Om jordemoderuddannelsen
Jordemoderuddannelsen er en 3½-årig professionsbacheloruddannelse med høj grad af integration mellem teori og praksis. Det er en alsidig uddannelse, hvor du udfordres på alle dine kompetencer, både de praktiske, teoretiske og personlige.
Uddannelsen er opdelt i 7 semestre på i alt 210 ECTS-point. Hvert semester har en varighed på ca. ½ år og udgør 30 ECTS-point og indeholder såvel natur- og sundhedsvidenskabelige fag som humanistiske fag.
Der lægges vægt på det tværfaglige samarbejde med andre faggrupper eksempelvis på sygehuset. Som jordemoder arbejder man tæt sammen med eksempelvis læger, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og sundhedsplejersker.
Teori og praktik
Undervisningen veksler mellem teoretisk undervisning og klinisk (praktisk) undervisning, hvor begge indgår med 50 %. På uddannelsen lærer du et konkret håndværk samtidig med, at du fagligt og personligt udvikler dig og bliver i stand til at have med forskellige grupper af mennesker at gøre.
Den teoretiske undervisning på jordemoderuddannelsen understøtter de redskaber, som er nødvendige for at kunne udføre den praktiske del af jobbet.
Den kliniske undervisning foregår på sygehusenes svangre-, føde- og barselsafdelinger, i jordemodercentre samt på neonatal- og gynækologiske afdelinger. Som jordemoderstuderende indgår du i vagter alle ugens dage og på alle tider af døgnet.
Ofte stillede spørgsmål
Her kan du få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål til uddannelsen

-
- Sundhedsvidenskab, der fx indeholder jordemoderkundskab, obstetrik (fødselshjælp), farmakologi (lægemiddellære), sygdomslære, sundhedsinformatik, ernæringslære og neonatologi (syge og/eller for tidligt fødte).
- Naturvidenskab, der fx indeholder anatomi, fysiologi, mikrobiologi og genetik.
- Samfundsvidenskab, der fx indeholder sociologi, lovgivning, sundhedsantropologi, organisation, ledelse og sundhedsøkonomi.
- Humanvidenskab, der fx indeholder filosofi, pædagogik, psykologi, etik og kommunikation.
Opbygning af uddannelsen
-
Uddannelsens første del (1-4. semester) er tilrettelagt som en national fællesdel, hvilket betyder, at uddannelsens indhold er overvejende ens på de fire jordemoderuddannelser i Danmark. Tilrettelæggelsen af undervisningens indhold kan dog være forskellig, sådan at rækkefølge og undervisningsmetoder ikke nødvendigvis er ens.
Indholdet i de første 4 semestre er delt i 4 temaer:
- Tema 1: Grundlæggende teoretisk viden relateret til ukompliceret familiedannelse, graviditet, fødsel og barsel samt jordemoderens sundhedsprofessionelle rolle.
- Tema 2: Jordemoderfaglig omsorg i relation til ukompliceret familiedannelse, graviditet, barsel, inklusive raske nyfødte. Opøvelse af praktiske kompetencer og refleksiv praksis.
- Tema 3: Grundlæggende teoretisk viden relateret til ukompliceret og kompliceret familiedannelse, graviditet, fødsel, barsel, inklusive raske og syge nyfødte
- Tema 4: Jordemoderfaglig omsorg i relation til ukompliceret og kompliceret familiedannelse, graviditet, fødsel, barsel, inklusive raske og syge nyfødte. Videreudvikling af praktiske kompetencer og refleksiv praksis.
-
Uddannelsens anden del (5-7. semester) er tilrettelagt som en institutionsdel, hvilket betyder, at den enkelte uddannelsesinstitution selv kan tone indholdet af undervisningen. Indholdet vil være inden for temaerne:
- Tema 5: Kompleksitet i graviditet, fødsel og familiedannelse.
- Tema 6: Jordemoderfaglig omsorg i relation til kompleksitet i graviditet, fødsel og familiedannelse, udvikling af selvstændighed i praktiske færdigheder og refleksiv praksis.
- Tema 7: Jordemoderkundskab, selvstændighed og metode. Udarbejdelse af bachelorprojekt.
Undervisningen veksler mellem holdundervisning, forelæsninger, problemorienteret undervisning, projektarbejde, simulationstræning, tværfaglig undervisning samt vejledning og supervision. Der er også en del selvstudium.
-
Halvdelen af uddannelsen er i praktik (klinisk uddannelse), hvor du arbejder sammen med en jordemoder for at omsætte teori til praksis. Trin for trin bliver du ført ind i jordemoderfaget og tilegner dig de praktiske færdigheder, så du, på din første dag som nyuddannet, selvstændigt kan foretage graviditetsundersøgelser, varetage en fødsel samt yde omsorg for nyfødte og deres familier.
I dine praktikforløb får du hurtigt ansvar og bliver en del af teamet. Du bliver udfordret, men du er altid tilknyttet en jordemoder, så du aldrig står alene.
Praktiksteder for udbuddet i Slagelse er: Slagelse, Roskilde, Holbæk og Nykøbing F.
Praktikgaranti
På uddannelsen er du sikret en praktikplads gennem hele uddannelsen. Den kliniske (praktiske) undervisning foregår på sygehusenes svangre-, føde- og barselsafdelinger samt på neonatal- og gynækologiske afdelinger.