Gå til hovedindhold

Erfaringer fra projektet Praksisnær udvikling af faglig ledelse

af af Rikke J. Obasi, Konsulent i Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse, Kalundborg Kommune



Erfaringer fra projektet Praksisnær udvikling af faglig ledelse
Som konsulent i Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse (BLU) har projektet Praksisnær udvikling af faglig ledelse været en værdifuld læringsrejse. Med en baggrund som faglig konsulent på forskellige områder har jeg i projektet fået mulighed for at udvide mit kompetencefelt til også at omfatte faglig ledelse. Gennem tæt samarbejde med Absalons konsulenter og deltagelse i samtaler med skoleledelser har jeg fået indblik i, hvordan sparring om faglig ledelse kan se ud i praksis – og hvordan det kan gøre en reel forskel.

En læringsrejse i praksis
I løbet af projektet har jeg fulgtes med fem forskellige konsulenter og deltaget i samtaler på fire skoler. I begyndelsen som observatør, senere som aktiv deltager – og mod slutningen med en mere selvstændig rolle. Denne gradvise involvering har givet mig mulighed for at opbygge relationer til skoleledere og styrke min egen praksis. De opfølgende samtaler med Absalons konsulenter har været særligt værdifulde. Her har jeg kunnet stille spørgsmål, få feedback og afprøve idéer i et trygt og reflekterende rum. Konsulenterne har med deres erfaring og generøsitet givet mig både legitimitet og plads til at vokse i rollen. Jeg er stadig i gang med at udvikle mine kompetencer, men projektet har givet mig et solidt afsæt.

Hvad har det betydet for skoleledelserne?
Jeg oplever, at skolelederne i højere grad inviterer mig ind i ledelsesrummet – et rum, jeg tidligere stod udenfor som faglig konsulent. Det tyder på, at de har fået øje på en lokal ressource, som kan bidrage til arbejdet med faglig ledelse, også efter projektets afslutning. Mange skoleledere har fået øjnene op for værdien af sparring, og det understreger behovet for, at Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse fortsat kan tilbyde kvalificeret støtte på dette område.

Den største udfordring: At fastholde fokus
Under projektet har der været et stærkt fælles fokus på faglig ledelse. Alle skoler har været i gang med forløb – forskellige i form, men fælles i retning. Den største udfordring bliver nu at fastholde dette fokus, når projektets ramme ikke længere er til stede. Samtidig skal vi i fagcenteret løfte opgaven med at tilbyde sparring af høj kvalitet. Absalons konsulenter udgjorde et stærkt og erfarent team, og det er en sårbar overgang, når vi som interne konsulenter skal overtage. Vi er ikke alene mindre erfarne – vi er også en del af organisationen. Det kan udfordre den fortrolighed, som en ekstern konsulent naturligt bringer med sig. Her kan det være en fordel, at jeg ikke har en ledelsesrolle i organisationen og dermed kan indtage en mere neutral position.

Hvad skal vi arbejde videre med?
Efter projektets afslutning er det afgørende, at vi i fagcenteret udvikler en bæredygtig praksis for understøttelse af faglig ledelse. Vi arbejder efterspørgselsbaseret, og derfor skal vi både kunne tilbyde relevante forløb og være lydhøre over for skolernes specifikke behov. Vores erfaringer fra projektet er omsat til konkrete tilbud i vores årlige forløbs- og kursuskatalog, hvor skoleledere kan finde inspiration og beskrivelser af både generiske og lokalt tilpassede udviklingsforløb.

Vi har planer om at styrke kataloget yderligere, så det bliver tydeligere, hvad faglig ledelse indebærer, og hvordan fagcenterets konsulenter kan understøtte arbejdet. Vores håb er, at skolerne vil bruge os – både når de står over for konkrete udfordringer, og når de ønsker at arbejde med mere grundlæggende temaer som værdigrundlag og børnesyn.

Projektet har givet Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse et stærkt afsæt for det videre arbejde med at understøtte faglig ledelse på skolerne.