Fra vikar til pædagog: Nina fandt vejen til sin drømmeuddannelse
Nina Riis Berg er 42 år og arbejder i en børnehave i Roskilde Kommune. Med 20 års erfaring i dagtilbudsområdet har hun altid vidst, at det pædagogiske arbejde var hendes kald. Men livet kom i vejen, og troen på, at det var for sent at tage en uddannelse, satte i mange år en stopper for drømmen. I dag er hun i gang med meritpædagoguddannelsen med specialisering i dagtilbud, og hun er ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning.

En drøm, der blev virkelig
”Det har altid været en livslang drøm at blive pædagog, men jeg troede, at jeg havde misset min chance. Jeg startede som vikar og var usikker på, hvad jeg ville. Årene gik, og jeg tænkte, at det nok var for sent,” fortæller Nina.
Men da hendes leder opfordrede hende til at tage meritpædagoguddannelsen, greb hun chancen. Det var dog ikke helt ligetil. Før hun kunne blive optaget, skulle hun opnå de nødvendige studiekompetencer. Derfor tog hun en pædagogisk assistentuddannelse på ZBC. Det viste sig at være en stor fordel, da det gav hende erfaring med tekstbehandlingsprogrammer og digitale værktøjer – noget, flere af hendes medstuderende finder udfordrende.
”Jeg mødte faktisk en medstuderende, der var 60 år, og det gav mig en enorm tryghed at se, at man ikke behøver at være ung for at tage en uddannelse. Det er aldrig for sent,” siger hun.
Teori, der styrker praksis
For Nina har uddannelsen givet hende en helt ny faglighed og et stærkere teoretisk fundament.
”Teorierne giver mig et sprog for mit arbejde. Jeg kan bedre argumentere for mine valg og handlinger. Jeg genkender mange af situationerne fra min dagligdag, men nu har jeg redskaber til at analysere og håndtere dem på en mere reflekteret måde,” forklarer hun.
Personligt har uddannelsen også været en øjenåbner. ”Jeg har altid været lidt i tvivl om, hvorvidt jeg var god nok til at tage en uddannelse. Men jeg har fundet ud af, at jeg faktisk godt kan. Det har givet mig en enorm selvtillid og glæde at komme i gang med mit drømmestudie.”
Struktur og planlægning er nøglen
At balancere arbejde, studie og privatliv kræver en del planlægning. Nina arbejder tre dage om ugen og studerer de resterende to.
”Det handler om struktur. Jeg har lavet en plan for, hvornår jeg læser, forbereder mig og skriver opgaver. På studiedagene bruger jeg eftermiddagene på at læse og tage notater, og søndag er min opsamlingsdag,” siger hun.
Hun erfarer, at hendes mange års praktiske erfaring er en stor fordel i studiet. ”Jeg prioriterer min forberedelse og vælger, hvad jeg læser grundigt, og hvad jeg blot skimmer. Jeg har et mindset om, at jeg gør det så godt, jeg kan – og det er nok.”
Opbakning fra arbejdspladsen betyder alt
En afgørende faktor for Nina har været den støtte, hun har fået fra sin arbejdsplads.
”Min leder bakker mig fuldt op og giver mig plads til at tage de to studiedage. Jeg får endda skrivefri, når jeg skal aflevere eksamensopgaver. Det betyder virkelig meget,” siger hun.
Til andre, der overvejer meritpædagoguddannelsen
Til dem, der overvejer at tage en meritpædagoguddannelse, men er bekymrede for, om de kan få det til at hænge sammen, har Nina et klart budskab:
”Jeg har ikke haft udfordringer økonomisk, fordi jeg fortsat får min normale løn. Og tidsmæssigt fungerer det godt med to dage på studiet og tre dage på arbejde. Faktisk ser jeg det som en fordel, for arbejdet holder mig forankret i virkeligheden og giver mig mulighed for at afprøve teorierne med det samme.”
Nina er et levende eksempel på, at det aldrig er for sent at følge sin drøm. Med den rette struktur, motivation og opbakning kan en meritpædagoguddannelse være vejen til nye muligheder – både fagligt og personligt.
Læs mere om meritpædagoguddannelsen