Nyt samarbejde mellem Region Sjælland, regionens 17 kommuner og Absalon skal sikre bedre rekruttering af velfærdspersonale
Der er stor mangel på lærere, pædagoger og sygeplejersker i hele Region Sjælland. Derfor har Region Sjælland, alle 17 kommuner i regionen (KKR) og Professionshøjskolen Absalon nu indgået en aftale, som forpligter alle til at yde en fælles indsats for at løse rekrutteringsudfordringerne.
Der er færre sygeplejersker på sygehusene og i ældreplejen, som kan give borgerne sundhedsfaglig hjælp. Der er færre skolelærere i folkeskolerne, der kan lære eleverne at læse og regne. Der er færre pædagoger i institutionerne, som kan sørge for en god og pædagogisk trivsel for de mindste i samfundet.
Det er virkeligheden allerede nu i 2023, og udsigten bliver kun værre, jo længere man kigger frem:
Den store mangel på velfærdsuddannede mærkes allerede nu på de mange offentlige arbejdspladser:
Løsningen er ikke nem
Et godt og konstruktivt samarbejde er ikke nok. Det er en god start, men der skal også handling bag:
“Det er virkelig et stort og vigtigt skridt Absalon tager med aftalen med Region Sjælland og KKR. Ikke at vi ikke har samarbejdet før, men nu er det hele mere konkret, mere forpligtende og med mange flere tilgange til at løse problemerne”, siger Camilla Wang, Rektor på Absalon.
Absalon har oplevet fald i antallet af ansøgere til velfærdsuddannelserne, og de årgange forplanter sig i mange år frem:
Bedre overgange
Der har været en stigning blandt sygeplejersker, som søger væk fra de offentlige stillinger:
"I Danmark har vi været gode til at uddanne flere sygeplejersker i de seneste år, og heldigvis kan vi se, at vi siden 2019 har fået 163 flere sygeplejersker i Region Sjælland. I takt med at vi bliver flere ældre, får vi også behov for endnu flere i fremtiden. Derfor er det en stor udfordring, når vi generelt kan se, at flere sygeplejersker søger væk fra de offentlige stillinger. Det er vigtigt med et vedvarende fokus på at sikre bedre overgange for de nyuddannede og ikke mindst gode arbejdsvilkår for sygeplejersker generelt”, siger Heino Knudsen.
Samme tanker har formanden for KKR:
“Tallene taler jo deres klare sprog. Vi får brug for flere sygeplejersker og vi får brug for bedre mentorordninger, bedre onboarding-programmer og bedre praktikvejledning, så de nyuddannede sygeplejersker lander godt i deres første job hos kommuner og region. Der er mange muligheder, og dem skal vi nu i fællesskab få i spil med dette samarbejde”, tilføjer Mikael Smed.
Fakta om rammeaftalen
Rammeaftalens fokus:
Rammeaftalen er et supplement til allerede igangværende tiltag for mere velfærdspersonale hos kommuner og region, der skal fokusere på udbredelse og udvikling af tiltag
- Før uddannelse, bl.a. for opkvalificering af ufaglært personale
- Under uddannelse, bl.a. udvikling af mere fleksible uddannelsesmodeller
- Efter uddannelse, bl.a. med fokus på onboarding af nyuddannede medarbejdere
Rammeaftalen skal særligt resultere i:
- Flere vælger at søge ind på professionsuddannelserne på velfærdsområderne
- Mere uddannet og kvalificeret arbejdskraft på velfærdsområderne
- Øget tilknytning af allerede ansatte på velfærdsområderne og i uddannelserne.
Konkrete indsatser:
Der skal samarbejdes om virksomme konkrete indsatser på tværs af alle tre aktører, hvor der udvikles på både eksisterende tilbud og nye målrettede forløb og uddannelser inden for:
a) Dagtilbudsområdet
b) Skoleområdet
c) Sundheds- og ældreområdet
d) Socialområdet