Modulet/kurset udbydes desværre ikke i øjeblikket.
Kontakt
eventuelt en af vores faglige konsulenter.
Til dig der er nysgerrig på viden og gerne vil have inspiration til grundsmage, konsistens og smagsoplevelse når du laver mad til mange. Smag og konsistens er afgørende for at maden bliver spist- det gælder for alle målgrupper når det handler om den gode hverdagsmad og når du skal tilpasse indtaget af mad eller ændre madvaner.
Hverdagsmaden skal smage godt. Det forventes at storkøkkener, tilbereder mad med høj kulinarisk kvalitet, samtidig med at der er fokus på bæredygtige innovative råvarer, fødevaresikkerhed, ernæring, kostråd, økonomi mm. Det kræver at du som køkkenmedarbejder bliver inspireret og har lyst til at eksperimentere med at udvikle smag og smagsoplevelser, og at du bliver bevidst om egne evner til at vurdere, justere og kvalitetssikre smag.
Målgruppe
Kurset er for dig, der er ernæringsassistent, kok, produktudvikler, kvalitetskoordinator, diætist, vejleder eller måske sygeplejerske, fysio-/ ergoterapeut, pædagog i social- eller sundhedssektoren? Din baggrund er ikke så vigtig, du får hjælp til at koble kursets teori til din konkrete praksis.
Om kurset
-
Efter endt kursus er målet, at du i højere grad at bliver i stand til at varetage opgaver med at identificere, vurdere, udvikle og servere måltider målrettet brugernes ønsker og behov. Kurset er en appetitvækker, der giver dig viden og inspiration til at arbejde eksperimenterende med konsistens og grundsmage med særligt fokus på umamismagen i plantebaserede måltider.
-
Kurset sætter fokus på viden og bevidsthed om dine egne smagsevner, samt tilrettelæggelse og vurdering af den gode hverdagsmad med god smag. Kurset veksler mellem underviseroplæg, dialog samt refleksioner over smagseksperimenterende workshops.
Eksempler på indhold:
- Hvad er smag og smagsoplevelser?
- Hvad påvirker vores smagsoplevelser?
- Screening af deltagernes grundsmage
- Hvordan arbejder og taler vi om smag?
- Smagseksperimenter
- Oplevelser, refleksioner og dialog om forskellige smage
- Konsistenseksperimenter
- Oplevelser, refleksioner og dialog om forskellige konsistenser og mundfølelse
- Introduktion, værdier og tilrettelæggelse af den gode hverdagsmad
- Smagen af den gode hverdagsmad
- Sensoriske metoder til vurdering og bedømmelse af komponenter/måltider
- Fælles sprog og dialog om ensartet kvalitet
- Tilsmagning, vurdering og dialog om måltider i praksis
- Muligheder for adgang til uddannelsen som Smagsdommer og måltidsudvikler
-
Undervisningsformen består af små korte oplæg, smagseksperimenter og dialog. I alle undervisningsforløb vil vores undervisere veksle mellem undervisning og facilitering af processer, hvor deltagernes egne erfaringer og cases fra praksis inddrages på undervisningsdagene. Der vil således være høj grad af deltageraktivitet. Deltagerne får mulighed for at reflektere sammen, indgå i dialoger, samarbejde og afprøve værktøjer og inspirere hinanden med mulighed for at styrke det fremtidige samarbejde.
Bliv Smags- og måltidsudvikler
Kurset kan udbygges med tre diplommoduler fra Den ernæringsfaglige diplomuddannelse, der giver dig formelle kompetencer på diplomniveau.