På Aalborg Tekniske Gymnasium har eleverne på teknikfaget Bioteknologi haft et emne om sundhed og miljø, hvor casen fra Biotekmesterskaberne om spildevandsrensning blev inddraget. Rammerne blev sat og introduceret, herunder at der skulle produceres en 5 minutters video til konkurrencen og at de, i forhold til læreplanen, skulle prøve at eftervise/optimere en delproces fra spildevandsrensning rent metodemæssigt. Alle tog godt imod oplægget og da eleverne, pga. hjemsendelse og savn til laboratorierne, havde begrænsede ressourcer til rådighed, blev der fra starten tænkt i kreative Storm P løsninger og mulighedernes kunst. Eleverne har arbejdet kreativt, aktivt og med interesse for emnet, og fundet det enormt spændende at arbejde på at optimere en proces der skulle kunne implementeres ’in real life’.”

Vindergruppen bestående af Sebastian Larsen, Thor Madsen og Boris Martinovic fortæller:

 

“Det har været spændende, men virkelig også udfordrende, fordi vi normalt arbejder ud fra krav fra vores lærer til faget, og her skulle vi samtidig tage højde fra krav fra en virksomhed, så vores løsningsforslag kunne bruges i en industriel kontekst. Det gjorde, at vi dels skulle vise økonomisk ansvarlighed, og dels skulle passe på at vores løsning ikke påvirkede miljøet negativt et andet sted end det vi løste”



“Vi har skulle tænke det hele ret kreativt, og der er også mange af vores eksperimenter undervejs der ikke lykkedes. Den ene af os hentede laboratorieudstyr hjem, og så samarbejdede vi med ham via facecall. Det betød også at eksperimenterne skulle være nogen vi kunne gennemføre på denne måde fremfor hvis vi havde været i laboratoriet.”



Se også nyheden: Gaveregn over spildevandsløsning

FN’s verdensmål

Formålet med Biotekmesterskaberne er, at sætte fokus på de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder inden for bioteknologi og maskinteknologi i Produktionsdanmark, og at bidrage til løsningen på den nationale mangel på STEM kompetencer (science, technology, engineering og mathematics).

En udfordring, der bliver yderligere forstærket for virksomheder, der har forretningsaktiviteter langt væk fra København og de store uddannelsesbyer i Danmark, og hvor tiltrækning af højtspecialiseret arbejdskraft er helt afgørende, hvilket også er hele baggrunden for, at Kalundborg i dag selv huser ingeniøruddannelserne i bioteknologi og maskinteknologi. Så selv om der skulle kåres en vinder, så er der ingen tabere forklarer Steen Skærbæk:

”Vi har i den grad brug for dygtige og kreative hoveder i industrien, særligt hvis vi sammen skal nå FN’s verdensmål. Vi skal aktivere al den hjernekapacitet, vi kan i hele Danmark, så vi kan finde kreative løsninger på de udfordringer, som vi kommer til at stå med i fremtiden. Derfor er det inspirerende at se, hvordan vi igennem Biotekmesterskaberne virkelig kan få sat gang i hjernerne hos fremtidens generation i industrien”.

Corona begrænsede mesterskaberne en smule

Ved de tidligere biotekmesterskaber har eleverne kunne samles i Kalundborg og mødes direkte med verdensledende virksomheder i biotekindustrien. Vinderne kunne også få lov til at træde op på den store scene og blive hyldet, men sådan har det ikke været i år:

“Corona har også haft sin indvirkning på Biotekmesterskaberne i år, det kommer vi ikke uden om. Så det er foregået hjemme bag skærmen, og antallet af deltagere har også været lidt lavere i år, fordi det heller ikke har været nemt for uddannelsesstederne at samle eleverne. Men til trods for corona og restriktionerne, så har vi tydeligt kunne mærke, der virkelig nogle elever, der har arbejdet for sagen og lagt en god indsats for at være med i opløbet om at blive danske biotekmestre.”, siger Steen Skærbæk.

Steen Skærbæk ser frem til og håber på, at Biotekmesterskaberne 2022 kan vende tilbage til at invitere gymnasieklasser til Biotekbyen Kalundborg, så de ved selvsyn kan møde de mange virksomheder inden for bio- og maskinteknologi, som netop har en høj koncentration i og omkring Kalundborg.

Fakta:

Der er i år blevet arbejdet med cases inden for enzymaktivitet, vandrensning og kemisk syntese - alle sammen områder, som man bl.a. arbejder med i industrien i Kalundborg.

Bedømmelsen er foregået i vanlig stil, hvor opgaverne, som I år skulle leveres i form af video, blev bedømt af en virksomhedsrepræsentant fra den lokale industri og en underviser fra et gymnasium. Hvert dommerpanel har bedømt 5-6 cases og givet point. Herefter er de bedste cases sendt videre til et finaledommerpanel bestående af Steen Skærbæk, Senior Director hos Novozymes, Kresten Kromphardt, adjunkt og ph.d. på Professionshøjskolen Absalon samt Kirsten Justiniano, Lektor på Slotshaven Gymnasium.

I alt er der indsendt 16 forskellige casevideoer fra samlet 117 elever.

Se listen over årets deltagende institutioner her: https://phabsalon.dk/biotekmester/deltagere-2021/

Præmier til de vindende klasser/hold:

  1. pladsen får goodiebags, 10.000 kr. og et gavekort på 5.000 kr. 
  2. pladsen får 5.000 kr + goodiebags
  3. pladsen får 2.000 kr. + goodiebags

Om Biotekmesterskaberne i Kalundborg:

Biotekmesterskaberne blev afholdt første gang i 2019, og samarbejdspartnere i initiativet er:

Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Knowledge Hub Zealand, Kalundborg Kommune, Kalundborg Forsyning, NNE, Lundbeck, Chr. Hansen, Poul Johansen Maskiner, Kalundborgegnens Erhvervsråd og Professionshøjskolen Absalon.

Læs mere om biotekmesterskaberne på biotekmester.dk