Gå til hovedindhold

Gode lokale værter skal styrke turismen på Sydsjælland og Møn

Danmarks erhvervsfremmestyrelse har tildelt 1.250.000 kr til VisitSydsjælland-Møn A/S (Destination SydkystDanmark) og Professionshøjskolen Absalon. Pengene skal bruges til projektet ”Autentisk Lokalt Værtskab på Sydsjælland og Møn”, som vil bruge lokale værter til at styrke turismen.

Et godt lokalt forankret værtskab skal tiltrække turister i fremtiden til Sydsjælland og Møn. Det er den helt forenklede tanke bag et nyt projekt, som VisitSydsjælland-Møn A/S og Professionshøjskolen Absalon netop har fået bevilliget 1.250.000 kroner til af Danmarks Erhvervsfremmestyrelsen:

”Vi er meget glade for at være med i dette innovative projekt, der gentænker det centrale i turismen, nemlig værtskabet. Samtidig er der stor efterspørgsel på autenticitet og unikke, lokale oplevelser hos danske og udenlandske turister. Det er værdier, vi allerede er gode til at dyrke i Danmark og Region Sjælland, men som vi kan blive endnu bedre til, og det skal vi sammen i dette projekt”, siger Jonatan Leer, docent og ph.d fra Absalon.

I første omgang skal der nedsættes grupper med bred repræsentation, og etableres netværk for frivillige lokale ildsjæle, som et åbent læringstilbud:

”Derefter bliver det Absalons opgave at inddrage de 60 turistinformationer i destinationen, og tilbyde undervisning i lokalt værtskab baseret på vores helt nye forskning. Derudover skal Absalon også udvikle mindst 6 events i samarbejde med 8 turistinformationer/aktører og Danmarks Erhvervsfremmestyrelse”, siger Jonatan Leer.

Forskning møder praksis

Der har fra start været stor opbakning til projektet, og i alt er ni centrale aktører og turismevirksomheder fra Sydsjælland og Møn medansøger på projektet, som nu kan realiseres med den store pose penge fra Erhvervsfremmestyrelsen:

”Projektet giver en helt unik mulighed for at bruge forskning i praksis. Vi kan skabe en ny form for uddannelse, som kan bruges til at styrke lokalområdets turisme. Vi ved fra forskningen, at det netop er det, som der er efterspørgsel på. Det handler ikke længere om ”bucketlist”-turisme, hvor man skal opleve Eiffeltårnet eller Grand Canyon. Turister efterspørger unikke og autentiske oplevelser, og det kan vi udvikle og styrke med dette projekt”
Randi Mølager
Centerchef for Ledelse og Oplevelsesdesign på Absalon

Direktør for Destination SydkystDanmark Martin HH Bender:

”Det er helt klart en kæmpe fordel at have Professionshøjskolen Absalon med om bordet. I hele ansøgningsprocessen har vi været i tæt dialog og det er tydeligt at der opstår innovative processer, når vores to sider af turismen mødes i praksis. Sammen skal vi med projektet styrke Turismekollektivet lokalt og det regionale samarbejde om turismen på Sydsjælland og Møn”

Nødvendigt efter et års nedlukning

For borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed, så er støtten til projektet særdeles velkommen:

”Efter et år med aflysninger er der brug for at udvikle events og oplevelser til turisterne, og heri indgår værter med lokalkendskab og et personligt engagement i lokalområdet. Turismen på Sydsjælland og Møn i forvejen er kendt for lokale ildsjæles sammenhold og drivkraft, og vi venter os meget af projektet, fordi vi kan se, at den lokale forankring skaber kvalitet for turisterne. De frivillige er med til at sætte vores område på landkortet, og det er et vigtigt stykke arbejde, de udfører.”

Også erhvervsminister Simon Kollerup roser de iderige og innovative projekter:

”Danmark er et dejligt ferieland, og det er positivt med så mange gode og fælles projekter, som styrker og udvikler dansk turisme. Vi har mere end nogensinde brug for, at alle gode kræfter arbejder sammen, så vi også efter corona-krisen har nogle stærke turismevirksomheder, som både danske og udenlandske turister kan nyde godt af."