Modulet/kurset udbydes desværre ikke i øjeblikket.
Kontakt
eventuelt en af vores faglige konsulenter.
Vil du vide mere om vold i nære relationer?
Ønsker du redskaber og metoder, som du kan bruge i dit samarbejde med mennesker, som har oplevet vold i nære relationer? Så er diplommodulet ‘Vold i nære relationer’ noget for dig.
Dette valgmodul på 10 ECTS er en toning af modulet "Udvalgte teorier og metoder inden for et udvalgt socialfagligt felt" på Den sociale diplomuddannelse. Du kan læse modulet som en del af en hel uddannelse eller som et selvstændigt modul.
Som fagperson med borgerkontakt kan du have en afgørende betydning for mennesker, der lever med vold i nære relationer. Den seneste undersøgelse fra VIVE (2022) estimerer, at ca. 82.000 kvinder og ca. 43.000 mænd årligt er udsat for partnervold. Ligesom hvert 5. barn i 8. klasse har oplevet vold i hjemmet.
Partnervold kan have alvorlige fysiske, psykiske og sociale følgevirkninger for dem, der udsættes for volden. Det samme gælder de børn, der overværer vold mod en forælder. Derfor er det vigtigt, at fagpersoner har viden om og opmærksomhed på, hvordan de kan opspore og hjælpe mennesker, der oplever vold i nære relationer.
Om modulet
-
- Du bliver præsenteret for aktuel, forskningsbaseret og anvendelig viden på det voldsfaglige område og får derigennem overblik over bl.a. overblik over voldens omfang, karakter og kompleksitet
- Du får mulighed for at arbejde med konkrete redskaber og metoder, som du kan bruge i mødet med mennesker, som har oplevet vold i nære relationer.
- Du bliver klædt på til at arbejde helhedsorienteret med de faglige dilemmaer og problemstillinger, som fagprofessionelle må navigere i ved mistanke eller viden om vold.
-
Undervisningen tager afsæt i recovery- og empowerment orienterede tilgange, som tager afsæt i borgerens ressourcer, har fokus på den enkeltes ønsker og håb for fremtiden, medtænker hans/hendes netværk og sigter mod øget tryghed, handlefrihed og selvstændighed.
Modulet introducerer bredt til det voldsfaglige felt og dets mange perspektiver: den voldsudsattes, udøverens og barnets perspektiv samt de følgevirkninger arbejdet i det voldsfaglige felt kan have for fagprofessionelle.
Følgende temaer står centralt i undervisningen:
- Vold i nære relationer som fænomen: Definitioner, voldsformer, årsagsforklaringer af vold (herunder køn og ligestilling, systemiske perspektiver, social læringsteori), omfang og konsekvenser mv.
- Dynamikker og målgrupper: Voldsdynamikker og processer i relationer præget af vold samt opmærksomheder og kendetegn ved udøver og særligt sårbare grupper.
- Metoder og redskaber i arbejdet med voldsudsatte voksne og børn
- Traumebevidst tilgang: traumereaktioner og relationskompetence mm
- Det tværprofessionelle samarbejde: netværksskabelse, relationel koordinering mm
- Belastningsreaktioner hos den professionelle i jobs med store følelsesmæssige krav
Undervisningen veksler mellem vidensoplæg og arbejde med cases, redskaber og metoder, som du kan bruge i hverdagen, når du møder mennesker, der udøver vold og mennesker, der er udsat for fysisk, psykisk og seksuel vold.
Målgruppe (Fane indhold)
Modulet ‘Vold i nære relationer’ er primært målrettet dig, der arbejder på et krisecenter, uanset om du er socialrådgiver, socialpædagog, psykoterapeut eller andet. Det afgørende er ikke din faglige profil og hvilke opgaver du konkret varetager, men at du er i kontakt med voldsudsatte børn og/eller voksne. Derudover kan modulet også være relevant for dig, som arbejder med voldsområdet i andre sammenhænge fx i en kommune eller på misbrugsområdet.
Adgangskrav (Fane indhold)
- En adgangsgivende uddannelse svarende til en kort eller mellemlang videregående uddannelse.
- 2 års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
Opfylder du ikke de formelle adgangskrav, kan du søge om at blive realkompetencevurderet