Gå til hovedindhold

Fokus på kost til den ældre borger med demens

Større faglighed og dybere forståelse for andre faggrupper, var nogle af gevinsterne ved kompetenceløftet af medarbejderne i specialtilbuddet Lynge Plejeboliger.
Kursusforløbet i kost og ernæring hos Professionshøjskolen Absalon, har resulteret i, at kagen er erstattet af næringsrige fristelser til glæde for beboerne, der er ramt af demens.

Synlige retter med et enkelt udtryk og en hyggelig atmosfære giver smil på læben og lokker en ekstra bid ned. Det har de erfaret i Lynge Plejeboliger, som er et specialtilbud til borgere med demens i Sorø Kommune. Social- og sundhedshjælper, Lotte Smidt, forklarer at de ældre spiser mere. Gennemsnitligt tre til fire kvarte, hvor de før spiste en til to.

Forøgelsen af de ældres kostindtag er sket i kølvandet på et specielt tilrettelagt kursusforløb hos Professionshøjskolen Absalon, hvor medarbejderne fik et kompetenceløft.

Næring og proteinholdig mad skal erstatte kagen

Før kurset, blev der ofte serveret kage i forsøget på at få de ældre til at spise mere. Det blev gjort i den bedste mening, men det var langt fra den optimale løsning, set fra et ernæringsmæssigt perspektiv. Ifølge daglig leder, Line Kjærgård Christensen, var det et intuitivt og omsorgsfuldt handlingsmønster uden fagligt fundament, som lå til grund for de mange kageserveringer. For kagen var ikke kun et supplement, men gik ind og tog pladsen for den næringsrige og proteinholdige mad, som de ældre havde brug for.

Personalets indsigt i kost og ernæring er dog blevet markant forbedret siden. For over foråret og sommeren 2018, har medarbejderne, som del af et projekt, øget deres viden og kompetencer hos Professionshøjskolen Absalon.

Kurser, der gør hverdagen bedre

Ønsker og problematikker, der udsprang af medarbejdernes egen hverdag. Det var omdrejningspunktet, da ekspert i ældreernæring Tenna Christoffersen skulle tilrette et læringsforløb for de ansatte i Lynge Plejeboliger. Line K. Christensen glæder sig over kursusforløbet, der har givet medarbejderne et kompetenceløft, men også givet mulighed for selvrefleksion. Hun ønsker, at måltiderne gør en forskel for de demensramte beboere.

 

Vi havde nogle gode møder indledningsvis, hvor vi fremlagde vores ønsker og så kom Absalon med et undervisningsprogram. De havde forståelse for vigtigheden af en alsidig undervisning med både praktiske og visuelle elementer. Forløbet hs Absalon har været en mulighed for at få set på os selv og egen praksis. Det er udviklende. Jeg er så glad for, at vi har set lyset med det her projekt og håber bare, at andre kan opnå det samme. Jeg håber, at måltiderne kan blive stjernestunder i beboernes liv.

Line Kjærgård Christensen Leder af Lynge Plejeboliger

Møderne resulterede i undervisning i bl.a. dysfagi, måltidsværtsskab og i et praktisk køkkenkursus i, hvordan man med få ingredienser kan skrue et velnærende og indbydende mellemmåltid sammen til de demensramte beboere.

Goddag til faglig indsigt og tværfagligt samarbejde

Tredive år. Så længe har Social- og Sundhedshjælper Bente Pihl arbejdet i Lynge Plejeboliger. For nylig var også hun på kursus hos Absalon, hvor et indlæg om dysfagi, især gjorde indtryk hende. Her blev Bente og hendes kollegaer indført i vigtigheden af at spore dysfagi hos de ældre beboere, da fejlsynkning kan føre til potentielt livstruende lidelser som lungebetændelse, hvis der ikke tages hånd om problematikken. 

Den nye viden har øget respekten for en anden faggruppe, idet hun har fået øjnene op for ergoterapeutens arbejde.

Jeg har fået meget større forståelse for ergoterapeutens arbejde. Især i forhold til, hvorfor beboerne med dysfagi skal have en anden kost. Vi så bl.a. en film om synkebesvær. Der blev jeg klar over, at det er et større problem, end man lige umiddelbart tror. Før kunne jeg godt tænke, ”ah, er det nu også nødvendigt?” Jeg respekterede det selvfølgelig, men nu har jeg en større viden og forstår.
Bente Pihl Social- og Sundhedshjælper

Bente Pihl og kollegerne har fået mere tid til omsorg og personlig pleje af beboerne, fordi en ernæringsassistent nu har taget over og tilbereder frokost, morgen- og mellemmad i køkkenet. Den varme mad får specialtilbuddet stadig udefra.