Gå til hovedindhold

Forskning med smag i centrum

Hos Absalons miljø indenfor fødevare- og sundhedsinnovation laver de forskning, der hjælper virksomhederne til at producere nærende og velsmagende fødevarer – det handler om at bygge videnskabelig viden ind i praksis.

Humus1

Der står tre forskellige slags humus foran testpersonerne på Professionshøjskolen Absalon i Slagelse.

Den ene slags er lavet af hestebønner, den anden af sorte bønner, mens den tredje er lavet af kikærter, som er det, der normalt bruges til at lave humus.

Først skal testpersonerne smage blindt på de tre slags humus. Herefter får de at vide, hvad de har spist, og hvor sundt og bæredygtigt det henholdsvis er, inden de igen skal smage. Ændrer resultatet sig med den nye viden, de har fået?

Forsøget styres af en ph.d.-studerende fra Københavns Universitet, og det er Absalon, der har organiseret det på stedet.  

Formålet er blandt andet at undersøge, hvordan viden ændrer vores opfattelse af det, vi spiser, og her hos Absalon har vi stået for at skabe rammerne for undersøgelsen, og vi har skaffet testpersoner, som kommer her fra vores geografiske område.
Margit Dall Aaslyng, docent ved Ernæring og Sundhedsuddannelsen på Absalon.
Magrithumus

Vil øge viden og faglighed

Margit Dall Aaslyng står i spidsen for Absalons forskning inden for fødevare- og sundhedsinnovation, der holder til i Absalons nye bygninger i Slagelse.

Her arbejder de blandt andet tværfagligt med at øge den spise- og ernæringsmæssige kvalitet af fødevarer, og de arbejder tæt sammen med forskellige virksomheder, for at være så tæt på den praktiske virkelighed som muligt.

Ambitionen er at øge viden og faglighed inden for fødevarekvalitet, ernæring og sundhedsfremme for på den måde at skabe nye innovative og sunde tiltag med mad og måltider.

Nudlerhumus

Velsmagende cup-noodles

Margit Dall Aaslyng viser vej ind i Ernæring og Sundhedsuddannelsens nye forsøgslokale – et kombineret køkken og laboratorium, hvor der kan eksperimenteres med forskellige fødevarer.

Vores forskning handler blandt andet om at udvikle plantebaserede fødevarer med fokus på smag og sundhed,” fortæller Margit Dall Aaslyng, og viser en skål med cup-noodles frem, som nogle af de studerende er i gang med at eksperimentere med. De vil se, om man kan skabe en cup-noodle, der har reel næring i sig og som samtidig smager godt.
Hvad sker der for eksempel, når man tilsætter en speciel slags protein til en fødevare – hvad gør det ved spiseoplevelsen og fødevarens kvalitet? I vores forskning er det helt centralt, at fødevaren både skal være nærende og samtidig smage godt
Margit Dall Aaslyng, docent ved Ernæring og Sundhedsuddannelsen på Absalon.

Et andet eksempel på en undersøgelse, som de på Absalon er i gang med at lave, handler om, hvordan man kan få de ældre på plejehjem til at spise mere protein, ved at tilføre den til fødevarer, der normalt er lave i protein og samtidig sikre, at  den er velsmagende.

”Det er et projekt, hvor vi blandt andet samarbejder med plejesektoren, og selvom vores undersøgelser er uafhængige, tager de altid udgangspunkt både i kundens behov, her plejesektoren, og i at virksomhederne gerne vil skabe nogle bedre produkter – og sælge nogle flere af dem – og så arbejder vi ud fra deres behov og deres praksis.”

Humus2

Rettet mod virksomheder

I dagens undersøgelse, hvor testpersonerne er ved at smage, hvad de synes om de forskellige slags humus, er det blandt andet  Absalons rolle at skaffe nogle andre data, end Københavns Universitet normalt får fat i.

I Region Sjælland er resultaterne fra den her slags forsøg ofte forskellige fra dem i København, og generelt ændrer resultaterne sig jo længere vestpå, man kommer. Derfor spiller vi en vigtig rolle for at skabe det rigtige helhedsbillede i forskningen. Som professionshøjskole er vi mere praksisorienterede end universiteterne, og derfor handler vores forskning ofte om den direkte brug af et produkt.
Susanne Bølling Laugesen, adjunkt på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i Slagelse.

Derfor samarbejder forskerne fra Absalon også med virksomheder i alle de projekter, de laver, og de arbejder lige nu sammen med blandt andet Dansk Tang i Odsherred og Hanegal, der ligger i Sønderjylland.

”Vi skal først og fremmest være til gavn for praksis, og det gør vi ved at bygge videnskabelig viden ind i praksis,” siger docent Margit Dall Aaslyng.