Gå til hovedindhold

Fra automekaniker til meritpædagoguddannelsen i social- og specialpædagogik

Bo Landin Olsen er 49 år og arbejder som underviser på en håndværkslinje på STU Thorshøjgård i Ishøj. Efter 27 år som automekaniker valgte han for seks år siden at skifte retning og arbejde med unge i det specialpædagogiske område. Nu tager han en meritpædagoguddannelse med specialisering i social- og specialpædagogik for at styrke sine faglige kompetencer og blive bedre til at arbejde pædagogisk.

Et nyt fagligt fundament

Bo blev opfordret af sin leder til at tage meritpædagoguddannelsen, og han ser det som en naturlig forlængelse af sit arbejde.

”Uddannelsen har givet mig en langt større forståelse af de unge, jeg arbejder med. Jeg har lært at reflektere over deres handlinger og mine egne i samspillet med dem. Det gør mig i stand til at tilpasse min tilgang, så jeg bedre kan støtte deres udvikling,” forklarer Bo.

Fra håndværker til akademisk verden

Som tidligere automekaniker har den største udfordring for Bo været de store mængder læsestof og skriftlige opgaver.

”Det er en helt anden måde at arbejde på, end jeg er vant til. Det kræver en del tilvænning at sætte sig ned og læse eller skrive opgaver i stedet for at arbejde praktisk. Heldigvis er jeg en del af en god studiegruppe, hvor vi kan sparre og hjælpe hinanden.”

Stærk opbakning fra arbejdspladsen

Bo oplever en massiv opbakning fra sin arbejdsplads, hvilket har gjort det muligt for ham at gennemføre studiet uden at skulle bekymre sig om økonomi eller planlægning.

”Min leder og mine kolleger er meget støttende. Vi holder løbende opfølgningsmøder, hvor vi taler om, hvordan det går, og hvad jeg har brug for. Jeg har desuden mulighed for at få ekstra fri til studieaktiviteter som f.eks. indsamling af empiri. Uden den støtte havde jeg ikke kunnet gennemføre studiet,” siger han.

Hans arbejdsplads har også sikret, at han bevarer sin fulde løn på studietid og i praktikkerne. ”Det betyder, at jeg ikke skal bekymre mig om økonomien derhjemme. Det gør en enorm forskel at have den tryghed.”

Struktur og planlægning er nøglen

At balancere studie, arbejde og privatliv kræver en skarp planlægning.

”Jeg laver en ugentlig arbejdsplan for at skabe struktur. Der er perioder, hvor det er svært at nå det hele, men det hjælper at være en del af en god studiegruppe, hvor vi kan dele opgaverne lidt ud og spare med hinanden.”

Til andre, der overvejer at tage meritpædagoguddannelsen, har Bo et klart råd:

”Sørg for at få klare linjer på plads med din familie og arbejdsplads, inden du starter. Studiet kræver tid og prioritering, så det er vigtigt at have en plan. Livet er et valg af prioriteter, og hvis man går helhjertet ind i det, kan det lade sig gøre.”