Ansøgertal lander på status quo
Årets ansøgertal til Professionshøjskolen Absalon lander samlet set på samme niveau som 2024. Tallene viser dog store lokale forskelle. "Tallene bekræfter behovet for den store reform af professionsuddannelserne, regeringen vedtog tidligere i år," siger direktør Daniel Schwartz Bojsen.

Dagens ansøgertal er samlet set på niveau med 2024, når man ser på antallet af 1.prioritetsansøgere til professionsuddannelserne på Absalon.
På Absalons store uddannelser viser tallene et blandet billede. Læreruddannelsen oplever en stigning med 491 1. prioritetsansøgere i 2025 mod 373 sidste år. Omvendt ses tilbagegang på pædagoguddannelsen, der modtager 562 1. prioritets ansøgere i 2024 mod 595 sidste år. Sygeplejerskeuddannelsen får 394 1. prioritetsansøgere i år mod 472 sidste år. Det samme gælder socialrådgiveruddannelsen der har modtaget 375 ansøgninger i 2025, hvor tallet i 2024 var 407.
Tallene bekræfter behovet for den store reform, vi har fået. Det bliver et langt sejt træk at vende udviklingen, men vi tror på den retning, reformen giver os. Vi går ind i en ny fase med fokus på at styrke både uddannelseskvalitet og karriereveje. Det er et løfte om bedre uddannelser og et stærkere samfund, siger Daniel Schwartz Bojsen, direktør på Professionshøjskolen Absalon.
I marts præsenterede regeringen en reform, der tilfører knap 2 mia. kroner til de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Aftalen indebærer flere undervisningstimer, øget praksisnær undervisning og feedback, gratis efter- og videreuddannelse samt mulighed for professionsmasteruddannelser.
Flere mindre uddannelser oplever en fremgang i ansøgertallene i 2025. Ergoterapeutuddannelsen i Næstved går frem med 38 ansøgere mod 25 sidste år, og i Kalundborg får uddannelsen til diplomingeniør i maskinteknologi et hop fra 8 til 15 ansøgere. Begge uddannelser er dermed tilbage på niveau med 2023.
Stadig stor international interesse
Trods udfordringer i søgningen til flere velfærdsuddannelser fastholder Absalon stor international interesse. I Kalundborg lander den engelsksprogede diplomingeniøruddannelse i bioteknologi på 100 1.-prioritetsansøgninger, primært fra udenlandske ansøgere. Også læreruddannelsen i Vordingborg, med international profil, oplever stor interesse.
Reformen åbner for flere studiepladser til internationale studerende, især inden for STEM-uddannelser og uden for de største byer. Daniel Schwartz Bojsen ser muligheder for Absalon i Kalundborg:
Industrien har længe efterspurgt en diplomingeniøruddannelse i robotteknologi, som vi snart håber at kunne realisere, afslutter han.
Den 28. juli får alle, der har søgt ind på en videregående uddannelse i Danmark, svar på, om de er optaget. Herefter er det muligt at søge optagelse på uddannelser med ledige pladser, som blandt andet vil fremgå af Absalons hjemmeside.
Download
Kontakt
For interview kontakt:
Daniel Schwartz Bojsen
Direktør ved Professionshøjskolen Absalon
tlf.: 7248 1547 / dasb@pha.dk
For mere information kontakt:
Natasja Rye Frerst
Leder af Kommunikation
tlf.: 7248 1190 / nafr@pha.dk