Ledelse og organisering af velfærdsinnovation
Forskningsmiljøet er forankret i Center for Ledelse og Organisering

Udvikling af ledelse og organisering af offentlige organisationer medvirker til et højt velfærdsniveau. Vi forsker i denne udvikling.
Forskningsmiljøet adresserer Ledelse og organisering af velfærdsinnovation. Ambitionen i forskningsmiljøet er at udvikle former for ledelse og organisering, der bidrager til at fastholde og udvikle et højt velfærdsniveau i omskiftelige offentlige organisationer.
Forskningsmiljøet har fokus på ledelse og organisering af horisontalt samarbejde på tværs af sektorer og på vertikalt samarbejde mellem forvaltning og decentrale institutioner. Hertil kommer et fokus på fagprofessionel ledelse. Vi beskæftiger os med at identificere og udvikle nye ledelsestilgange og -relationer, der fremmer velfærdsinnovation gennem samskabelse i nye konstellationer af aktører.
Miljøets forskning i ledelse og organisering af velfærdsinnovation centrerer sig rundt om tre deltemaer:
-
Fællesskaber er kommet i søgelyset som ressource i offentlig reformtænkning under krav om effektivitet og kvalitet og fortsat pres på offentlige budgetter. Fællesskaber ses som løftestang for faglighed, fx i folkeskolens pædagogiske læringsfællesskaber, og borgerfællesskaber ses som ressource til fx sundhed og trivsel i lokalsamfund. Dette skaber forskydninger i organiseringer og samarbejdsformer og rejser spørgsmål til, hvordan offentlige ledere skal lede, forvalte og styre offentlige midler og indsatser i værdigivende tiltag og effekter.
-
Årtiers generelle ledelsestænkning fra New public management (NPM) må suppleres af fokus på ledelse i den fagprofessionelle kontekst, på faglig kvalitet og på værdiskabelse for borgere. Faglige ressourcepersoner og fyrtårne udnævnes til at lede kolleger mod et bestemt fagligt mål, men uden formel ledelseskompetence. Dette ændrer ledelsesrollen og -identiteten og rejser nye spørgsmål: Hvordan fastholder ledere fokus på faglighed i en hverdag med opgavetrængsel og med nye, uformelle faglige ledere?
-
Komplekse opgaver kalder på indsigter fra flere fagprofessioner og dermed på viden om forhold, der er med til at sætte præmisser for samarbejdet mellem fagprofessioner. Fx hvordan formålsbeskrivelser, dokumentations- og dialogredskaber bliver bestemmende for, hvordan indsigter fra de enkelte fagprofessioner og borgere kan spille sammen i opgaveløsningen.
Signaturprojekter
-
Mens de senere års fokus på faglige ressourcepersoner og pædagogiske læringsfællesskaber har vundet indpas i danske skoler, har dette samtidige uintenderet bidraget til løfte forventningen om faglighed ud af den formelle ledelsesrelation.
Dette forsknings- og udviklingsprojekt bygger på den præmis at ressourcepersoner og professionelle læringsfællesskaber ikke træder i stedet for, men netop er afhængige af, at skoleledelsen prioriterer og praktiserer faglig ledelse.
Projektet fokuserer specifikt på skoleledelsens rolle, ansvar og opgave i den faglige ledelse, herunder i forhold til rammesætning af og samarbejde med ressourcepersoner, brug af data fra elevernes daglige arbejde med egen læring og fra nationale tests m.v., og hvorledes faglig ledelse kan styrkes tæt på og i hverdagspraksis.
Projektet gennemføres i samarbejde med Kalundborg Kommune.
Projektlead
- Professionshøjskolen Absalon
Projektleder
- Lektor Ph.d. Lonni Hall
Projektperiode
- august 2021- august 2024
Samarbejdspartnere
- Kalundborg Kommune
Du finder også informationer om projektet på UC Viden
-
Danmark er kendt for sit stærke foreningsliv, som skaber liv, velfærd og netværk. Men langt fra alle borgere i Region Sjælland deltager i det klassiske foreningsliv eller er på anden måde inkluderet i lokale fællesskaber.
Dette forsknings- og udviklingsprojekt stiller skarpt på denne udfordring og undersøger, hvordan man kan lede og organisere inkluderende fællesskaber på nye måder, herunder fællesskaber, der har grobund i civilsamfundet, men er initieret kommunalt.
Projektet gennemføres i et partnerskab med Slagelse Kommune og den socialøkonomiske virksomhed SYMB.
Projektets kompetenceudviklingsspor afdækker, hvilke kompetencebehov offentlige ledere har, når de skal operere i processer mellem civilsamfund og offentlig sektor.
Projektlead
- Professionshøjskolen Absalon v docenterne Eva Pallesen & Marie Aakjær
Projektledere i Absalon
-
Dorethe Bjergkilde, lektor & Marie Aakjær, docent
Projektperiode
- 15.januar 2019 - 31.december 2022
Samarbejdspartnere
- SYMB
- Slagelse Kommune
Bevillingsgivere
Projektets resultater
Se formidling og resultater fra projektet her og på UC Viden
Kontakt
Skal vi samarbejde?
Vi samarbejder bredt med praksis og andre vidensinstitutioner, og vi vil gerne udbygge vores samarbejde med det omgivende samfund og med danske og internationale forskningsinstitutioner.
Hvis du er interesseret i at samarbejde med os, så kontakt ovenstående. Du er også velkommen til at tage kontakt, hvis du er interesseret i at gennemføre et ph.d.-projekt ved forskningsmiljøet.