Gå til hovedindhold

Jeg kan ikke betale min gigtmedicin, Mette Frederiksen

Mette Frederiksen slog vejen forbi endnu et campus hos Absalon. Campus Slagelse var klar med spørgsmål fra de studerende, og det blev med nogle meget personlige fortællinger og spørgsmål.

Mette Frederiksen

Der blev stillet mange spørgsmål fra de studerende til Mette Frederiksen. Men et spørgsmål ramte hårdere end de andre, og Statsministeren lovede at se på problemet.

Inden vi går til et par meget personlige spørgsmål, så startede hele dagens valgdebat på Campus Slagelse med den store røde valgbus trillede ind på parkeringspladsen foran campus.

Ud af bussen kom statsminister Mette Frederiksen, som for anden gang i valgkampen lagde vejen forbi Absalon.

Inde på Campus sad knap 200 studerende klar til at stille skarpe spørgsmål i auditoriet.

Mette Frederiksen
"Tak for jer, tak for at I uddanner jer til vores velfærdssamfund".
Mette Frederiksen
Statsminister

Statsminister Mette Frederiksen mødte de knap 200 studerende med et stort dybfølt tak:

"Jeg vil godt starte med at sige tak for jer, og tak for at I uddanne jer til vores velfærdssamfund. Vi er i nogle svære år. Først klimakrisen, så Covid-19, så krig i Europa og nu både energi og inflationskrise".

Statsministeren fortsatte med at fortælle om deres nye udspil, som hun kort forinden havde præsenteret på et plejehjem, og som omhandlede særligt løn og arbejdsvilkår:

"Vores nye tiltag skal skabe gode rammer og vilkår for jeres fremtidige arbejde og arbejdspladser, og det er vigtigt at vi får gjort noget ved lønnen og arbejdsvilkårene for flere af de arbejdspladser, som bidrager til vores velfærdssamfund", sagde Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen
"Min klare holdning er, at man sagtens kan have et job mens man studerer, så man kan supplere sin SU".
Mette Frederiksen
Statsminister

SU'en rækker ikke

Ordet blev givet fri, og de studerende kunne nu stille spørgsmål direkte til Statsmininster Mette Frederiksen. Og emnet var ret hurtigt økonomi og særligt SU'er, som flere studerende gav udtryk for var presset grundet de stigende priser på alt fra mad til gas og strøm.

Men der var ingen hjælp at hente hos statsministeren:

"Vi glemmer nogle gange at vi er helt særlige i Danmark. Uddannelserne er helt gratis, de er skattefinansieret. Oveni i det så får man SU også. Det er min klare holdning, at man sagtens kan have et job ved siden af sin uddannelse. Så man kan godt selv gøre en indsats for at hjælpe sin økonomi", sagde Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen
"Jeg tager din historie med mig til Christiansborg, for det skal løses"
Mette Frederiksen
Statsminister

"Jeg kan ikke betale min gigtmedicin"

Så selv om Mette Frederiksen ikke købte præmissen om, at man ikke kunne arbejde ved siden af sin uddannelse, så blev der helt stille i hele auditoriet da en studerende efter statsministerens udmelding tog mikrofonen og stillede et meget personligt spørgsmål:

"Jeg kan desværre ikke arbejde, for jeg har gigt. Samtidig lider jeg af ADHD og har også problemer med tarmene. Jeg får derfor et handicaptillæg til min SU, men den rækker slet ikke længere. Så jeg må vælge hvad jeg skal bruge mine penge på, og som det er nu, så har jeg ikke råd til min gigtmedicin Mette Frederiksen".

Spørgsmålet ramte hårdt. Både hos den studerende selv, som blev overvældet over hendes egen situation, men det ramte også Statsministeren og hele salen, som hurtigt bakkede op med en hjertevarm støttende klapsalve:

"Tak for at du tør stille det spørgsmål og fortælle om din egen situation. Det er ikke fair situation du er sat i. Jeg synes det er virkelig flot at du alligevel har valgt at tage din uddannelse, tak for det. Og din historie tager jeg med mig ind til Christiansborg, for det skal løses", lød det fra Statsminister Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen
"Vi bliver nødt til at anerkende, at løn og arbejdsforhold betyder meget for fremtidens velfærdssamfund"
Mette Frederiksen
Statsminister

Syriske børn og lønløft

Herefter fortsatte spørgsmålene i en lind strøm til statsministeren. Flere emner blev vendt lige fra de syriske-danske børn i flygtningelejrene, som ikke er kommet hjem til Danmark endnu - til hvorfor Mette Frederiksen ønsker en bred regering over midten.

Men Statsministerens udmelding tidligere på dagen fik også plads, hvor en studerende ønskede at vide, hvem der kunne få mere i løn som offentlig ansat:

"Vi prøver at gøre det på en ny måde nu. Vi øremærker 3 milliarder kroner ud til et regulært lønløft. Men vi siger ikke hvem der skal have det, for det skal stadig være en forhandling, en trepartsforhandling så vi sammen kan finde den bedste løsning og komme problemerne til livs. Vi bliver nødt til at anerkende at løn og arbejdsforhold betyder meget for fremtidens velfærdssamfund".

Mette Frederiksen

Selfies og personlig snak

Til sidst kom der flere spørgsmål om selve valgets udfald, og om Statsminister Mette Frederiksen kunne se sig selv som minister i en regering ledet af Lars Løkke:

"Jeg synes Lars Løkke er lige frisk nok i sine udmeldinger, når han både vil bestemme hvem der skal være statsminister, og hvem der skal være formand for Socialdemokratiet. Jeg ser det som en dårlig undskyldning for, at han vil vælge blåt efter valget", sagde Mette Frederiksen.

Spørgsmålene stoppede, og så var der rig mulighed for et personligt møde og et evigt billedeminde med Statsminister Mette Frederiksen. Statsministeren tog sig også tid til at tale med den studerende, som havde problemer med at betale sin gigtmedicin, og lovede igen at se på netop handicaptillægget til SU'en.

Og så var det tilbage ind i bussen og videre ud i valgkampen.