Om ergoterapeutuddannelsen
Der vil være stor variation i din hverdag på studiet i ergoterapi
Uddannelsen er opdelt i 7 semestre på i alt 210 ECTS-point. Hvert semester har en varighed på ca. ½ år og udgør 30 ECTS-point.
I uddannelsen indgår i alt 28 ugers klinisk undervisning, fortrinsvis placeret på 4., 5. og 6. semester. Igennem hele uddannelsen er der fokus på kobling mellem teori og praksis.
Du vil opleve mange forskellige undervisningsformer: holdundervisning, forelæsninger, projektarbejde, virtuel undervisning, individuelle opgaver, studiebesøg på ergoterapeutiske arbejdspladser, mundtlig og skriftlig formidling, praktiske øvelser og aktivitetsfag.
I den første del af uddannelsen lægges der vægt på teori, som giver dig en grundlæggende viden om og indsigt i menneskets fysiske, psykiske og sociale udvikling. Senere er fokus på de specifikke ergoterapeutiske og mere generelle teorier og metoder i forbindelse med behandling, genoptræning og rehabilitering.
Læs mere om
-
Praktikperioder
I løbet af uddannelsens 3,5 år er du sikret praktikplads i sammenlagt 28 uger fordelt på 4 perioder. Praktikpladser bliver fordelt over hele Region Sjælland og med enkelte muligheder uden for regionen. I praktikken prøver du kræfter med ergoterapien i praksis og får erfaring med undersøgelse, behandling og problemløsning i forhold til alle aldersgrupper. Praktikken rummer også flere specialområder som for eksempel fysisk eller psykisk syge børn med motoriske eller sansemæssige udfordringer og voksnes arbejdspladsindretning.I uddannelsen indgår altså sammenlagt 28 ugers klinisk undervisning - fordelt på korte og lange perioder igennem hele studiet. Den kliniske undervisning foregår på en ergoterapeutisk arbejdsplads. Som studerende er du tilknyttet en ergoterapeut, der underviser og vejleder dig.
Arbejdspladsen kan eksempelvis være et sygehus, et genoptræningscenter eller hos en freelance ergoterapeut.
Ergoterapeutuddannelsen tilbyder klinisk undervisning, der repræsenterer ergoterapifaget bredt - eksempelvis psykiatrisk ergoterapi, rehabilitering af voksne med fysiske og kognitive problematikker, sagsbehandling og hjælpemiddelformidling, behandling af børn med lettere og sværere handicaps.
Den kliniske undervisning er et meget vigtigt element i uddannelsen. Her skabes der sammenhæng mellem teori og praksis. Du får mulighed for at afprøve og udvikle dine terapeutiske kompetencer og din teoretiske viden. Samtidig bliver du introduceret til de andre faggrupper, som ergoterapeuter arbejder sammen med.
I kliniske undervisningsforløb er der mødepligt minimum 30 timer pr. uge i gennemsnit på praktikstedet.
-
Studieaktiviteterne i den teoretiske del af uddannelsen omfatter forelæsning, teoretiske oplæg og diskussioner, praktisk afprøvning samt gruppearbejde og projektarbejde.
Studieaktiviteterne i den kliniske del af uddannelsen omfatter især undersøgelse og behandling af patienter.
Uddannelsen afsluttes med et bachelorprojekt.
Som studerende har du stor mulighed for at præge din uddannelse. Du kan også vælge at tage en del af din uddannelse i udlandet, ligesom du også kan tage din praktik i udlandet.
-
Fag
Ergoterapeutiske fag
- Ergoterapiteori og metode (teorier om menneskers daglige aktiviteter, metoder til at forebygge, at skader opstår, samt metoder til behandling ved sygdom og handicap)
- Aktivitetsfag (fx skabende aktivitet, ADL-aktiviteter, psykomotoriske og fysiske aktiviteter)
- Ergoterapiøvelser (forflytning, genoptræning, funktionsøvelser, kommunikation).
Medicinske fag
- Sygdomslære (patologi, kirurgi, neurologi og reumatologi)
- Psykiatri (læren om psykisk sygdom)
- Social- og arbejdsmedicin (miljøets indflydelse på sygdom).
Naturvidenskabelige fag
- Anatomi (kroppens opbygning)
- Fysiologi (kroppens funktion).
Samfundsvidenskabelige fag
- Socialret (samfundets struktur og lovgivning)
- Sociologi (befolkningens arbejds- og levevilkår)
- Arbejdsmarkedsforhold, arbejdsmarkedets struktur og arbejdsmiljølovgivning.
Humanistiske fag
- Pædagogik (læring og formidling)
- Psykologi (social psykologi, udviklingspsykologi, klinisk psykologi).
-
Ergoterapeutuddannelsen udgør tilsammen 210 ECTS-point, som er fordelt på 7. semestre á 30 ECTS-point.
ECTS-pointsystemet udtrykker hvor stor en tidsmæssig arbejdsindsats, der skal til for at gennemføre et givet modul. 30 point svarer til en fuldtids arbejdsindsats i ét semester, 60 point er således et års fuldtidsarbejde og svarer i følge Undervisnings- og Videnskabsministerierne til ca. 1650 arbejdstimer. ECTS-pointene siger ikke noget om modulets faglige niveau kun om arbejdsbelastningen. Professionshøjskolen Absalon skal tildele ECTS-point til alle udbudte kurser og uddannelsesmoduler.
ECTS-systemet er blandt andet udviklet så studerende lettere kan få merit for tidligere uddannelser og udlandsophold.
Hvad betyder ergoterapi
Ergoterapi tager udgangspunkt i dagligdagens aktiviteter. Det vil sige aktiviteter, vi alle udfører, fx at gøre sig selv klar om morgenen, at kunne passe sit arbejde eller at deltager i sociale begivender - aktiviteter, som alle tager for givet, indtil man ikke kan udføre dem af fysiske eller psykiske grunde. Det med udgangspunkt i konkrete aktiviteter, at ergoterapeuten træner med klienten.
ergoterapi, (af gr. ergon 'arbejde' og terapi), behandling, som gennem praktiske fysiske og intellektuelle aktiviteter hjælper det enkelte menneske til at fungere så godt som muligt i sine omgivelser såvel i hjemmet og i fritiden som på arbejdet (Den store danske encyklopædi).