Jette Marcussen tiltrådt som docent på Absalon
Trivsel, tab og sorg er omdrejningspunktet i Jette Marcussens forskning, hvor særligt børn, unge og familier i mødet med kronisk og kritisk sygdom er i fokus. Som ny docent i Center for Sygepleje på Absalon vil hun bidrage med stærk praksisnær viden og udvikle nye indsatser i samspillet mellem forskning, uddannelse og klinisk praksis.
Pr. 1. maj er Jette Marcussen tiltrådt som docent på Professionshøjskolen Absalon i Center for Sygepleje. Hun er sideløbende tilknyttet forskningsenheden OPEN ved Klinisk Institut, SDU, hvor hun også er lektor. De seneste 14 måneder har Jette været forskningsleder på Dermatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus, hvor hun har haft ansvar for den sygeplejefaglige forskning.
Jette er uddannet sygeplejerske og har en kandidatgrad i pædagogisk psykologi fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) samt en ph.d. fra Syddansk Universitet (SDU), hvor hendes forskning fokuserede på børn som pårørende til alvorligt syge eller døende forældre – særligt med blik for den sårbarhed, der opstår i skilte familier. Hun har over 15 års erfaring fra UCL og fem år fra VIA, hvor hun har arbejdet som lektor, og bredt kendskab til sygeplejerskeuddannelsen – særligt med fokus på børn, unge og familie samt psykologi og evidensbaseret sygepleje.
Trivsel, tab og sorg i centrum
Gennem Jette Marcussens karriere har trivsel, tab og sorg været centrale emner – særligt i relation til mennesker og familier, der lever med kronisk eller kritisk sygdom. Hun har især erfaring fra kræftområdet og er bl.a. involveret i FaCTS-projektet (Familier i langvarige Cancerforløb med Tab og Sorg), der undersøger patienters og pårørendes møde med sundhedsvæsenet fra diagnose til behandling, palliation og senfølger.
Interessen for området har Jette haft i mange år – bl.a. fra sin tid i kardiologisk sygepleje. Hun var med til at starte CFF - Center for Familieudvikling ved Kongens Nytorv for over 20 år siden, hvor hun udbød lederuddannelser og par-kurser. Hun har også været frivillig i Kræftens Bekæmpelse, hvor hun arbejdede med sorggrupper for børn og unge, og som en del af sin ph.d. lavede hun et større feltstudie med netop disse grupper.
"Mit hovedfokus i forskningen – og det, jeg vil bygge videre på i Absalon – er børn, unge og familier i konteksten af kritisk og kronisk sygdom. Det handler om deres oplevelser af tab og sorg, og hvordan vi som sundhedsvæsen kan støtte dem bedst muligt," fortæller hun.
Ny forskningssøjle i Absalon
Som postdoc og lektor har Jette Marcussen arbejdet med udvikling af komplekse interventioner målrettet familier i dialyseforløb – hvor sygdommen præger hele familiens liv. Hun vejleder også i ph.d.-projekter, fx omkring for tidligt fødte børn og hjemmebehandling efter operation.
Jette har et bredt internationalt netværk i hendes forskning og et vigtigt forskningsspor her er er digital sundhed. Hun deltager i et internationalt netværk, hvor hun arbejder med digitale sundhedstilbud for kvinder i overgangsalderen – et samarbejde med forskere fra hele verden.
"I Center for Sygepleje i Absalon arbejder vi på at opbygge en forskningssøjle med fokus på børn, unge, familier og trivsel. Det handler både om trivsel i mødet med sygdom, i uddannelsessystemet og i andre livssituationer, hvor vi som sundhedsprofessionelle spiller en vigtig rolle," fortæller hun.
Jette lægger vægt på, at hendes forskning gennem hele hendes karriere har været praksisnær og anvendelsesorienteret:
"Al min forskning har været tæt forbundet med klinisk praksis. Jeg samarbejder altid med partnere fra praksis – også i forskningen rettet mod undervisning. Det skal give mening og kunne bruges direkte i hverdagen."